Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie jest to ani odpowiedź na poziomie ani tym bardziej merytoryczna .Równie dobrze ja też mogę zadać takie pytanie.Staram się jednak nikogo nie obrażać.Nadal uważam że nie ma głupich pytań w przeciwieństwie do odpowiedzi.
cerber6, swoje zastrzeżenia odnośnie naszych testów wytrzymałościowych zgłosiłeś w temacie ich dotyczącym. I tam sobie dyskutowaliśmy. Prawienie złośliwości i upajanie się swoją elokwencją w innych tematach to trolling - i tak to będę traktował. Potraktuj to jako zerowe ostrzeżenie.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 05 Lis, 2011
cerber6,
cerber6 napisał/a:
Może przydałby się jakiś test wytrzymałościowy np. uderzenie o drzewo.
Jako aktywny forumowicz DRZEWA muszę stanowczo zaprotestować.
Poniekąd byłby to test drzewa.
Tu rodzi się pytanie: jakie drzewo wybrać?
Oby nie brzozę.
Może przydałby się jakiś test wytrzymałościowy np. uderzenie o drzewo.
Jako aktywny forumowicz DRZEWA muszę stanowczo zaprotestować.
Poniekąd byłby to test drzewa.
Tu rodzi się pytanie: jakie drzewo wybrać?
Oby nie brzozę.
proponuję drzewo Bonzai,a tak woli ścisłości lornetka wizualnie okey,wykonanie jak to stara niemiecka szkoła perfekcyjne ,szkoda że optyka wypada kiepsko przez co jej zakup staje się kiepskim pomysłem
Wysłany: Nie 06 Lis, 2011
Wracając do meritum - ciekawa propozycja jakościowo i stylistycznie. W cenie do 2000zł jest zresztą w czym wybierać i może niekoniecznie trzeba sięgać do produktów "wielkiej trójki".
Abs, tak jak pisałem, ja tam Steinera lubię. Nie lubię za to bałaganu jaki zapanował w jego ofercie. Kiedyś wszystko było ładne i poukładane. Miałeś duży budżet, interesowałeś się Night Hunterami Porro w parametrach 8x30, 9x40, 7x50 i 8x56. Mając trochę mniej pieniędzy wchodziłeś w Rangery Porro, które były tylko trochę gorsze i mialy 10 lat gwarancji - parametry te same plus jeszcze model 10x50. Na jeszcze tańszym poziomie była seria Safari.
Teraz jest misz-masz. Do Nighthunterów dodano modele dachowe, zresztą niewiele różniące się jakościowo i cenowo od Discovery. Nowa dachowa seria Ranger Pro dubluje się ze Sky Hawk Pro. W seriach zupełnie mieszają się lornetki dachowe i Porro vide Nighthunter, Wildlife Pro, Safari... W kierowanych do myśliwych Rangerach mamy 8x32 zamiast 7x50 czy 10x56...
Wysłany: Nie 06 Lis, 2011
Przyznam, że słabo znam ofertę Steinera - po prostu mniej popularna na rynku niż Nikony i jeszcze kilka. Mniej popularne nie znaczy gorsze - to już powoli klasa premium. Samo "Made in Germany" to już istotny wyróżnik. W każdym razie testowana 10x42 to ciekawa propozycja, choć ma mocną konkurencję (Viper, Olympus...) wyróżniki in plus jednak są. Klient wychowany na rosyjskich konstrukcjach oczekuje czegoś podobnego ale z lepszą optyką. Steiner może tutaj zawalczyć choć chyba potrzebuje większej promocji na rynku.
Abs, tak jak pisałem lubię lornetki Steinera bo mają swoje atuty. Jak zauważyłeś tam wszystko jest Made in Germany. Sprzęt ma gwarancję 10 lub 30 lat i jest to gwarancja pewna. Wiem o przypadku, w którym człowiek kupił Steienra Night Huntera 8x56 i po kilku latach użytkowania zajechał sobie soczewki (były mocno porysowane i miały zadarte powłoki). Podesłał do fabryki, i za kilkaset złotych wymieniono mu optykę na nową. Co więcej, większość Steinerów ma łatwą możliwość uzupełniania azotu.
Oczywiście, ze nie trzeba sięgac po produkty wielkiej trójki, z tym, że dobrze pamiętać o tym, że w porównaniu z (nowymi) lornetkami za 2 tysiące to one należa do zdecydowanie innej kategorii
Własciwie, to zawsze się można zatrzymac na jakims tam budżecie i byc happy, wszak wraz z dokłądaniem coraz większych pieniędzy coraz mniej się zyskuje...
Steinery są świetnie zrobione. Niestety, żaden z tych którymi się interesowałem (ok. 2 tys. centralne ogniskowanie) nie był mnie zadowalający. Powiem więcej, każdy był IMO katastrofą. Ja jestem czuły na AC, a te które widziałem były pod tym względem po prostu straszne.
Nie próbowałem serii Discovery. Nie dość, ze u nas rzadkość, to jeszcze drogaśna.
Co do serwisu pogwarancyjnego, znam conajmniej jeszcze jedną markę, która robi tak samo, a przy okazji jest nie droższa od Steinerów, tez bdb. wykonana (choć nie aż tak) a optycznie jest kompromosem znacznie bardziej mi odpowiadającym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9