Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: komor
Nie 01 Sty, 2012
FOTOGRAFIA DZIKICH ZWIERZĄT 2011
Autor Wiadomość
mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Czw 03 Lis, 2011   

kufel, nie widzę żadnego odcienia różowego... WB 5500, tint +9. Tyle...

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

mozer napisał/a:
tint +9
o , chyba tu przyczyna ;) to pewnie kwestia gustu ale ja często balans koryguje w stronę zielonego. może stąd widzę okołoróżowych kolorów w Twoich zdjęciach więcej...
Ostatnio zmieniony przez kufel Czw 03 Lis, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

mozer 
bo Pentax

kufel, ja nie znoszę zielonego odcienia na zdjęciach :)
Dla mnie dziwne, że masz takie odczucia - LR standardowo daje +10...

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

mozer napisał/a:
kufel, ja nie znoszę zielonego odcienia na zdjęciach :)
ja odwrotnie, od czasu jak walczyłem z kolorem świerków :P ;) ciągle jakieś nienaturalne były u mnie...wlasnie ze względu na zafarb fioletu czy czegoś podobnego...

mozer napisał/a:
LR standardowo daje +10...
ja nie ustawiam sztywnego WB w Lr typu "daylight" , etc...w puszce zawsze AWB a potem "as shot" , a jak nie pasuje to albo korekcja własna.

[ Dodano: Czw 03 Lis, 2011 20:38 ]
mozer napisał/a:
Dla mnie dziwne, że masz takie odczucia
chyba za bardzo jestem przyzwyczajony do canonowych kolorów ;)

mozer 
bo Pentax

Uważasz, że tak lepiej:

?
kufel napisał/a:
ja nie ustawiam sztywnego WB w Lr typu "daylight" , etc...w puszce zawsze AWB a potem "as shot" , a jak nie pasuje to albo korekcja własna.

Nie no - ja też korekcję sam robię - tylko tak mówię, że za punkt wyjściowy przyjmują 10.

Korekcja 'as shot' rzadko jest poprawna w LR. Zresztą tint często trzeba korygować, bo np światło odbijające się od liści zazielnia obraz itp. itd.

litlfisch 
Optyczny
litlfisch

mozer, różu może nie widać ale łos oś rzuca się mocno w oczy i kotki jak dla mnie tez mają nienaturalny kolor
zdejmij trochę czerwonego, zmniejsz saturacje i będzie ok

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

mozer napisał/a:
Uważasz, że tak lepiej:
bez dwóch zdań :) choćby ze względu na kolor futra.

ale jak juz wcześniej wspomnialeś
mozer napisał/a:
jak w większości "wirtualnych" sytuacji wszystko tutaj rozbija się o kwestię "czy Wy to widzicie tak samo, jak ja to widzę" :)

:smile:

[ Dodano: Czw 03 Lis, 2011 20:46 ]
litlfisch napisał/a:
różu może nie widać
ok, tez będę precyzyjny. mnie tez chodzi nie o róż tylko bardziej a'la łosiowy :)

mozer 
bo Pentax

kufel, no dla mnie to drugie (tint=0) jest za zielone :)

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

dla mnie naprawdę kolory o niebo przyjemniejsze w odbiorze w wersji drugiej. bardziej naturalne.
mozer napisał/a:
kufel, no dla mnie to drugie (tint=0) jest za zielone :)
a u mnie nie ma zadnej dominanty zielonego , wiec wniosek taki ze widzimy u siebe zupełnie co innego ;)

mozer 
bo Pentax

Bezsprzecznie mam słaby monitor, ale tak w ogóle to ja lubię przesunięcie w cieplejsze kolory - nie lubię takiego sterylnego neutralnego WB. :)

litlfisch 
Optyczny
litlfisch

mozer, zmniejsz saturację i powinno być ok i będzie jak w przysłowiu wilk syty i owca cała

u mnie tak jak u kufla zielony na normalnym poziomie a wszelkie odcienie czerwieni dają po oczach

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

mozer napisał/a:
tylko tak mówię, że za punkt wyjściowy przyjmują 10.
za punkt wyjściowy to ja mam as shot a wtedy tint ma rożną wartość. +10 ( i 5500) mam tylko gdy ustawie jedną z opcji balansu bieli - daylight.

mozer napisał/a:
Bezsprzecznie mam słaby monitor, ale tak w ogóle to ja lubię przesunięcie w cieplejsze kolory - nie lubię takiego sterylnego neutralnego WB. :)
u mnie wszystko zależy od zdjęcia. ale ogólnie mówiąc WB staram sie doprasować "do oczów" , albo żeby było ładnie;)

komor 
Moderator

mozer, trzeba było lewkowi powiesić na szyi Colorcheckera i byłby problem z głowy. :P

mozer 
bo Pentax

Dobra, następnym razem będę wstawiał wyłącznie czarno-białe :P

S. Kawka 
Optyczny

Wysłany: Nie 06 Lis, 2011   

106.

[ Dodano: Nie 06 Lis, 2011 16:18 ]
107.

Nasz rodzimy Jeżyk.