Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Panasonic DMC-GX1
Autor Wiadomość
goltar 
Optyczny

Wysłany: Pon 07 Lis, 2011   Panasonic DMC-GX1

Pierwsze wrażenia
Nie wiem jak Wam, ale mi ta premiera bardzo się podoba. Cieszyłbym się pewnie jeszcze bardziej, gdyby w tej samej technologii matryca miała max 10 pix... ale takie to już czasy...

Reklama

TS
[Usunięty]

Wysłany: Pon 07 Lis, 2011   

Godny następca GF-1 i bezpośredni konkurent E-P3. Całkiem mi się podoba... No i teraz zestaw z zumem może być kieszonkowy (no, powiedzmy: kieszeniowy ;) ).

Szkoda, że nie ma wizjera w stylu NEX-7. Odkąd ogłoszono m4/3 liczyłem na wprowadzenie takiego aparatu, a tu 3 lata minęły i nadal nic. Zapewne nie chcieli robić konkurencji dla G3. Osobiście żałuję, bo G3 jak dla mnie mogłoby nie być - jeśli szuka się bardziej lustrzankowej ergonomii, to G2 czy GH2 jest wygodniejszy.

Arek 
Redaktor

Mi też się ten aparacik podoba. Dobry ruch. Z wizjerem macie rację - rozmiar mógłby być ciut większy, tak żeby w rogu jakiś wizjer się zmieścił.

Luke_S 
Maniak

Panas wizjera nie wsadzi do takiego modelu, bo wtedy nikt by nie kupił niczego z serii G i GH. Już prędzej Olek coś może zrobić w tym kierunku, jednak dorabianie sobie na wizjerach sprzedawanych osobno za kilka stów wydaje mu się na razie bardziej opłacalnym pomysłem. Może jak NEX-7 pojawi się na rynku i trochę pozamiata (chociaż wątpię, bo drogi jest, a i braki w naleśnikach ma spore), to się ocknie Panas razem z Olkiem z ręką w nocniku.

fatman 
Optyczny

Wygląda nieźle ale jakichś specjalnych przewag nad GF1 nie za bardzo widzę.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Zgrabny aparacik, ale jak już fatman zauważył - to raczej powrót do źródeł, czyli nowy znaczek i nowa kasa...

Luke_S napisał/a:
bo drogi jest, a i braki w naleśnikach ma spore
A ja się zastanawiam ile tych naleśników można zrobić? :cool:

krzys13k 
Rozmowny

fatman napisał/a:

A uchwyt? :mrgreen:

Ot, zwykłe odświeżenie serii. Podobnie ciężko będzie znaleźć przewagę Canona 600D nad 550D. Natomiast cieszy fakt, że Panasonic nie zapomniał o godnym następcy GF1, który jest świetnym aparatem. Bo co do GF2 i GF3, to nijak nie potrafię sobie wyobrazić co kierowało ich projektantami.

TS
[Usunięty]

Wysłany: Wto 08 Lis, 2011   

Zmian trochę jest: matryca o wyższej rozdzielczości, szybszy AF, nowy tryb AF-F, filmy Full HD, bardziej dopracowane detale typu uchwyt czy przyciski...
Zobaczymy jak w testach, ale skoro dostępne ISO to 12800 vs 3200, to pewnie obrazowanie wyraźnie poprawili.

Wywiad z ludźmi od Panasa: http://www.photographyblo..._gx1_interview/
Mówią, że wizjera nie ma, bo aparat byłby zbyt drogi. Teraz planują cenę ok. 2500 zł za sam korpus. Ale nie ma co tracić nadziei:
,,Michiharu Uematsu: Personally (pointing to the GX1) I like this type of scale. And if we can put a viewfinder in, it’s the best solution.''
Może za kolejne trzy lata doczekamy się ;)

Luke_S 
Maniak

TS napisał/a:
Mówią, że wizjera nie ma, bo aparat byłby zbyt drogi. Teraz planują cenę ok. 2500 zł za sam korpus.

Ściema. G3 m wizjer, a kosztuje 2000 zł.

TS
[Usunięty]

Luke_S napisał/a:
Ściema. G3 m wizjer, a kosztuje 2000 zł.

NX10 ma wizjer i kosztuje jeszcze mniej...
W G3 wizjer wystaje poza obrys korpusu, a tu chodzi o wpakowanie go do środka i zachowanie ,,pudełkowego'' kształu. Poza tym G3 to kawał plastiku, metalowy jest tylko przód. Sami piszą, że to masowy produkt, a GX1 - nie. W ogóle ciekawe, że chyba G3 nie miał być następcą G2, bo:
,,Because obviously we’ve the GF3 and G3, we need to work on GH2 improvements and need something in the G2 area to get some volume sales''
Zresztą G2 nie został wycofany.

Luke_S 
Maniak

A propos wizjera elektronicznego i trudności/kosztowności, jaką rzekomo sprawia wbudowanie go do małego korpusu:

Nikon P60, premiera w styczniu 2008 roku, sugerowana cena na starcie: 229 euro. Po upływie 4 lat technologia już chyba pozwala na wyprodukowanie małego bezlusterkowca z wbudowanym wizjerem o dużo lepszych parametrach, niż ten w P60, w przystępnej cenie.

TS
[Usunięty]

Luke_S napisał/a:
Po upływie 4 lat technologia już chyba pozwala na wyprodukowanie małego bezlusterkowca z wbudowanym wizjerem o dużo lepszych parametrach, niż ten w P60, w przystępnej cenie.

Nie wiem. Zobacz jednak co mamy na rynku. Nikon V1 - 3600 zł (tutaj jednak wizjer też trochę psuje linię), NEX-7 - można zamawiać za 4700 zł... Same korpusy. Myślę, że ok. 3000-3500 zł za GX1 z wbudowanym wizjerem to wcale nie byłaby przesadzona cena. Po dokupieniu naleśnika dałoby to koszt X100, co jest zupełnie rozsądne.

wulf 
Rozmowny

A mnie podoba się koncepcja doczepianego wizjera. Na początku jak się pojawiły to byłem trochę sceptycznie nastawiony ale jak wziąłem do ręki jakiegoś pena z zamocowanym wizjerem to była to przyjemna niespodzianka.
Wielki, wyraźny obraz po którym można się rozglądać. Tunelikowate wizjerki prostych lustrzanek mogą się schować. Nie doskwiera też jasność (a właściwie ciemność) obiektywu i warunków zewnętrznych.
Lepiej że nie ma żadnego wbudowanego niż jakby mieli zamontować jakieś małe dziadostwo takie jak w kompaktach.

themoth 
Nowy

Wysłany: Czw 19 Sty, 2012   

fatman napisał/a:

niby nie, ale ja jedną malutka widzę: stabilizacja optyczna [O.I.S.]

http://www.recenzje.net.p...lumix_dmc-gx1.1

chociaż może to być błąd w specyfikacji, wtedy rzeczywiście albo GF2 albo GH2, dla GX1 brak za bardzo uzasadnienia,
być może jest to tylko cecha obiektywu, który występuje w konfiguracji z tym aparatem

1zl 
Początkujący

Wysłany: Sob 30 Mar, 2013   

Podlacze sie pod temat bo szukam czegos dla siebie zeby miec zawsze przy tyłku.

Pytanie:
Kupie cos lepszego i kompaktowego niz http://www.skapiec.pl/img...r-zoom-kit.html

Jakosc obrazka jak najbardziej mi odpowiada, mam nadzieje,ze te 300zdjec na jednym aku jest osiagalne?

Prosze o jakies sugestie, dziekuje! :wink:

Odpowiedz do tematu