Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: komor
Wto 08 Lis, 2011
Lustrzanka DSLR czy translucent (SLT)?
Autor Wiadomość
Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Wto 01 Lis, 2011   Lustrzanka DSLR czy translucent (SLT)?

Na początek test porównawczy Sony A700 i A33:
http://www.kurtmunger.com...irrorid181.html
Czy w nowszych modelach SLT jest już lepiej? Chociaż do końca nie chce mi się wierzyć, że stała obecność dodatkowego, bądź co bądź, elementu optycznego na drodze światła pomiędzy tylną soczewką obiektywu a matrycą, może pozostać bez znaczenia dla jakości obrazka. W każdym razie muszę się zgodzić z autorem tego porównania, że jeżeli Sony zamierza wycofać się całkowicie z DSLR na rzecz SLT, to musi to oznaczać nieuchronne wykluczenie marki z rynku profesjonalnego. Dodałbym jeszcze, że w dalszej konsekwencji chyba będzie też skutkowało degradacją całego segmentu lustrzanek spod znaku Sony, bo przecież przy decydowaniu się na zakup lustrzanki nie bez znaczenia jest fakt, że nabywca chce tym sprzętem "pozować na profesjonalistę". A jak tu pozować sprzętem, którego "profi" po prostu nie będą używać?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 01 Lis, 2011   

http://thesybersite.com/sony/a55/index.htm

kozidron
[Usunięty]

Soniak10 napisał/a:
bo przecież przy decydowaniu się na zakup lustrzanki nie bez znaczenia jest fakt, że nabywca chce tym sprzętem "pozować na profesjonalistę"

sorry Soniak10 ale nie mogłem sie powstrzymać :wink:

Lepiej mieć profesjonalny sprzęt i w du.pie to na co się pozuje, bo o ile sprzęt ułatwia robotę, to odpowiednie pozowanie ułatwia robotę fotografowi tylko wtedy kiedy dotyczy to modelki/modela :razz:
Trzeba być grubym lamerem, żeby czuć pychę tylko z tego powodu, że jakiś profi korzysta dajmy na to z tego samego co my mamy w torbie
Ostatnio zmieniony przez kozidron Wto 01 Lis, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Soniak10 napisał/a:
Czy w nowszych modelach SLT jest już lepiej?
No w takim A77 na ten przykład nie da się już robić zdjęć z podniesionym lustrem. Jak jest z jakością samego lustra - nie wiem. Ponoć zminimalizowano duszki...

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Wto 01 Lis, 2011   Re: Lustrzanka DSLR czy translucent (SLT)?

Soniak10 napisał/a:
bo przecież przy decydowaniu się na zakup lustrzanki nie bez znaczenia jest fakt, że nabywca chce tym sprzętem "pozować na profesjonalistę". A jak tu pozować sprzętem, którego "profi" po prostu nie będą używać?

:mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Soniak10 napisał/a:
A jak tu pozować sprzętem, którego "profi" po prostu nie będą używać?
Zawsze można się pocieszać, że użytkuje się sprzęt firmy, której pierwszym seryjnym produktem był elektryczny garnek do ryżu ;)

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

@lotofag: :?: :razz:
@hijax_pl: jasne, że można. Tylko co to ma do tematu?
Pytanie: a wy (lotofag, hijax i kozidon), gdy kupowaliście pierwszy aparat, a zwłaszcza lustrzankę, to czym się kierowaliscie? Czy wiele miesięcy studiowaliście teorię fotografii i wyniki testów poszczególnych modeli, żeby w końcu wybrać ten jeden-jedyny-najlepszy razem z całym systemem? I uważacie, że tak właśnie postępuje zdecydowana większość nabywców entry-level lustrzanek? Panowie, poczytajcie na tym forum posty z tematów "Pomagamy w wyborze..." i OBUDŹCIE SIĘ! TRATATATATATATA! LARUM GRAJĄ! :cool: Mnie przekonywać nie musicie, bo ja pierwszą lustrzankę kupiłem sobie jakieś 28 lat temu, ale zejdźcie na ziemię i przyjmujcie świat taki, jakim jest, a nie jaki się wam wydaje, że być powinien.
Na koniec prośba do kozidrona: popracuj nad rozszerzeniem zasobu słownictwa, zwłasza że przedstawiasz się jako"Optyczny", bo wulgaryzmy nie są w stanie oddać wszystkich emocji i stanów ducha. Są na to inne środki literackie... :zalamany:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Soniak10 napisał/a:
jasne, że można. Tylko co to ma do tematu?
W zasadzie to nic, bardziej mi chodziło że takie podejście jest chore.
I nie - nie studiowałem teorii po nocach... Chodziłem w podstawówce na kółko fotograficzne, gdzie się pstrykało Zenitami, a Praktiki były marzeniem niejednego adepta tej sztuki...
Absolutnie się jednak nie zgadzam, że wybór aparatu determinowany jest chęcią pozowania na profi... Bo jeśli tak - nikt by nie kupował Sony ;)

kozidron
[Usunięty]

Soniak10 napisał/a:
Pytanie: a wy (lotofag, hijax i kozidon), gdy kupowaliście pierwszy aparat, a zwłaszcza lustrzankę, to czym się kierowaliscie?

Gdy patrzymy na wszystko tylko z własnej perspektywy wydaje nam się, że tylko my mamy rację. Człowiek kiedyś cieszył się, że ma orwo w ręku, później puretza a potem to już bum był :razz:

Soniak10 napisał/a:
Na koniec prośba do kozidrona: popracuj nad rozszerzeniem zasobu słownictwa, zwłasza że przedstawiasz się jako"Optyczny"

ja się w zyciu nie przedstawiłem jako "optyczny" :razz: , czasem Krzysiek ale optyczny, ble fuj ... zrobiło mi się niedobrze, Soniak10, zepsułeś mi święta :razz:
Wbij sobie do głowy, że 1000 postów może sobie każdy nabić, żaden wyczyn :razz:

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 01 Lis, 2011   Re: Lustrzanka DSLR czy translucent (SLT)?

Soniak10 napisał/a:
W każdym razie muszę się zgodzić z autorem tego porównania, że jeżeli Sony zamierza wycofać się całkowicie z DSLR na rzecz SLT, to musi to oznaczać nieuchronne wykluczenie marki z rynku profesjonalnego.

Złe przsesłanki prowadzą do dobrego wniosku...
Sony nigdy nie było naprawdę wkluczone do rynku profesjonalnego (w rozumieniu nie tyle kilku szalonych artystów pasjonatów co raczej wszystkich tych co zarabiają na chlebuś fotkami z luszczanek, często w bardzo prozaiczny sposób). Podobnie było z poprzedniczką Sony - Minolta mimo posiadania bajecznych moim zdaniem analogowych korpusów (z wysokiej półki) i świetnej optyki jakoś nigdy nie była sprzętem 'profi'. Tak sie jakoś porobiło...
Natomiast obawiam się, że za jakiś czas nawet następcy Nikonów d3 obejdą sie już bez pryzmatu... Tyle, ze Sony zdecydowało się zaimplementować nam tą nowinkę w jeszcze mocno niedoskonałej postaci... I stąd pewien niesmak starych pryków.

[ Dodano: Wto 01 Lis, 2011 17:17 ]
Soniak10 napisał/a:
@lotofag: :?: :razz:
@hijax_pl: jasne, że można. Tylko co to ma do tematu?
Pytanie: a wy (lotofag, hijax i kozidon), gdy kupowaliście pierwszy aparat, a zwłaszcza lustrzankę, to czym się kierowaliscie? Czy wiele miesięcy studiowaliście teorię fotografii i wyniki testów poszczególnych modeli, żeby w końcu wybrać ten jeden-jedyny-najlepszy razem z całym systemem? I uważacie, że tak właśnie postępuje zdecydowana większość nabywców entry-level lustrzanek? Panowie, poczytajcie na tym forum posty z tematów "Pomagamy w wyborze..." i OBUDŹCIE SIĘ! TRATATATATATATA! LARUM GRAJĄ! :cool: Mnie przekonywać nie musicie, bo ja pierwszą lustrzankę kupiłem sobie jakieś 28 lat temu, ale zejdźcie na ziemię i przyjmujcie świat taki, jakim jest, a nie jaki się wam wydaje, że być powinien.

Pierwszą lustrzankę... Zenka sie kupowało bo sie miało jakoś na niego kasę i siakieś dojścia (ojciec w Sojuzie bywał), a Exakta czy Praktica to były marzenia....
A potem... Minoltę to kupiłem między innymi dla tego prostego powodu, aby nikt mnie z tzw. 'profi' nigdy nie pomylił...

mozer 
bo Pentax

A ja się zastanawiam jak w praktyce wygląda czyszczenie tego lustra.

MaciekNorth 
Entuzjasta

Mozer: A55 Prawda że proste? ;)

Ja wybrałem lustrzankę Sony świadomie, po zagłębieniu się w testy na optyczne.pl :mrgreen: Trochę z sentymentu bo używałem wcześniej zaawansowanego kompaktu Minolty, swego czasu dostałem też zepsuty analog Minolty i 2 obiektywy. A trochę też żeby udowodnić niektórym znajomym którzy mieli Najkony oraz Kejnony (i dzięki temu uważali się za buk wie jakich fotografów, mimo trybu AUTO), że to jednak fotograf jest najważniejszy :twisted:

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

RB napisał/a:
aby nikt mnie z tzw. 'profi' nigdy nie pomylił...

MaciekNorth napisał/a:
żeby udowodnić niektórym znajomym

A jak mowie, ze o wyborze systemu decyduja emocje a nie rozsadek to na mnie krzycza.

RB 

cybertoman napisał/a:

A jak mowie, ze o wyborze systemu decyduja emocje a nie rozsadek to na mnie krzycza.

Eee tam, wtedy to akurat był rozsądek :-) , lepsze body, lepsze obiektywy spośród tych, którymi się interesowałem... potem kołderka się siakoś dziwnie skróciła (albo mnie nóżki urosły).

MaciekNorth napisał/a:

Ja wybrałem lustrzankę Sony świadomie, po zagłębieniu się w testy na optyczne.pl :mrgreen:

taaa, pierwszy stopień świadomości....

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

I po co bylo krecic...

Odpowiedz do tematu