Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
wymiana 24-70L na stałki?
Autor Wiadomość
hxc 
Uczestnik
młodzik

Wysłany: Nie 30 Paź, 2011   wymiana 24-70L na stałki?

witam,

posiadam c40D i podpiętego do niego c24-70L. zestaw marzeń 18nastolatka, zestaw moich marzeń. niestety rzeczywistość okazała się być brutalniejsza od wybornie wypadających testów w internecie. szkło to mam od jakiegoś już czasu i też już od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wymianą na jasne stałki. 24-70 jak wiadomo, żyleta. ale jego noszenie to już inna kwestia. fakt, jest to kawał dobrego szkła, drogiego jak cholera szkła. pracowałem na niego całe wakacje no i się troche zawiodłem. zdecydowanie potrzebuje czegoś szerszego i jaśniejszego. tak więc będę sprzedawał 24-70 i chciałbym się zapytać o uzupełnienie mojej listy, która będzie sponsorowana za pieniądze ze sprzedaży canona:

-85mm f/1.4 - samyang/canon? warto dopłacać do canona, jeżeli samyang b.dobrze wypadł w testach? ok. 900-1000zł
-50mm f/1.8 - standardowo ok. 300-400zł

mój problem polega na tym co mogę kupić jasnego i w szerszego niż 24 (tylko nie fisheye) za pieniądze, które zostaną mi czyli około 1600-1900zł? po głowie chodzi mi samyang 14 f/2.8, tokina 12-24 f/4, a może jakaś używana tokina 11-16 f/2.8?

Reklama

dragossani 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 31 Paź, 2011   

Bierz Tokinę 11-16/2.8. Od cropa nie miałem ochoty jej odpinać - świetne, szerokie, ostre, jasne szkło.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

hxc napisał/a:
uzupełnienie mojej listy

Canony 28/1,8USM i 85/1,8USM :smile:

hxc napisał/a:
co mogę kupić jasnego i w szerszego niż 24

Wspomnianą tokinę 11-16/2,8, canona 10-22USM albo którąś z sigm 10-20.

hxc 
Uczestnik
młodzik

Sunders napisał/a:
hxc napisał/a:
uzupełnienie mojej listy

Canony 28/1,8USM i 85/1,8USM :smile:

kupując samyanga 85 1.4 jest jakiś sens kupować 1.8 canona? czy lepiej canona 1.8 zamiast samyanga 1.4? byłbym bardziej skłonny ku samyangowi ze względu na światło i cenę.

Sunders napisał/a:
hxc napisał/a:
co mogę kupić jasnego i w szerszego niż 24

Wspomnianą tokinę 11-16/2,8, canona 10-22USM albo którąś z sigm 10-20.

nie ma niestety takiej sigmy ze światłem 2.8 chyba. tokinę chciałbym brać używaną, bo raczej się nie zmieszczę budżetowo.

Sunders 

hxc napisał/a:
kupując samyanga 85 1.4 jest jakiś sens kupować 1.8 canona? czy lepiej canona 1.8 zamiast samyanga 1.4?

IMO lepiej canona zamiat samyanga, chyba że tym samyangiem będziesz robił głównie zdjecia statyczne.
hxc napisał/a:
nie ma niestety takiej sigmy ze światłem 2.8

Ale jest ze światłem 3,5 :smile:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

hxc napisał/a:
mój problem polega na tym co mogę kupić jasnego i w szerszego niż 24 (tylko nie fisheye) za pieniądze, które zostaną mi czyli około 1600-1900zł?
Problemu nie ma. Jeśli chcesz mieć stałkę, to dozbieraj trochę i kup Sigma 20 F1.8 EX DG ASP RF.
To kawał dobrego szkła, wart swej ceny. :smile:

lotofag 
Optyczny

hxc napisał/a:

kupując samyanga 85 1.4 jest jakiś sens kupować 1.8 canona? czy lepiej canona 1.8 zamiast samyanga 1.4? byłbym bardziej skłonny ku samyangowi ze względu na światło i cenę.

Oczywiście zdajesz sobie sprawę z tego, że Samynag jest manualnym obiektywem i z tego jak z czymś takim współpracują korpusy Canona? ;)

komor 
Moderator

lotofag napisał/a:
Oczywiście zdajesz sobie sprawę z tego, że Samynag jest manualnym obiektywem i z tego jak z czymś takim współpracują korpusy Canona?

A co mają do tego korpusy Canona? W 40D wymieni sobie chłopak matówkę na Ef-S za całe 120 zetów i można działać. Mam i jestem bardzo zadowolony. Ale racja, że to musi być świadoma decyzja, że wolimy lepsze światło, świetną ostrość przy f/2 i akceptowalną na pełnej dziurze od posiadania pewnego i szybkiego AF. Do dynamicznej fotografii manualny Samyang się nie nadaje, nawet hobbystycznie (co nie znaczy, że się nie da, jak człowiek nabierze wprawy i zaakceptuje fakt, że może nie wyjść).

hxc 
Uczestnik
młodzik

raczej do niczego dynamicznego nie będę tego używać, ostrzyć najwyżej będę na lv, a ta matówka na prawdę taką różnice robi? jakiś artykuł fajny jest może na ten temat? raczej tylko jakieś portrety ew. jakieś foty na mieście. dzisiaj w fotocentrum no1 widziałem tokinę 11-16 2.8 za 2999zł więc na pewno będę celował w używkę.

dragossani 
Entuzjasta

Ja swoją (stan idealny) pchnąłem za 1900 zł.

komor 
Moderator

hxc napisał/a:
a ta matówka na prawdę taką różnice robi?

Matówka EF-S do nastaw ręcznych Canon 40D
i parę innych, w tym samym dziale co powyżej zalinkowany wątek. W szukajkę na dole strony wpisz słowo kluczowe „matówka”.

hxc 
Uczestnik
młodzik

zrobiłem jeszcze małego research'a po necie i postanowione jest kupno 85 1.4, 50 1.4 i może, jak znajdą się fundusze dojdzie dopiero tokina. matówkę też sobię sprawię, ale to już oddam sprawę w ręce fachowców, gdzieś we wrocławiu mi to wymienią? chyba, że za przysłowiowy czteropak znajdzie się forumowicz, który się tego podejmie ;)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ja też się pozbyłem swego czasu swojego 24-70L. Na chwilę obecną w to miejsce mam 16-35L, 50/1.4 i 85/1.8 - wszystko systemowe. Te szkła są kombinowane z dwoma korpusami - APS-C i FF.
Jeżeli chcesz coś szerokiego i jasnego to w Canonie zostaje tylko 24L, pięknie się sprawdza na małej matrycy jako typowo reporterski odpowiednik 35mm.

komor 
Moderator

hxc, wymiana matówki w 40D/50D jest bezproblemowa i nie wymaga serwisu. A jeśli nie chcesz sam to wpadnij do mnie z czteropakiem, pod warunkiem, że połowę sam wypijesz. :)

hxc 
Uczestnik
młodzik

Wysłany: Wto 01 Lis, 2011   

no niestety, ale 16mm@40D z 16-35L to trochę ciasno dalej. zdecydowanie zostaje przy tokinie. chyba jednak na razie odpuszcze 50tke, bo na to zawsze się znajdzie czas, a dołoże pare złotych i wezmę 11-16 i 85 1.4, jeżeli chodzi o matówkę to komor - odezwę się jak sprzedam 24-70L i zakupię ef-s'a i 85 1.4. nawiasem, można to dostać w arkadach w fotocentrum albo na odrzańskiej? ew. gdzie indziej. szkoda mi hajsu na przesyłkę, wolę kupić tego czteropaka* :mrgreen:

*zaznaczam, że jestem pełnoletni od roku!

Odpowiedz do tematu