Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przedewszystkim świadomie, za Pentaxem stoi ten korpus, który w tej cenie nie ma sobie równych, ale Pentax w naszym kraju nie jest popularny, świadczy o tym dostepność akcesoriów na poziomie dużo poniżej przyzwoitości
Przedewszystkim świadomie, za Pentaxem stoi ten korpus
Za Pentaksem stoi nie tylko ten korpus, ale ogólnie tradycja solidnych i świetnie wyposażonych korpusów i kilka-kilkanaście świetnych i bardzo charakterystycznych szkieł. A akcesoria można kupić, choć na pewno nie w każdym sklepie, jak w przypadku C/N i ostatnio S.
Zdecydowanie K-5. To w chwili obecnej jedna z najlepszych (jeśli nie najlepsza) propozycja na małą matrycę - jeśli tylko Cię stać, oczywiście.
jurbassteck przed wyborem zbadaj sobie pentaxa organoleptycznie. Jest mały a nie każdy bedzie z tego szczęśliwy... Jesli o obiektywy się rozchodzi to w nowych jest w czym przebierać ale z używanymi do Pentaxa nie ma wielkiego wyboru. Czasem trzeba długo czekać zanim trafi się szkło, które nas interesuje i ceny używek do P nie są najniższe.
Mały rozmiar (względnie mały) mi nie przeszkadza. Na chwilę obecną operuję Olkiem, który swego czasu był najmniejszą lustrzanką cyfrowa (E-400) i przy D7000 wygląda jak niemowlę Ale mimo tego jest dla mnie wygodny (a jestem dość dużym facetem), choć to oczywiście kwestia przyzwyczajenia.
Co do szkieł, to na chwilę obecną i tak bym kupował raczej z kitem (niezależnie czy Pena, czy Nikona), a na nowy=lepszy mogę sobie spokojnie poczekać do wiosny.
Wszak tak jak już pisałem (chyba) wcześniej, na zakup daję sobie czas do połowy grudnia.
Przedewszystkim świadomie, za Pentaxem stoi ten korpus
Za Pentaksem stoi nie tylko ten korpus, ale ogólnie tradycja solidnych i świetnie wyposażonych korpusów i kilka-kilkanaście świetnych i bardzo charakterystycznych szkieł. A akcesoria można kupić, choć na pewno nie w każdym sklepie, jak w przypadku C/N i ostatnio S.
Wiem o tym, mam czasami doczynienia z naprawdę dobrymi szkłami Pentaxa, że wspomne o 300/2,8 czy też 600/4. Tylko, że to konstrukcje już niemal archaiczne, ciężkie i z nie do końca szybkim AFem. Oprócz tego czasami uda mi sie popodpinać krótkie jasne stałki systemowe. Lubię ten system, złego słowa o nim nie powiem, choć średnio podoba mi się dostępnośc w RP różnych akcesoriów systemowych Pentaxa.
Swoją drogą, jaad, jakbyś był tak łaskawy i kochany, podrzuć mi parę info:
1) nowy długi teleobiektyw, za znośna forsę - czy poza 300/4 cos jest?
2) jeśli nie, to czy do tego co powyżej Pentax produkuje jakis konwerter 1.4?
3) jak 300/4 działa - w optyke nie watpie ni ani, ale AF? (z k-5 oczywiście...)
4) ciemny uni zoom - 18-135? Ma być dobry. Klasa Zeissa 16-80 lub Canona 15-85.
1) nowy długi teleobiektyw, za znośna forsę - czy poza 300/4 cos jest?
Z nowych DA*300/4 jest najdłuższy. Poza tym Sigmy, ewentualnie starsze FA. Jeśli może być coś trochę krótszego, to masz jeszcze DA*60-250/4.
RB napisał/a:
2) jeśli nie, to czy do tego co powyżej Pentax produkuje jakis konwerter 1.4?
Aktualnie - nie.
RB napisał/a:
3) jak 300/4 działa - w optyke nie watpie ni ani, ale AF? (z k-5 oczywiście...)
Nie miałem okazji przypinać do K-5, a na K10D tylko w dobrym świetle i wtedy był ok.
RB napisał/a:
4) ciemny uni zoom - 18-135? Ma być dobry. Klasa Zeissa 16-80 lub Canona 15-85
Jest DA18-135, ale jest taki se, tyle, że ma dość szybki AF. Lepszy jest DA17-70, IMHO. Całkiem przyzwoity jest o dziwo DA18-250 (a przynajmniej na K10D dawał radę)... Ale jeśli chodzi o coś a okolicach wspomnianych szkieł, to raczej tylko DA17-70/4.
[ Dodano: Pon 14 Lis, 2011 21:30 ]
Aż tu nagle znikąd pojawił się Sony A580, A65, ewentualnie A77(choć cena zaporowa i znowu mam dylemat..
Z D7000 teraz ciężko, mało ich i do tego są strasznie drogie
[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 23:11 ]
Po wielu ciężkich godzinach rozmyślania (które notabene zostały poparte cenami Nikona) wybór padł na Pentaxa K-5 Już jest mój i bawi moje oczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11