Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witajcie
Noszę sie z zamiarem kupienia lornetki na ptaki w cenie ok. 2000 zł.
Zen Ray ED3 10X43 wydaje się że będzie miał najlepszą optykę w tej cenie, czytałem na forum że jest nienajlepiej wykonany, może ktoś używa i mógłby sie wypowiedzieć.
Z opisu i wyglądu wydaje się niezła
Wydaje mi się że kilku ptasiarzy już ma w Polsce lornetki tej firmy.
Jeżeli obraz byłby rzeczywiscie porównywalny ze swarkiem swarowision EL 10X42
Niestety z dużego testu Zen Ray 8X42ED2 nic jeszcze nie wiadomo, chociaz to chyba starsza seria.
W grę wchodzi jeszcze Vortex Viper HD 10X42 i Olympus10X42 EXWP1
Delta Optical Titanium 8X56 której obecnie używam od ok. dwóch lat przestaje spełniac moje oczekiwania, jest ciężka i obraz też nierewelacyjny.
Zależy mi głównie na ostrości obrazu i wygodzie używania w okularach, przybliżenie raczej 10x i dachówka bo waga ma znaczenie
Co radzicie
Co w tej cenie może być jeszcze alternatywą dla ZenRay 10X43ED3?
Dachowki rzadko sa lżejsze od porro. Tylko wygladaja na mniejsze. Sa za to bardziej zwarte, regularne i przez to latwiejsze do spakowania. Nie beda tez wyraznie mniejsze od twojego Titanium, a zwlaszcza juz Zen. Takze jak chcesz wyraznie bardziej kompaktowej, to raczej zmniejsz srednice. Zwlaszcza, jesli Titanium nie sprzedasz to przyda ci sie do kompletu 10x32. Jesli chcesz dachowke, to te sama jakosc obrazu da przy 2x wyzszej cenie, wiec bylbym ostrozny, bo Titanium kosztuje 800zł... Zdobyla 126pkt a Twoje propozycje maja do 137. Roznica w jakosci obrazu nie rzuci na kolana.
Zen Ray ED3 (chyba 8x43) widzialem w terenie ostatnio i o spostrzezeniach pisalem na forum. Porownywalem z moim Nikonem HG 8x32 co jest raczej malo miarodajnym porownaniem. Nikon oczywiscie jest wysokiej klasy ale srednica 42 mm Zena bila go powaznie w kwestii jasnosci i rozdzielczosci. Tym niemniej nie zauwazylem jakis istotnych rozbieznosci co do jakosci innych parametrow obrazu: AC niska, nieostrosc na brzegach znikoma, dystorsja niezauwazalna. Naprawde dobre jak na 8x43 pole widzenia. Pod tym wzgledem to jest bardzo udana lornetka, tylko polecac. Mozliwe, ze rzeczywiscie porownywalna z EL.
Tym niemniej obudowa jest wykonana fatalnie! Na odleglosc widac i czuć chińszczyznę. Lornetka jest "obklejona" bo to slowo najlepiej oddaje stan, kiepska zielona guma, która juz w nowej (!) tu i owdzie odstaje. Pod guma jest metal, moze i trwaly. Sruba marnie wyglada ale chodzi dobrze, muszle oczne oblesne, dokladnosc wykonania i estetyka jak by byla ciosana siekiera. Poza tym lornetka ta jest duza i niezgrabna, chetnie oddalem wlascicielowi. Wielki kontrast w stosunku do zachwytu nad obrazem.
Tego samego dnia zreszta obejrzalem tez Vixen New Foresta 8x32 i tu bardzo pozytywne wrazenia. Niezwykle staranne jakby japońskie wykonanie (lornetka jest oczywiscie robiona w Chinach), ladny trwaly metal i plastik obudowy budzily zaufanie i daja przyjemny chwyt. Obraz w zasadzie znow jak w moim Nikonie. Trudno sie bylo do czegos przyczepic, moze tyle, ze przy samych brzegach mniej ostry. Dystorsja akceptowalna, AC znikoma ale nie bylo warunkow, zeby tej dobrze poszukac. Pole widzenia duze. I to za mniej niz 1000zł! Tylko polecac. Gdyby mi ukradli Nikona i musialbym kupic cos na szybko to pewnie tego Vixena wlasnie. Moze przy dluzszym uzytkowaniu dostrzeglbym wiecej mankamentow ale trudno mi ja bylo oddac wlascicielowi.
Co do Olympusa EXWP, to tego widzialem juz pare lat temu. Tez moge go szczerze polecic wg testow jest lepszy od Vixena ale nie wiem czy bym go wolal... Vortexow nie widzialem, choc ma je kilku znajomych ale jakos sie nie mozemy spotkac... Na zdjeciach widac, ze obudowa jest bdb nie to co w zenach. To HD dodane Viperowi obiecujace, bo slyszalem skargi na AC w starszej wersji. To moze byc najlepsza z nich... tak zreszta mowia testy
Jeszcze drozszych Vortexow tez bym nie skreslal.
Takze wszystkie 3, ktore wymieniles oraz Vixen 4. sa IMO dobra alternatywa dla Zenow. Jesli alternatyw potrzebujesz wiecej, to chyba mozna dodac Swifta. To jest jedyna na twojej liscie renomowana firma z tradycjami. Tyle, ze raczej znana w USA.
Pentax DCF CS 10x42, Pentax DCF BR 9x42,Pentax DCF BC 9x32, Pentax DCF CS 8x42, może wśród lornetek Pentaxa znajdziesz coś ciekawego dla siebie. Dobra cena i sprawdzona jakość czego o Zen Ray bym nie powiedział.
Optycznie zdecydowanie nie. Choć CA jest korygowana bardzo dobrze, na brzegu lepiej od Swarka.
Zen Raye są duże i dość słusznej wagi - to przekłada się na dobre własności optyczne. Ale żeby zaraz takie jak EL... Dla mnie to gorsze jest nawet od HG Nikona.
A mechanika i trzymanie parametrów... Na razie niczego nie będę zdradzał, ale ED2 8x43, który jest u nas w redakcji nie jest dokładnie lornetką 8x43
Tak, tu masz wielka racje, EL jest lornetka mala i zgrabna, a Zen to wielki klocek. Inna klasa zupelnie. Zdaje mi sie Arek, ze Nikon HG to akurat w testach lepiej wypadl od EL
No i dzieki za przecieki.
Ze względu na dobry obraz chyba wezmę na próbę Zen Ray ED3. Może się nie rozpadnie Najwyżej oddam.
Kilku poważnych ptasiarzy ma ED2 i ED3 i chwalą markę:cool:
Z drugiej stony porównując i wierząc w parametry podane w sklepie
odpowiednio 10x43ED i 8x43ED
pole w stopniach 6,5 8,3
wielkość żrenicy 4,3 5,3
odstęp źrenicy ( nie chcę zdejmować okularów -2 dioptrie) 15,2 16,8
jasność (porównywalna) 18,49 18,55
waga (porównywalna) 760 766
cena 1999 1899
lornetka 8x43 mając ważne lepsze istotne parametry użytkowe jest o 100 zł tańsza!
Zastanawiam się czy te zalety jasność i pole nie zrekompensują mi mniejszego przybliżenia.
Czy różnica w przybliżeniu będzie wyraźnie odczuwalna przy porównaniu 8x43 i 10x43?
Na wyczucie wydaje mi się że 10x42 (43) jest lornetką bardziej uniwersalną, ale tu polegam na wiedzy fachowców
Którą byście wybrali 8x czy 10x przy tym samym modelu?(temat pewnie nieraz był wałkowany)
Uzytkując DO Titanium 8x56 mam problem z identyfikacją drobnych ptaków w locie, wydają się nieostre.
Z drugiej strony patrzyłem niedawno w pogodny dzień przez nikona 8x20 HG L DCF i było dużo lepiej niż w DO.
Niewiem od czego to bardziej zależało, pola czy ostrości obrazu ale dawało się "złapać" ptaki w locie....
Kiedyś ją kupię jako drugą na słoneczne dni bo jasność chyba będzie mała jak na lornetkę uniwersalną, ale te wymiary i waga
Zen 8x43 ma bardzo dobre jak na taka zrenice pole wiedzenia, wiec bym sie nie wahal, ale... Nie wydaje mi sie rozsadne, ze kupujesz znow lornetke o bardzo duzej zrenicy wyjsciowej. To bardzo konserwatywne podejscie, moim zdaniem jesli nie obserwujesz regularnie sow po nocy, jest nietrafione.
Ja porownujac mojego 8x32 z 8x43 wyraznie widzialem lepiej i wiecej w Zenie, takze srednica duze ma znaczenie, ale placi sie garbem. Jesli martwisz sie ile stracisz na powiekszenu, to sadze, ze obserwujesz jednak w dzien, wiec odpowiedz bedzie: duzo. Dokonujac takiego wyboru nalezy raczej zapytac ile zyskasz na jasnosci o zmroku, polu widzenia i obnizonych drganiach: tez duzo. Jasnosc nie jest porownywalna, w obliczeniu jest blad. Porownaj zrenice, 4,3:5,4mm.
Arek, domyslam sie, ze myslales o Swarovision, ale nie napisales tego. Mnie natomiast chodzilo o starsze EL, bo tylko ta widzialem. Watpie, by sie Zen porownywal ze Swarovision...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10