Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
co do D5100? Sb-700 vs SB-900
Autor Wiadomość
poziomek 
Początkujący

Wysłany: Czw 03 Lis, 2011   co do D5100? Sb-700 vs SB-900

Jestem bardzo początkujący w obszarze fotografii. Do mojego zestawu: D5100 & 18-105VR chcę dokupić lampę. Cel: ładne doświetlenie w małych pomieszczeniach, ruchoma "główka" lampy w obu osiach.
Zastanawiam się czy kupić SB-700 (1111pln w FJ) czy SB-900 (1499 w FJ).

W SB-900 przeraża mnie rozmiar (oglądałem tylko na wystawie obie lampy obok siebie). W SB-700 tylko jedna sprawa mnie niepokoi. Przeczytałem dużo o obu lampach i o tym czym jest iTTL vs iTTl-BL. Od strony teoretyczniej mniej więcej rozumiem o co chodzi. Niepokoi mnie fakt ,iż w SB700 tylko w pomiarze punktowym mamy klasyczny i-TTL (rozumiem że tryb priorytetu w body, np.: M nie ma na to wpływu). O ile większość zdjęć będę cykł zapewne w iTTL-BL (rodzina przy stole, jakaś uroczystość rodzinna w małym lokalu etc...) to zastanawiam się nad sytuacjami kiedy zdecydowanie przydałby się zwykły iTTL. Wg opisu na sieci, w ogromnym skrócie, można powiedzieć,że iTTL-BL stosujemy gdy fotografowana osoba "jest ciemniejsza" od tła (czyli stosunkowo mało doświetlamy obiekt) a iTTL w odwrotnej sytuacji (czy tu chodzi o świadome niedoświetlenie sceny o np.: -2EV i dopełnienie lampą w iTTL ?). No i tu jest pies pogrzebany, bo pomiar punkowy z deka "upierdliwszy" jest dla takiego początkującego jak ja. Trzeba, w moim przypadku, więcej czasu aby dobrać odpowiednią ekspozycję (reguła 18% , czy jak to tam się zwie.... etc...) itp.. tutaj moja technika kuleje :oops: , a cenne sekundy uciekają.

Powiedzcie, tak szczerze do normalnego rodzinnego fotografowania w jakich sytuacjach będe potrzebował iTTLa i czy pomiar punktowy można jakoś "oswoić" i nabrać wprawy? :?:

Może odp. na powyższe jednoznacznie pozwoli mi dobrze wybrać co kupić...
Aha: w CLSy nie planuję się raczej bawić...przynajmniej na dzień dzisiejszy...

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 03 Lis, 2011   

poziomek napisał/a:
Niepokoi mnie fakt ,iż w SB700 tylko w pomiarze punktowym mamy klasyczny i-TTL
To niech Cię przestanie niepokoić, bo to nie prawda ;)
poziomek napisał/a:
A co masz na myśli?

poziomek 
Początkujący

Wysłany: Pią 04 Lis, 2011   

hijax_pl napisał/a:
poziomek napisał/a:
Niepokoi mnie fakt ,iż w SB700 tylko w pomiarze punktowym mamy klasyczny i-TTL
To niech Cię przestanie niepokoić, bo to nie prawda ;)

A dokładniej? Możesz rozwinąć? Jak znam życie to pewnie jakiś niuansik wyłuskałeś z mojego zdania :mrgreen: i teraz siedzę i myślę o co kaman..... :wink: Chodzi o słowo "klasyczny" :?:

hijax_pl napisał/a:

poziomek napisał/a:
A co masz na myśli?

Lampa będzie na gorącej stopce i wsje :) Dodatkowych lamp nie planuję kupować. Czyli, w moim przypadku, możliwość wyzwalania innych lamp w najbliższej przyszłości nie jest konieczna.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

poziomek napisał/a:
Chodzi o słowo "klasyczny" :?:
Nie - chodzi o słowo "punktowy"
poziomek napisał/a:
Czyli, w moim przypadku, możliwość wyzwalania innych lamp w najbliższej przyszłości nie jest konieczna.
Aha - czyli mówiłeś nie o CLSie jako takim (bo z niego zamierzasz korzystać) ale o bezprzewodowym wyzwalaniem lamp (Advanced Wireless Lighting). ;)

poziomek 
Początkujący

Co do CLS'a: Tak masz rację. Pomyliłem pojęcia z deka.

hijax_pl napisał/a:
poziomek napisał/a:
Chodzi o słowo "klasyczny" :?:
Nie - chodzi o słowo "punktowy"

No dobrze to cofnę się o krok w tył. Na podstawie wielu wypowiedzi na forach, np.:
DPreview i portalu Speedlights.net czytam:
Cytat:
The user has no choice anymore between standard (digital) TTL and TTL-BL: i-TTL-BL is automatically – and without override – used for matrix or center-weighted metering on the camera. The normal i-TTL is automatically selected for and limited to spot metering.

There is no option available – not even as a custom-setting – where the user could switch between the 2 modes himself without changing the camera’s metering mode.

This is especially remarkable since TTL-BL was previously more labeled as a special flash mode for tricky back-lit situations than called the default mode.

Hijax_pl czy Ty nie zgadzasz się z powyższym stwierdzeniem? Czy coś w międzyczasie (upgrade firmware lampy?) się zmieniło w SB-700? :shock: Bo lekko skołowany jestem :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

poziomek napisał/a:
czy Ty nie zgadzasz się z powyższym stwierdzeniem
Sprawdziłem w dokumentacji SB-700 - faktycznie jest tak jak piszesz :oops:

Cytat:
Either the i-TTL balanced fill-flash mode or the standard i-TTL mode
option is available depending on the camera settings. The SB-700
does not have i-TTL mode type selection.

Cytat:
Camera’s metering mode and i-TTL mode
• When the camera’s metering mode is changed to spot metering
while i-TTL balanced fill-flash is in use, the i-TTL mode automatically
changes to the standard i-TTL mode.
• The i-TTL mode automatically changes to i-TTL balanced fill-flash,
after changing the camera’s metering mode to matrix or centerweighted.

No to trochę obcięli funkcjonalność - na SB900 można ustawić iTTL z lub bez BL.
Oczywiście z drugiej strony jak chcesz robić zdjęcie gdzie Twarz ma być naświetlona poprawnie, a nie interesuje Cię tło - to nie możesz stosować matrycowego pomiaru światła (centralnie ważone też może dać dziwny wynik).

P.S.
To że światłomierz sprowadza wszystko do 18% szarości jest niezależne od trybu jego pracy.

poziomek 
Początkujący

hijax_pl napisał/a:
Sprawdziłem w dokumentacji SB-700 - faktycznie jest tak jak piszesz :oops:

No to trochę obcięli funkcjonalność - na SB900 można ustawić iTTL z lub bez BL.
Oczywiście z drugiej strony jak chcesz robić zdjęcie gdzie Twarz ma być naświetlona poprawnie, a nie interesuje Cię tło - to nie możesz stosować matrycowego pomiaru światła (centralnie ważone też może dać dziwny wynik).

P.S.
To że światłomierz sprowadza wszystko do 18% szarości jest niezależne od trybu jego pracy.

Aha ok, czyli wszystko się wyjaśniło.
Na 90% jestem zdecydowany na SB-700, choć chyba muszę się spieszyć z decyzją bo ze sklepów obie sabiny znikają ostatnio a asortyment nie jest odnawiany. Czyżby pokłosie tragedii powodziowej w Tajlandii? To przejściwe braki w dostawach? Wstrzymuję się licząc na umocnienie PLN i spadku cen w sklepach (do końca roku), ale czy aby się nie przeliczę :?:

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

wydaje mi sie, ze sb900 ma byc wycofana niedlugo i ma sie pojawic nastepca, pewnie dlatego znika

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

poziomek napisał/a:
ale czy aby się nie przeliczę :?:
Jak tak sobie patrzę ceny idą powolutku w górę (powolutku, bo się umacnia tak złotówka)

poziomek 
Początkujący

moronica napisał/a:
wydaje mi sie, ze sb900 ma byc wycofana niedlugo i ma sie pojawic nastepca, pewnie dlatego znika

Też tak czuję, że w perspektywie maks. miesięcy coś wypuszczą. Ale w sklepach brakuje zarówno SB-700 jak i SB-900. Zwłaszcza w tych najtańszych na porównywarkach cen. Więc to coś innego chyba...

[ Dodano: Nie 06 Lis, 2011 20:05 ]
Dzisiaj stałem się szczęśliwym (jak dotąd) posiadaczem SB-700 :mrgreen: .
Zaraz siadam do eksperymentowania na żonie :wink:
Pierwsze wrażenia b. pozytywne. Waga słuszna, cięższej (sb-900) to ja bym nie chciał...

Odpowiedz do tematu