Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kiedy wyjdzie nastepca HX100V ??
Autor Wiadomość
Diarmuid 
Nowy

Wysłany: Czw 27 Paź, 2011   Kiedy wyjdzie nastepca HX100V ??

Witam
Na wstepie - jako ze to moj pierwszy post - pozwolcie ze sie przywitam.
Mam na imie Adam, optyczne czytam od lat przy czym do dzis nie czulem potrzeby any rejestrowac sie na forum... wybaczcie brak polskich znakow ale w pracy nie mam zainstaowanej polskiej trzcionki (obecnie pracuje w Dublinie).

Moze krotko opisze o co dokladnie mi chodzi:
Moja dziewczyna od lat interesuje sie fotografia i Canona 450d z kilkoma sredniej klasy obiektywami juz mamy, jako ze przyszle wakacje planujemy 2 tygodniowy wypad nad Bajkal i jako że w przeciwieństwie do niej traktuję go jako wypad/przygodę, z której chcę przywieść trochę zdjęć a nie "wyjazd na/po zdjęcia" (czyli bezskazitelna jakość zdjęć nie jest dla mnie najważniejsza) poszukuję dla siebie możliwie najbardziej uniwersalnego aparatu klasy superzoom:

moje wymagania względem aparatu:
- kompakt, 1 obiektyw bez możliwości wymiany
- uniwersalny zakres ogniskowych (szeroki kąt + zoom)
- zoom optyczny przynajmniej 10x
- przyzwoita jakość zdjęć
- w miarę jasny obiektyw (na największej ogniskowej nie wiecej niż F6.5)
- w miarę możliwości duża mało szumiąca, NIE naszpikowana pikselami matryca (wiem - pomarzyć dobra rzecz)
- GPS! (robimy sporo zdjęć i sporo jeździmy po świecie, z doświadczenia wiem że często nie pamiętam gdzie robiłem zdjęcie sprzed 2~3 lat, geotagowanie rozwiazuje ten problem)
- przyzwoite filmy full HD (tak wiem - marketing, a tak na serio to czasem sie przydaje)
- szybki precyzyjny autofocus i skuteczna stabilizacja obrazu
- obsluga kart SDHC/SDXC
- conajmniej 300zdjęć na 1 komplecie baterii/akumulatorze
- wbudowana lampa błyskowa (z zewnętrznej nie będę nigy z nim używał)
- poręczny

Ok, wiem że tak to tylko w Erze ;)
Spędziłem z 100h czytająć różne porównania, testy, fora, przeglądając zdjęcia itp.

ogólnie: najbliższy idełowi jest właśnie HX100V, przy czym przydałaby się lepsza/większa matryca (zdjęcia mimo wszytsko MNIE nie zachwycają choć "ujdą w tłumie")

Znając życie na przełomie stycznia i lutego będzie następca HS20 - pyanie czy będzie miał GPS i jaką dadzą matrycę...? Na HX100V Sony kazało nam czekać 2 lata i w związku z tym pytanie do Was: czy ktoś wie czy do czerwca przyszłego roku sony wypóści jego następcę czy nie?
(aparatu nie potrzebuję na już bo jak pisałem lustrzankę mam ale chce kupić wcześniej aby nauczyć się robić nim zdjęcia).
A moze wyjdzie Canon G13 z GPS? (ale na to raczej nie licze)

Jesli ktos z was pracuje w Sony lub u dystrybutora i ma taką informację/roadmape prosiłbym o odpowiedż tu lub na PW.

ps:
bezlusterkowce mnie nie interesują.

Reklama

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Pią 28 Paź, 2011   Re: Kiedy wyjdzie nastepca HX100V ??

Diarmuid napisał/a:

- w miarę możliwości duża mało szumiąca, NIE naszpikowana pikselami matryca (wiem - pomarzyć dobra rzecz)
- poręczny

Jeszcze o takim superzoomie nie słyszałem - zapomnij :mrgreen:

Diarmuid 
Nowy

Wysłany: Pią 28 Paź, 2011   

TomPL2, ja tez nie ale moze kiedys ktos wpadnie na pomysl zeby do tekiego superzooma wlozyc matryce z APS-C (np z Canona 450 czy nowasza) tylko wtedy pewnie sprzedaz tanszych modeli lustrznek by spadla o polowe :twisted:

wciaz sie łudzę że kiedyś takie cos wypuszczą... dla mnie bylby to idealny aparat :)

[ Dodano: Pią 28 Paź, 2011 20:57 ]
jakie jest prawdopodobienstwo ze te zdjecia rzeczywiscie zostaly wykonane HX100V i to bez dodatkowej obrobki... :shock:

http://forums.dpreview.co...essage=39682937

(nie ma informacji w plikach)

jotes 
Uczestnik

Wysłany: Sob 05 Lis, 2011   

Diarmuid napisał/a:
TomPL2, ja tez nie ale moze kiedys ktos wpadnie na pomysl zeby do tekiego superzooma wlozyc matryce z APS-C (np z Canona 450 czy nowasza) tylko wtedy pewnie sprzedaz tanszych modeli lustrznek by spadla o polowe :twisted:

Jeśliby do superzooma włożyć matryce APS-C to obiektyw musiałby mieć wielkość co najmniej dwulitrowej butli coca-coli (w końcu to 820mm dla FF; czyli dla APS-C). Wtedy taki aparat przestaje być kompaktowy i traci rację bytu.

Spójrz na obiektyw 18-200 dla NEXa. Zasada ta sama - malutki korpus, plus APSC. Obiektyw, który daje w ekwiwalent FF "ledwo" 320mm. A teraz wyobraź sobie że to ma dawać 820mm.

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Nie 06 Lis, 2011   

Zgadza się - fizyki nie przeskoczysz :wink: .
Chyba, że powstanie jakaś super matryca w nowej technologii o dotychczasowym rozmiarze stosowanym w kompaktach :???:

jotes 
Uczestnik

Cytat:
(w końcu to 820mm dla FF; czyli dla APS-C)

Nie wiem jak to się stało, ale brakłow zdaniu "1,6 raza mniej" przez co wygląda jkabym uważal FF i APSC a to samo.

TomPL2 
Optyczny

Przepraszam, że wykorzystam temat, ale ciekawym, czy technologicznie możliwym jest kompakt z obiektywem tele (i tylko tele!) np. 300-500, który byłby znacząco jaśniejszy niż to co mamy teraz na rynku mega-zoomów, czyli żeby dla takiegoż tele-obiektywu jasność była < 3 w całym zakresie?
Wiem, że to kompletnie anty-marketingowe, bo popyt byłby znikomy, ale czy da się?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

czemu nie. choć ciężko mówić o kompaktowości.

TomPL2 
Optyczny

Niezłe :mrgreen:
Ale to ma zoom 95x a nie o to mi szło. Chodziło mi o kompakt z małym zoomem ale dużymi ogniskowymi, czyli z przykładowym "wymarzonym" zakresem od 300 do 500 albo chociaż np. 200-300mm :cool:

jotes 
Uczestnik

TomPL2 napisał/a:
Niezłe :mrgreen:
Ale to ma zoom 95x a nie o to mi szło. Chodziło mi o kompakt z małym zoomem ale dużymi ogniskowymi, czyli z przykładowym "wymarzonym" zakresem od 300 do 500 albo chociaż np. 200-300mm :cool:

Nie da rady.
Skoro liczba przesłony jest powiązana z ogniskową, to przy wielkich ogniskowych średnica obiektywu musiałaby być wielka dla małej liczby przesłony.

Ale jest drugi kierunek - można by zminimalizować matrycę - wsadzać jeszcze mniejsze - wtedy kompakt pozostałby kompaktem. Pewnie za to jakość byłaby gorsza niż z kamer przemysłowych (mała matryca, małe piksele, duże szumy...)

Ani jedno rozwiązanie (spory obiekty), ani drugie (miniaturowa matryca) nie jest dobre - pierwsze sprawia,z ę aparat nie jest kompaktem, a drugie redukuje jakość.

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Pon 07 Lis, 2011   

jotes napisał/a:

Ale jest drugi kierunek - można by zminimalizować matrycę - wsadzać jeszcze mniejsze - wtedy kompakt pozostałby kompaktem. Pewnie za to jakość byłaby gorsza niż z kamer przemysłowych (mała matryca, małe piksele, duże szumy...)

A może jednak by się dało? Zamiast dawać w kompaktach 14mpx sądzę że wystarczyłoby mi 5-7mpx i wtedy rozmiar matrycy... no nie mam technicznego pojęcia jak bardzo mógłby być mniejszy, ale może coś z tego by było?
Tylko kto by takie dziwadło kupił:
matryca 5mpx
obiektyw 300-400mm (ekwiwalent oczywiście) i jasność... 2,0!
ja bym kupił :cool:

cube007 
Rozmowny

Wysłany: Pon 07 Lis, 2011   

TomPL2 napisał/a:

Tylko kto by takie dziwadło kupił:
matryca 5mpx
obiektyw 300-400mm (ekwiwalent oczywiście) i jasność... 2,0!
ja bym kupił :cool:

Jest inne dziwadlo - Pentax Q. Wymienne obiektywy, crop x5,62. Jest przejsciowka na bagnet K - podpinasz szklo 55mm i masz ekw. ponad 300mm :wink:

Diarmuid 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Lis, 2011   

Sorki ze tak pozno...

rzeczywiscie fizyki nie przeskocze - to fakt. Ogolnie dla mnie nie musi byc 100x zoom, wystarczyloby mi, aby wyprodukowali przyzwoitej jakosci korpus z matryca APSC i dopracowanym obiektywem podobnym do sigmy 18-250 czy tamrona 18-270 PZD

w skrocie: troszke wszystko skompresowac zeby bylo bardziej poreczne (w miare mozliwosci), dodac GPS i pare bajerow typu tryby automatyczne dla mniej zaawansowanych (np popularne: HDR z reki/zdjecia o zmierzchu, panorama itp.) + kilka trybow manualnych (regulacja przeslony, czasu i ISO), uszczelnic gniazda chocby najtanszymi uszczelkami czy gąbką (lepszy rydz niz nic) i wytrzymala wymienna baterie (tak na ~500zdjec), wizjer i cena do 2200~3000zł

ps:
pomarzyc dobra rzecz :wink:

tak zupelnie na marginesie i nie na temat:
w wakacje na 95% jedziemy nad Bajkał, jak dobrze pójdzie za 2 lata w 0.5~1 roczna podróż do okoła świata, biorąc pod uwagę:

1 Wielkość plecaka ~55L i wszytskie rzeczy jakie trzeba zabrać
2 Niebezpieczeństwa związane z "szpanowaniem" drogim sprzetem w krajach gdzie łatwo stracić dobytek (Ameryka południowa, Meksyk, większośc Azji)
3 wygodę posiadania uniwersalnego sprzętu

Nie bardzo uśmiecha mi się brać coś "na wypasie" pomimo tego że mógłbym sobie na to pozwolic. Wolę coś uniwersalnego co da zadowalające zdjęcia przyzwoitej jakości a jeśli to z jakiegokolwiek powodu stracę/zniszczę nie będę bardzo żałował wydanej kasy (do zamożnych również się nie zaliczam).
Aparat chcę kupić do czerwca włącznie, moja druga połówka do tego czasu pewnie kupi 7000d + 18~200VR, lub sigme 18-250 do obecnie posiadanego Canona ale w przypadku utraty 7000d już by jej nie było stać na drugą lustrzanke.

sorki za OT

Bilbo
Uczestnik

Wysłany: Pią 11 Lis, 2011   

jest możliwość wyprodukowania obiektywu np. 35-420 (ekw.) pod matrycę 1/2.5" ze STAŁYM światłem f2,8
... w postaci kompaktowej :)

cube007 
Rozmowny

Wysłany: Pią 11 Lis, 2011   

Bilbo napisał/a:
jest możliwość wyprodukowania obiektywu np. 35-420 (ekw.) pod matrycę 1/2.5" ze STAŁYM światłem f2,8
... w postaci kompaktowej :)

Takie szklo juz bylo ladnych pare lat temu, choc nie wiem czy w postaci kompaktowej - Lumix FZ20

Odpowiedz do tematu