Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Najbardziej nurtuje mnie kwestia pomiaru swiatla. Punktowy, Czy wazony?
To pytanie wskazuje, że nie dojrzałeś głównej myśli w poradach.
Ok, już doczytałem ze zrozumieniem
Poprzednio zarówno czytałem jak i odpisywałem z komórki (czytanie po łebakch jak widać; analfabetyzm wtórny). [Tylko mnie na tym forum Tapatalk nie działa?]
W sumie chyba mam więcej obaw niż to wszystko jest warte, bo przecież (jak słusznie zauważyliście) efekty ustawień mam od razu na ekranie, a do tego z histogramem. Zawsze sobie coś skoryguje.
Oczywiście górną granicę naszego "bufora czułości" należy ustawić tak, by w czasie normalnego oświetlenia drabinka ekspozycji pokazywała cały czas niedoświetlenie sceny (najczęściej 1EV), natomiast dolną ustawić na minimalną czułość. W ten sposób, gdy scena zostanie nagle oświetlona bardzo jasnym światłem, aparat automatyczne zrzuci nam czułość, zgodnie ze wskazaniami światłomierza, w ciemnych fragmentach z powrotem podnosząc ją do zadanej maksymalnej wartości. Oczywiście taki sposób pracy wyklucza pomiar punktowy.
interesuje mnie to, ale nie bardzo zrozumiałem
jaad75 napisał/a:
należy ustawić tak, by w czasie normalnego oświetlenia drabinka ekspozycji pokazywała cały czas niedoświetlenie sceny (najczęściej 1EV)
to mam gdzieś w opcjach aparatu ustawić CZY np. czas z 1/125 skrócić do 1/250
Pracując w trybie manualnym ustawiasz takie parametry naświetlania, żeby światłomierz (drabinka) nie wylądowała na zero, tylko na minus 1. Można to zrobić przymykając przysłonę, albo skracając czas, albo zmniejszając czułość – wszystko zależy od tego, na czym Ci bardziej zależy albo gdzie jest największy deficyt.
Można to zrobić przymykając przysłonę, albo skracając czas, albo zmniejszając czułość
to wiem chodzi mi o AUTO ISO - przy ustawieniu iso na auto aparat ciągle dąży do tego aby poprawnie naświetlić zdj, a jak to zrobić aby stale mieć -1EV przy iso auto???
u mnie (canon 60d) mogę jedynie ustawić max wartość iso - minimalnej już nie!
Ustawiasz czas i przyslone, jak Ci pasuje a potem sterujesz zmieniajac "max auto iso"
Dokładnie tak.
radaris, to jest cały czas działanie manualem na niedoświetlenie (górna granica czułości Auto ISO jest Twoim normalnym trybem pracy), a "auto" w Auto ISO ogranicza się do obniżenia czułości w sytuacji nagłej zbyt dużej ilości światła.
Nie wiem jak w 60D, ale w 50D i niżej funkcję Auto-ISO można sobie wsadzić w buty. Wg instrukcji, w trybie M zawsze będzie ISO 400 i koniec. W warunkach scenicznych trzeba sobie radzić samemu.
teraz to zrozumiałem...
teoretyzując: dla prawidłowej ekspozycji mam f/2.8 ; t 1/125 a iso 800 > ustawiam: f 2.8 ; t 1/250 a Auto Iso max 800 i dzięki skróceniu czasu mam -1 EV niedoświetlenia a w przypadku zmiany świateł Iso się obniży i nie będzie przepału
dobrze to zinterpretowałem
Dołączam się do tematu jeśli chodzi o pomiar matrycowy, ważony czy punktowy. Wszystko rozumiem jeśli chodzi o zejście o -1EV ale inaczej pomiar będzie wskazywał w matrycowym czy punktowym, czyli matrycowy to będzie drabina ostro w lewo a przy punktowym czy ważonym to już będzie zupełnie co innego.no i które miejsce mam zmierzyć żeby dobrać to -1EV? Na scenie są twarze, ubrania i parę innych rzeczy. W co wycelować? Twarz to tylko punktowym, ważonym to centralna część kadru, a matrycowy "chwyci" ogół czyli dominującą na scenie czerń. Czy dobrze rozumiem?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10