Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
105mm macro + pierścienie pośrednie + Raynox dcr 250
Autor Wiadomość
kajlen
[Usunięty]

Wysłany: Nie 06 Lis, 2011   105mm macro + pierścienie pośrednie + Raynox dcr 250

Jak w temacie. Czy ktoś próbował takiej konfiguracji? Czy efekty są warte zachodu i zakupu pierścieni pośrednich? Jaka jest skala odwzorowania takiego kombajnu? No i jeśli już robić nim zdjęcia to pewnie z lampą, prawda?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 06 Lis, 2011   

105 macro ustawiony na 1:1 + pierścienie (31+21+13mm) + DCR-250 daję na APS-C skalę odwzorowania około 3,4:1 ( na D700 w trybie DX na całym ekranie w poziomie widać ok 7mm linijki)

(tak na szybko, z ręki bez VRa - jakość ohydna, ale... GO tylko 0,07mm ;) )

A światła to zwykle brakuje ;)
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 06 Lis, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

dcs
[Usunięty]

hijax_pl,

Dusza Artysty

kajlen
[Usunięty]

Czy ja dobrze rozumiem, że taki układ nie ma za dużych szans na praktyczne zastosowanie gdziekolwiek poza "domowym studio"? 0,07 mm GO? To nie jest pomyłka o jedno 0? (nie sugeruję tu błędu, tylko nie mogę uwierzyć).

A tak z innej beczki, bardziej korzystny jest układ 105 macro + pierścienie czy 105 macro + Raynox? Z Raynoxem chyba jest większe odwzorowanie, prawda? Pytam, bo zastanawiam się czy inwestować w pierścienie w momencie, kiedy posiadam już Raynoxa.

Tak jeszcze nawiasem, hijax_pl jesteś super - nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi i takiej precyzyjnej, z wyłożeniem kawy na ławę, że tak powiem ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kajlen napisał/a:
Czy ja dobrze rozumiem, że taki układ nie ma za dużych szans na praktyczne zastosowanie gdziekolwiek poza "domowym studio"? 0,07 mm GO? To nie jest pomyłka o jedno 0? (nie sugeruję tu błędu, tylko nie mogę uwierzyć).
To tak to już jest z ta GO.. Na zdjęciu widać moją delirkę - dlatego policzyłem głębie ;)

GO = 2*N*c*(m+1)/m^2

m = 3,4
N = 4,8 (na takiej robiłem)
c = 0,02

Przy przysłonie f/4.8 wychodzi 0,07mm a przy f/22 już całe 0,33mm ;)

kajlen napisał/a:
A tak z innej beczki, bardziej korzystny jest układ 105 macro + pierścienie czy 105 macro + Raynox? Z Raynoxem chyba jest większe odwzorowanie, prawda? Pytam, bo zastanawiam się czy inwestować w pierścienie w momencie, kiedy posiadam już Raynoxa.
Masz Raynoxa to sobie zmierz odwzorowanie. Sama 105ka ustawiona na 1:1 daje u mnie z pierścieniami ok 1,7:1 (o ile dobrze pamiętam). Tylko trzeba pamiętać, że przy 1:1 Nikkor 105VR ma ogniskową około 75mm

kajlen
[Usunięty]

Bardzo fajny wzorek. tylko co oznacza c=0,02?

Czy we wszystkich obiektywach 105 macro (ja mam Sigmę) pgniskowa przy 1:1 wynosi te 75mm czy jest to zależne od producenta i obiektywu?
Nie będę miał sprzędu pod ręką do piątku, ale jak tylko dorwę to policzę :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

C to krążek rozproszenia. I nie - nie każdy obiektyw dla 1:1 zmienia ogniskową. Klasyczne ostrzenie polega właśnie na odsuwaniu obiektywu - tak też działają pierścienie pośrednie ;-)

kajlen
[Usunięty]

Kumam. A skąd mogę zaczerpnąć informację jaką ogniskową dla 1:1 ma moja Sigma?

[ Dodano: Pią 11 Lis, 2011 16:09 ]
Zrobiłem wszelkiego rodzaju pomiary i wyszło mi, że Raynox założony na Sigmę 105mm macro daje odwzorowanie 1,94:1. A GO przy f16 wynosi 0,5 mm. Więc 0,33mm przy f22 dla Raynoxa i pierścieni pośrednich to ciut mniej. Ale myślę, że mimo to można spróbować, bo ww. Sigmę 105 można przymknąć aż do f45 (!) i w takim ustawieniu GO wynosi 0,68mm co jest w zupełności wystarczające. (dla f32 GO = 0,49mm).

Co ciekawe, założyłem Raynoxa na Sigmę 70-300mm APO macro i przy 300mm i trybie macro dostałem odwzorowanie niemal 3,4:1 (czyli takie jak 105mm + Raynox + pierścienie) (gdzie tryb macro tej Sigmy daje 1:2).

[ Dodano: Nie 01 Sty, 2012 18:23 ]
Odkopię jeszcze ten temat.

Co myślicie o zestawie: Sigma 70-300 wyżej wymieniona + pierścienie + Raynox DCR 250? Użyteczne czy tylko ciekawostka?

Odpowiedz do tematu