Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Zostałem poproszony o porobienie kilku zdjęć podczas imprezy. Nie odmówiłem.
A ponieważ mój pstryk jest w serwisie na konserwacji będę miał gościnny występ na gościnnym sprzęcie, ale w sumie nie o to chodzi.
Chodzi o warunki oświetleniowe - scena. Więc pewnie reflektor na osobę, plus czerń z tyłu. Dojście blisko (nawet wejście na scenę z boku w cieniu jeśli będzie taka potrzeba).
Nigdy nie robiłem w takim świetle, ogranicza mnie też sprzęt, ale chcę wycisnąć maks.
W związku z tym pytanie - będę miał korpus D60 nikona, do niego chcę zapiąć 50/1.4G. Wykombinowałem sobie, że najlepiej się sprawdzi AF w puncie i światło też w punkcie AF. O czym jeszcze powinienem pomyśleć, żeby zdjęcia nie były tragiczne?
Jakie jest użyteczne ISO w D60?
Nie chodzi mi o zdjęcia do druku, bo to będzie wyłącznie na potrzeby relacji w internecie - więc 800x600, ewentualnie 1024x768 to maks czego będę potrzebował - oczywiście po cropie. Użycie lampy w czasie imprezy odpada.
Jakieś rady? Jechać na półautomacie na P czy bawić się przysłoną?
Jak z takiego zestawu, w takim świetle wyciągnąć maks (do użytku wyłacznie na stronę internetową, nie do druku billboardów).
jesli zdjecia beda prawidlowo naswietlone to szum bedzie mniej uciazliwy niz gdyby byly niedoswietlone i skorygowane w wolarce. pamietaj, ze ekspozycja powinna byc ustawiona na minus w porownaniu z tym, co wskazuje swiatlomierz. przez pierwsze minuty wystepu bedziesz musial wykombinowac, ile to dokladnie powinno byc. ta 50tka ze swoim swiatlem powinna spokojnie ci wystarczyc. jesli jest w tym d60 opcja automatycznego ISO do danej wartosci to ekspozycje daj na M, korekte ekspozycji na minus i ISO na auto (sprobuj do wartosci 800 albo nawet 1600, w koncu zdjecia beda publikowane w niewielkich rozmiarach)
Właśnie myślałem o ISO 800. Tak czytałem że 800 daje radę, a w sumie i tak cudów nie potrzebuję, w grę wchodzi nawet jakieś odszumianie cyfrowe potem w postprodukcji, ale wiadomo, ze lepiej mieć lepszy materiał wyjściowy do odszumiania.
A obiektyw taki właśnie ze względu na światło - tylko ze względu na światło.
Jabym miał możliwość marudzenia to bym pewnie wziął coś innego, ale mam to co mam.
a co w przypadku jak Ci w tle będzie solówkę odstawiać powiedzmy gitarzysta a Ty akurat celujesz na wokalistę który będzie nieoświetlony bo pauzuje ? a chcesz mieć w centrum kadru wokalistę bo światło masz w kontrze i masz jego sylwetkę ?
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Pią 28 Paź, 2011
Co jeśli celuję w solistę i jego chcę "uwiecznić", a akurat dostanie reflektorem po twarzy? (w dziedzinie foto koncertowej jest kompletnym laikiem)
Różne są podejścia, dla mnie zabawa z punktowym w takich warunkach byłaby upierdliwa. Ja bym na M spróbował ustalić odpowiedni poziom naświetlenia patrząc na histogram (tym bardziej na obcym sprzęcie, gdzie nie znamy „monitorka” jak pokazuje). Jeśli impreza jest w miarę przewidywalna to 2-3 warianty parametrów mogą wystarczyć do obskoczenia, skoro tylko jeden obiektyw wchodzi w grę.
Punktowy pomiar na twarz może mieć tę wadę, że jeśli twarz będzie nieco za mocno oświetlona, a my zrobimy z tego standardową wartość to mocno stracimy w tle – będzie ciemno. Tymczasem jak się twarz nieco prześwietli, to potem można ją wyrównać w postprodukcji, a tło wyjdzie nam jaśniejsze. Histogramem można to opanować.
Warunki koncertowe faktycznie należą do jednych z najtrudniejszych bo po pierwsze bywa bardzo ciemno, po drugie trzeba czasem zamrozić szybki ruch, po trzecie plamy intensywnego światła wykraczają daleko poza dynamikę każdej matrycy.
Mi najlepiej się sprawdzała metoda mniej więcej taka jak opisuje komor. Trzeba wybadać sobie po histogramie, w pierwszych minutach koncertu, ze trzy-cztery ustawienia manualne które sprawdzają się przy określonych aranżacjach światła (snop frontalnie na osobę, sylwetka w kontrze, światło rozproszone, szybki ruch) i przełączać się sprawnie w zależności od momentu.
Nic nie trzeba przełączać, chyba, że oświetleniowcy nie bardzo znają się na swojej pracy.
Generalną zasadą jest, że z czasem nie schodzimy poniżej 1/125s, aczkolwiek, przy bardziej statycznych koncertach, czy mniej dynamicznych chwilach, można sobie pozwolić na dłuższy czas typu 1/80, względnie, bardzo rzadko 1/60s, chyba, że naszym zamiarem jest wyraźne rozmycie ruchu. W każdym razie, 1/125s traktowane jest zazwyczaj jako czas wyjściowy i niezbyt często udaje się go skrócić, chyba, że mówimy o dużym koncercie, zwłaszcza takim, gdzie oświetlenie musi spełniać warunki np. transmisji telewizyjnej.
Przysłona - taka, która zapewni wystarczającą GO, ale zazwyczaj, ze względu na ilość światła, są to okolice f/2.0-f/2.8.
Czułość - zależy od tego, ile światła daje oświetleniowiec, ale najczęściej absolutnym minimum, by utrzymać pozostałe parametry ekspozycji na rozsądnym poziomie jest ISO800. ISO1600-3200 to norma, ale na niektórych koncertach klubowych zakres ISO6400-12800 ledwo wystarcza. Zazwyczaj, wystarczy ustalić jeden poziom ekspozycji na cały koncert, tak, by zgodnie z zamierzeniami oświetleniowca jedne sceny były ciemniejsze, a inne jaśniejsze.
Najbardziej problemetycznymi są sytuacje, w których koncert jest ogólnie oświetlony bardzo niewielką ilością światła, ale mamy chwile, w których oświetleniowiec zaszaleje z jego "eksplozją", skutecznie przepalając nam klatki z ekspozycją ustawioną rozsądnie dla ciemnych fragmentów - wtedy właśnie najlepszym rozwiązaniem jest Manual z włączoną opcją AutoISO (czy też tryb TAv w Pentaksach), obniżającą nam czułość w razie nagłej potrzeby. Oczywiście górną granicę naszego "bufora czułości" należy ustawić tak, by w czasie normalnego oświetlenia drabinka ekspozycji pokazywała cały czas niedoświetlenie sceny (najczęściej 1EV), natomiast dolną ustawić na minimalną czułość. W ten sposób, gdy scena zostanie nagle oświetlona bardzo jasnym światłem, aparat automatyczne zrzuci nam czułość, zgodnie ze wskazaniami światłomierza, w ciemnych fragmentach z powrotem podnosząc ją do zadanej maksymalnej wartości. Oczywiście taki sposób pracy wyklucza pomiar punktowy.
W przypadku mocno zmiennych świateł przydaje się tryb seryjny - bardzo trudno bez tego utrafić najciekawszy ich układ.
No i oczywiście wyłącznie tryb RAW - odpada wtedy problem ustawiania właściwego balansu bieli dla JPG, co na koncertach bywa bardzo trudne. O lepszej ogólnej jakości i większych możliwościach edycyjnych materiału w RAW nie wspominając.
Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Niemniej jednak chcialem doprecyzowac, ze nie chodzi o koncert. Nie bedzie dymu, swiatel w roznych kolorach, etc. To wystep kabaretowy. Swiatlo na pewno jednobarwne, wiec odpada problem balanru bieli.
Najbardziej nurtuje mnie kwestia pomiaru swiatla. Punktowy, Czy wazony?
A same zdjecia beda racyej w jpg a nie raw . Nie potrzebuje super jakosci.
To tylko ma byc ilustracja do tekstu, a nie zasadnicza zawartosc strmy.
jotes, chyba masz cyfrówkę, więc co za różnica jaki pomiar - po prostu dobierz metodą prób i błędów ekspozycję na manualu i dalej tylko trzaskaj z ewentualnymi drobnymi korektami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10