Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Darek P regulacja przy okularach to trochę dziwny pomysł. Ktoś może tego nie lubić Chyba że zastosowanie astronomiczne. Wtedy nie trzeba kręcić i tak, a regulacja przy okularach może być trwalsza i bardziej precyzyjna.
Nikon 10x50 Ex
W pytaniu o lornetkę 10x50 nie było jasno sprecyzowane o jakie ostrzenie chodzi, a tylko cena.
Lornetki z serii BA8 dadzą obraz dużo lepszy od Nikona EX ale indywidualne ostrzenie faktycznie powoduje że jej zastosowanie to głównie astro.
TS Optics 10x50 MX Marine wzorowana na Fujinonie, ciężka jak WO, ale kusi niższą ceną.
W podanym przez Ciebie sklepie ma tylko 1 rok gwarancji. W teleskopach.pl jest tańsza, z dostawą gratis i 2 letnią gwarancją. Jeśli mieszkasz w okolicach W-wy, Krakowa, lub Chorzowa, to najlepiej sprawdź na własne oczy jak się lornetka sprawuje. Jeśli ma głębię ostrości jak Fujinon, to niewiele trzeba kręcić okularami- tylko na bliskie np. ptasie odległości.
Kilka tygodni temu byłem w sklepie Teleskopy.pl w Warszawie. Udałem się w celu obejrzenia lornetki DOT 10x56. Przy okazji miałem możliwość sprawdzić TS Optics 10x50 MX Marine. Chociaż ta druga jest droższa, nie byłem zbytnio zadowolony z obserwacji przez ten sprzęt. Dlaczego? Patrząc przez DOT bardzo szybko dostosowałem ostrość (regulacja centralna), a sam obraz był jasny, odpowiednio ostry i przejrzysty. Natomiast spoglądając przez TS Optics najpierw nie mogłem dokładnie ustawić ostrości (trochę denerwujące jest ustawianie na każdym okularze), a później okazało się, że obraz jest jakby lekko zamglony. Nie chcę w żaden sposób podważać, że TS Optics jest kiepskim sprzętem bo na pewno tak nie jest. Świetnie leży w dłoni, jest masywna, bardzo dokładnie wykończona i dopracowana. Osobiście jednak zbieram pieniądze na DOT 10x56 i tą lornetkę polecam, choć zaznaczam, że w sprawach lornetek nie posiadam rozległej wiedzy. Przy podejmowaniu decyzji o kupnie konkretnej lornetki przesiedziałem kilkadziesiąt godzin czytając fora i testy lornetek oraz konsultując się z innymi forumowiczami. Życzę, aby wybór był trafny i abyś po kupnie lornetki był z niej w pełni zadowolony
TS Optics nie miałem w rękach, ale te klony Fujinonów pojawiają się w różnych cenach, więc mogą się od siebie różnić optycznie. Miałem w rękach WO 10x50 ED i on był dobry optycznie. Zarówno WO jak i DOT 10x56 obejrzysz w salonie DO niedaleko ronda ONZ w Wawie. Może spróbuj jeszcze takiego porównania.
http://www.astrozakupy.pl...?id=890.Polecam coś takiego choć nie miałem w rękach, miałem inną lornetkę tej serii.Miałem 2 lata 10x56 Titanium w sklepie porównywałem z WO.Optycznie WO góruje ale waga i osobne ogniskowanie mnie osobiści dobija. Miałem jakiś czas New Foresta Vixena 8x42 i jak dla mnie przesiadka z Titanium na właśnie tą lornetkę to jak zmiana z czołgu na samochód terenowy. O obrazie trudno by było powiedzieć że jest gorszy w Vixenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9