Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jak w temacie. Czy ktoś próbował takiej konfiguracji? Czy efekty są warte zachodu i zakupu pierścieni pośrednich? Jaka jest skala odwzorowania takiego kombajnu? No i jeśli już robić nim zdjęcia to pewnie z lampą, prawda?
105 macro ustawiony na 1:1 + pierścienie (31+21+13mm) + DCR-250 daję na APS-C skalę odwzorowania około 3,4:1 ( na D700 w trybie DX na całym ekranie w poziomie widać ok 7mm linijki)
(tak na szybko, z ręki bez VRa - jakość ohydna, ale... GO tylko 0,07mm )
A światła to zwykle brakuje
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 06 Lis, 2011, w całości zmieniany 1 raz
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 06 Lis, 2011
hijax_pl,
Dusza Artysty
kajlen [Usunięty]
Czy ja dobrze rozumiem, że taki układ nie ma za dużych szans na praktyczne zastosowanie gdziekolwiek poza "domowym studio"? 0,07 mm GO? To nie jest pomyłka o jedno 0? (nie sugeruję tu błędu, tylko nie mogę uwierzyć).
A tak z innej beczki, bardziej korzystny jest układ 105 macro + pierścienie czy 105 macro + Raynox? Z Raynoxem chyba jest większe odwzorowanie, prawda? Pytam, bo zastanawiam się czy inwestować w pierścienie w momencie, kiedy posiadam już Raynoxa.
Tak jeszcze nawiasem, hijax_pl jesteś super - nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi i takiej precyzyjnej, z wyłożeniem kawy na ławę, że tak powiem
Czy ja dobrze rozumiem, że taki układ nie ma za dużych szans na praktyczne zastosowanie gdziekolwiek poza "domowym studio"? 0,07 mm GO? To nie jest pomyłka o jedno 0? (nie sugeruję tu błędu, tylko nie mogę uwierzyć).
To tak to już jest z ta GO.. Na zdjęciu widać moją delirkę - dlatego policzyłem głębie
GO = 2*N*c*(m+1)/m^2
m = 3,4
N = 4,8 (na takiej robiłem)
c = 0,02
Przy przysłonie f/4.8 wychodzi 0,07mm a przy f/22 już całe 0,33mm
kajlen napisał/a:
A tak z innej beczki, bardziej korzystny jest układ 105 macro + pierścienie czy 105 macro + Raynox? Z Raynoxem chyba jest większe odwzorowanie, prawda? Pytam, bo zastanawiam się czy inwestować w pierścienie w momencie, kiedy posiadam już Raynoxa.
Masz Raynoxa to sobie zmierz odwzorowanie. Sama 105ka ustawiona na 1:1 daje u mnie z pierścieniami ok 1,7:1 (o ile dobrze pamiętam). Tylko trzeba pamiętać, że przy 1:1 Nikkor 105VR ma ogniskową około 75mm
kajlen [Usunięty]
Bardzo fajny wzorek. tylko co oznacza c=0,02?
Czy we wszystkich obiektywach 105 macro (ja mam Sigmę) pgniskowa przy 1:1 wynosi te 75mm czy jest to zależne od producenta i obiektywu?
Nie będę miał sprzędu pod ręką do piątku, ale jak tylko dorwę to policzę
C to krążek rozproszenia. I nie - nie każdy obiektyw dla 1:1 zmienia ogniskową. Klasyczne ostrzenie polega właśnie na odsuwaniu obiektywu - tak też działają pierścienie pośrednie
kajlen [Usunięty]
Kumam. A skąd mogę zaczerpnąć informację jaką ogniskową dla 1:1 ma moja Sigma?
[ Dodano: Pią 11 Lis, 2011 16:09 ]
Zrobiłem wszelkiego rodzaju pomiary i wyszło mi, że Raynox założony na Sigmę 105mm macro daje odwzorowanie 1,94:1. A GO przy f16 wynosi 0,5 mm. Więc 0,33mm przy f22 dla Raynoxa i pierścieni pośrednich to ciut mniej. Ale myślę, że mimo to można spróbować, bo ww. Sigmę 105 można przymknąć aż do f45 (!) i w takim ustawieniu GO wynosi 0,68mm co jest w zupełności wystarczające. (dla f32 GO = 0,49mm).
Co ciekawe, założyłem Raynoxa na Sigmę 70-300mm APO macro i przy 300mm i trybie macro dostałem odwzorowanie niemal 3,4:1 (czyli takie jak 105mm + Raynox + pierścienie) (gdzie tryb macro tej Sigmy daje 1:2).
[ Dodano: Nie 01 Sty, 2012 18:23 ]
Odkopię jeszcze ten temat.
Co myślicie o zestawie: Sigma 70-300 wyżej wymieniona + pierścienie + Raynox DCR 250? Użyteczne czy tylko ciekawostka?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9