Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak się ostatnio zastanawiam że przecież stałki są najlepsze, i najtańsze W związku z tym po głowie zaczął chodzić mi zakup szerokiej stałki, bo zoom który by mi odpowiadał to wydatek 5000zł. Co sądzicie o EF 20mm f/2.8 USM ? Czy jest to dobre szkiełko? Służyć mi będzie do zdjęć rodzinnych, i do krajobrazów (często porannych). Jak to szkiełko wypada optycznie, porównując do np. 50/1.4?
Pozdrawiam, i z góry dziękuję za pomoc.
Arek, wiem że istnieje optyczne.pl, wiem o teście i przeczytałem go, jednakże po przeczytaniu tekstu wynika że nie warto kupować stałki Canona, bo zoom tokiny czy sigmy robi lepsze zdjęcia... Dlatego pytam na forum, może ktoś zna ten obiektyw, albo używa to się podzieli wrażeniami. Pozdrawiam
Dołączam się do pytania, bo sam się zastanawiałem, czy posiadaczowi standardowego Tamrona 17-50 czy Sigmy 17-70 zakup takiej niedrogiej (?) stałki f/2.8 cokolwiek da. Z lektury testów wyszło mi, że nie bardzo, bo te starsze obiektywy, choć wyposażone w potencjalnie lepszy AF (bo część z nich jest USM) mają gorszą rozdzielczość niż współczesny zoom. Pozostaje więc ewentualny bokeh, plastyka, bla, bla...
Przyglądałem się obiektywom 20, 24, 28 o świetle 2.8 i niewielkiej cenie. Jest jeszcze droższy 35/2.0 i to jest najciekawszy kandydat, bo ma światło lepsze od zooma i kąt widzenia „standardowy” na matrycy APS-C. Z testu wynika, że chyba w sumie lepszy wybór to Sigma 30/1.4.
W podobnej cenie do czego? Do 30/1.4 to i może, choć nawet droższa. W teście wyszła dobrze, no ale cena niestety spora. Te canonowskie stałki f/2.8 kuszą bo są niedrogie. A Sigma 30/1.4 czy 20/1.8 to już dwukrotnie więcej, może lepiej 85/1.8 kupić za takie pieniądze.
Wygląda na to, że cena w prosty sposób odzwierciedla jakość i przydatność, jak się już ma przyzwoitego zooma. Ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia? W komentarzach pod testem Sigmy 20/1.8 można przeczytać, że MM ostrzył sobie zęby na to szkło w 2006 roku. Ale nie wiadomo czy w końcu kupił...
Sam myślałem o tym Canonie 20/2.8, ale dla mnie to za słabe światło jak na stałkę. Mając ostrego Tamrona 17-50/2.8 czy Canona 16-35/2.8 II... z pewnością bym Canona 20/2.8 nie kupił.
Cały czas mnie korci Sigma 20/1.8, wiem o jej dobrej optyce, robiłem nią zdjęcia. Jest tylko problem w AF-ie. Do landszaftów miejskich dam radę, ale do reporterki jest kiszka w wersji MEGA. Może Canon coś jeszcze wypuści w tym zakresie bo z Sigmy z pewnością nie będę w pełni zadowolony.
Ja robię często zdjęcia ludzi a nie tylko odległą panoramkę i wtedy jednak nawet przy 20mm GO jest za płytka na takie niedokładności. Pamiętaj, że robię na 5D. Generalnie często są to bliskie plany, czasami baaardzo bliskie i wtedy jest klops. Oczywiście jak mam czas to nie jest problem nawet ręcznie ustawić ostrość. Często jednak ta druga ręka musi się "przepychać" lub opierać i co wtedy? Dla mnie to jednak problem.
U mnie Sigma Sigma 17-35 miała problem z trafianiem na 17mm, f/2.8 i przy odległości 2m. Już wiesz czemu do tej firmy mam "średnie" zaufanie w kwestii AF-u? Dali mi szybko drugi obiektyw, ale to nie jest odosobniony przypadek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10