Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie mam nic do aparatów Sigmy, ale wybór lustrzanek prawie żadny i gdyby z tym było lepiej, to mielibyśmy aparat i dobre obiektywy( brak problemów z autofocusem), więc pisałem w tym kontekście.
hijax_pl zadajesz skomplikowane pytania , tutaj chodzi o obiektywy Sigmy i problemy z AF, bo Sigma rzekomo nie chce płacić Canonowi za dane umożliwiające bezproblemową pracę AF ze szkłem.
hijax_pl, skomplikowany to TY chyba jesteś , na tak proste i oczywiste pytanie nie umiesz odpowiedzieć. A gdybyś doczytał pierwszą stronę posta, to tam masz odpowiedź dlaczego. Stosunek ceny do jakości, kładzie Canona na kolana dosłownie!!!
Szkło systemowe, może zaproponuj coś do 2500zł, co będzie miało lepszą jakość od np. Sigmy
18-50 2.8 HSM, czy 50mm 1.4., co nie rozleci się po roku.
Ostatnio zmieniony przez paul80 Nie 30 Paź, 2011, w całości zmieniany 1 raz
np. Sigma 50mm 1.4 vs. Canon 50 1.4 jakość obrazu i wykonanie w Sigmie a nie tandeta z Canona, to ma ogromne znaczenie. Dlatego niektórzy kupują ciemną pseudo-elkę 17-40, po to aby ją mieć na lata, ale co z tego, jak jakość obrazu mizerna.
Ostatnio zmieniony przez paul80 Nie 30 Paź, 2011, w całości zmieniany 1 raz
skomplikowany to TY chyba jesteś , na tak proste i oczywiste pytanie nie umiesz odpowiedzieć.
Które?
paul80 napisał/a:
może zaproponuj coś do 2500zł, co będzie miało lepszą jakość od np. Sigmy 18-50 2.8 HSM, czy 50mm 1.4., co nie rozleci się po roku.
Wiesz.. wrzucając takie ograniczenia musisz się liczyć z pewnymi tego konsekwencjami. Jedną z nich jest w zasadzie wymóg sortowania szkieł pod swoje body. Niezależnie czy to będzie Sigma, Tamron czy Tokina... Kundelek ma swoje prawa i już.
Z tego pisania i tak nic nie wyniknie, kiedy rolę grają pieniądze, trzeba iść do sklepu i podczepić obiektyw i sprawdzić jak to ma się z puszką, albo z networka i do 10 dni zwrot. Sigma ma świetne szkła i do tego tańsze, dlatego ma takie zainteresowanie a Canon olewa użytkowników i wysysa portfele. Dla samej 50mm 1.8 Nikona, warto zmienić system . bo z Canona się nie doczekamy, to jest chytry plan i ma na celu parcie w stronę kupna L-ki 1.2.
Hm.. Powiem tak: dla samego 85/1.2 Canona warto zmienić system, mimo, że technicznie nie jest to wybitne szkło. I co? Takie argumenty można mnożyć na pęczki...
paul80, to na prawdę nie jest istotne jakie wyniki w testach dostają szkła, ale to jak my te szkła oceniamy. Subiektywnie. Zestaw: nasz korpus i dane szkło.
Bo może być tak, że to samo szkło z tym samym korpusem dla jednego będzie super, dla drugiego przeciętne a dla trzeciego badziewem...
Test jest po to, aby przy pomocy aparatury ocenić jakość obrazu, a my możemy sobie oceniać wedle widzi misie. O zmianie systemu napisałem z pozycji mojej, bo uważam, że Nikonowska 50 jest o wiele lepiej wykonana optycznie i fizycznie, dlaczego więc Canon tak długo czeka?
Bogdan, nie będę nic wykazywał, Canon ma inną politykę, płać dużo - bardzo dużo, to dostaniesz dobry obiektyw, no nie zawsze optycznie (17-40L), ale za to pancerny . Natomiast Sigma jakie ma wykonanie, to każdy widzi i cenę też.
Ja mimo wielkrotnych przymiarek również nie mam zadnej sigmy
paul80 napisał/a:
Dla samej 50mm 1.8 Nikona, warto zmienić system
To dobry obiektyw, to co napisałeś może ma sens / ale nie na pewno / kiedy z tego systemu ma się tyle co Ty / o czym z resztą wspomniałeś /
hijax_pl napisał/a:
dla samego 85/1.2 Canona warto zmienić system
To juz prędzej, ale znam lepsze powody
paul80 napisał/a:
Sigma ma świetne szkła i do tego tańsze, dlatego ma takie zainteresowanie a Canon olewa użytkowników i wysysa portfele.
paul80, każdy producent ma swoja politykę nastawioną na zysk. A z wyborem systemu jest IMO tak jak w puencie anegdoty o dylemacie sokratesowego przyjaciela: "jakkolwiek postąpisz i tak będziesz żałował"
paul80, ja nie wiem gdzieś Ty się naczytał, że Sigma ma szkła lepsze od wszystkich, do tego tańsze. Ostatnie premiery Sigmy to szkła świetne, ale też cenami nie odbiegające od firmowych odpowiedników. Często droższe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9