Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki program do katalogowania i danych EXIF?
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 21 Lis, 2010   

ghost napisał/a:
nie uważam picasy za dobrego narzędzia do ratowania przejaranych zdjęć.
Zgadza się. Automatyczny kolor, automatyczny kontrast, wypełnienie światłem i można na drukarkę wrzucić ;)
ghost napisał/a:
może jednak pomiar u mnie działa lepiej i nie mam takich potrzeb jak ty
A jak jest u Ciebie z dynamiką matrycy? Dość powiedzieć, że amator nie robi zdjęć krajobrazu o świcie, ale w południe - w takich warunkach łatwo by dynamika sceny pokonała aparat. I wychodzi niebo białe ;)

Reklama

wed 
Nowy
szkiełko i oko

Wysłany: Pon 13 Gru, 2010   

Hej,
do Exifów polecam IrfanView prostacki programik a w sumie sporo i szybko można na nim zrobić. do katalogowania chyba średnio się nadaje

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 13 Gru, 2010   

tylko że ma do d*** profile kolorystyczne i ich obsługę (nawet pomimo dogrania pluginów)

tarasek 
Nowy

Wysłany: Nie 30 Paź, 2011   

Podbijam watek. chciałbym udostępniać foty kilku albo kilkunastu osobom. No i nie wiem co wybrać. Picase czy www.e-dtp.com? Poradźcie plizzz

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Picasa, flickr, photobucket i inne serwisy dedykowane do hostowania zdjęć

komor 
Moderator

Jeśli chcesz, aby zdjęcia widziały tylko wybrane osoby, to Picasa jest dobra, bo pozwala generować tzw. tajne linki do galerii. Wysyłasz mailem taki link wybranym osobom, a zwykli „oglądacze” Picasy nie widzą takiej galerii po wejściu na Twoją stronę domową.
Flickr jest fajny i sam używam, ale tam, żeby opublikować zdjęcia tylko dla wybranych osób, trzeba zmusić je do zapisania się do tego serwisu.

Aha, ale czemu to pytanie wylądowało w tym wątku?

tarasek 
Nowy

komor napisał/a:
Jeśli chcesz, aby zdjęcia widziały tylko wybrane osoby, to Picasa jest dobra, bo pozwala generować tzw. tajne linki do galerii. Wysyłasz mailem taki link wybranym osobom, a zwykli „oglądacze” Picasy nie widzą takiej galerii po wejściu na Twoją stronę domową.
Flickr jest fajny i sam używam, ale tam, żeby opublikować zdjęcia tylko dla wybranych osób, trzeba zmusić je do zapisania się do tego serwisu.

Aha, ale czemu to pytanie wylądowało w tym wątku?

Ha, dane Exif umknęły mi, jak to rasowemu internaucie, któremu umyka druga połowa czytanej frazy. Skupiłem się na katalogowaniu zdjęć. Dzięki za radę. Spróbuję równolegle zrobić mini galerie na picasie i na e-dtp i zobaczę jak się programy sprawują. Chciałbym mieć fotki on-line, ale móc zawęzić ich dostępność. Jeszcze ze mnie za słaby "fotograf", żeby chwalić się wszem i wobec, czasem jednak kusi żeby komuś coś pokazać.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

tarasek napisał/a:
Spróbuję równolegle zrobić mini galerie na picasie
Doczytaj dokładnie w jaki sposób Google podlicza wielkość zdjęć do przyznanego limitu ;)

tarasek 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
tarasek napisał/a:
Spróbuję równolegle zrobić mini galerie na picasie
Doczytaj dokładnie w jaki sposób Google podlicza wielkość zdjęć do przyznanego limitu ;)

Dzięki. Już się wgryzam.

AuThoR 
Optyczny

Wysłany: Czw 22 Mar, 2012   

Ja ze względu na podgląd RAW oraz bardzo proste wysyłanie na www moich fot, używam picasy do katalogowania.
Gdyby nie przesyłanie na www pewnie korzystałbym cały czas z LR.
Z LR korzystam natomiast zawsze wtedy gdy muszę tworzyć grupowo zdjęcia mniejsze czyli z formatu np. 4256x2843 do rozmiatu ala 900x598.
Przy zmniejszaniu grupowym prosto się to robi w LR. Wiem, że pewnie jest tuzin programów, w których można tak zmniejszać - no cóż - takie moje fopa.

Dodam jeszcze, że picasa jest przyjazna dla ludzi, którzy z foto mają mało wspólnego i dla nich podniesienie kontrastu czy też dodanie nasycenie jest operacją wystarczającą.
Takie osoby mają kilka zwykłych suwaków oraz jakieś niby presety co potrafią np zrobić b&w z foto.

Fajne jest to, że po wrzuceniu na stronę www i skopiowaniu linka można zmieniać rozmiar obrazu zmieniając liczbę w linku która znajduje się po literce "s" :) - o tutaj https://lh3.googleusercontent.com/-Gkh3pzhCqBA/TTL3LSnjOjI/AAAAAAAAFTA/PMboPdspD_I/s1152/DSC_0438a.jpg, podczas wrzucania na różne serwisy gdzie wymagana jest różna szerokość fot to jest nawet dosyć przydatne :)

Pokazywanie przez picasę danych exif po prawej też uważam jako atut.

Reasumując - wg mnie można spokojnie używać tego programu do katalogowania, sprawdzania danych exif oraz wrzucania na serwer www picasy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

AuThoR napisał/a:
dyby nie przesyłanie na www pewnie korzystałbym cały czas z LR.
A wiesz, że do LR jest plugin do Picasaweb? ;)

AuThoR 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
A wiesz, że do LR jest plugin do Picasaweb?

Zielonego pojęcia nie miałem :D
Możesz coś bliżej o tym powiedzieć? lub zapodać jakiegoś linka?
wiem wiem --> google ---> search :D , ale w tym temacie w sumie można by zapodać linka do opisu tego pluginu :)

oo....coś wstępnie zlinkuję bo zbieram się do pracy :D
http://www.fotografuj.pl/...ghtroom/id/1211

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
A wiesz, że do LR jest plugin do Picasaweb? ;)
Nie tylko do Picasy, ale też do flickra, photobucketa, zenfolio, smugmuga itd...

Odpowiedz do tematu