Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D90, D5100 czy coś innego?
Autor Wiadomość
mus 
Nowy

Wysłany: Pią 11 Lis, 2011   D90, D5100 czy coś innego?

Witam,

Szukam lustrzanki cyfrowej dla ojca.
Wyjeżdża w niedzielę do Indii, potrzebuje więc zestawu do fotografowania budynków, widoków i przede wszystkim ludzi na ulicach.
W Indiach był już wiele razy i zdjęcia robił zwykle średnimi analogowymi aparatami, dlatego uznał, że czas przywieźć trochę zdjęć lepszej jakości :wink:
Nie ma pojęcia o lustrzankach, zdjęcia będzie pewnie robił w trybie automatycznym.

Po powrocie aparat ma jednak trafić w moje ręce, na razie mało doświadczone, co będzie się musiało zmienić - na studiach będę miał przedmiot "fotografia".
Co za tym idzie, chciałbym, żeby aparat poza dobrymi zdjęciami z automatu pozwalał też na bardziej świadome użytkowanie :razz:

Ważne też, żeby był wytrzymały.

Na szybko moją uwagę zwrócił Nikon D5100 i D90.
Skłaniałbym się w stronę D90 - jest większy, a ojciec ma spore ręce, jest też bardziej ergonomiczny w przypadku bardziej zaawansowanej fotografii.

Budżet na body + obiektyw 3000 - 4000zł.
W przyszłości zestaw będzie pewnie rozbudowywany, ale na razie ma się sprawdzić na wyprawie do Indii :smile:

Reklama

maput 
Optyczny

Wysłany: Pią 11 Lis, 2011   

D90.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mus, a poczytałeś podobne lub wręcz identyczne wątki z ostatnich kilku miesięcy? W tym temacie już chyba wszysto zostało powiedziane sto milionów razy. :smile:

mus 
Nowy

Czytałem, ale każdy wątek to inna historia :P
Poza tym zawsze mam wrażenie, że coś się mogło w międzyczasie zmienić.

Nie mam zupełnie pojęcia o aparatach, szczególnie o obiektywach dlatego wole spytać osobno co będzie najlepsze w tym konkretnym przypadku :)

komor 
Moderator

mus napisał/a:
Czytałem, ale każdy wątek to inna historia

Oczywiście, jak ktoś wybierał D90 do Nepalu czy Brazylii, to nie wiadomo, czy jednak w Indiach lepiej się nie sprawdzi D5100. :roll:

dcs
[Usunięty]

komor,
Może spytać indyjskich złodziei, co wolą?

mus 
Nowy

Rozumiem, że D90, ale jaki obiektyw?

komor, chodziło mi raczej o inne aspekty historii :P

dcs
[Usunięty]

18-105 jest dobry, acz ciemny

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Cytat:
średnimi analogowymi aparatami

W sensie średnim formatem?

moronica 

Pomogła: 106 razy

mus, powody dla ktorych warto wybrac d5100 zamiast d90 lub d90 zamiast d5100 byly takie same kilka miesiecy temu co teraz co za kilka miesiecy. nie wiem czemu tyle osob narzeka na nadmiar informacji na dany temat. wystarczy czytac i wyciagac wnioski

a sposrod tych dwoch rowniez bralabym d90 choc to troche szkoda na takim wyjezdzie robic w trybie auto. jesli chodzi o obiektyw to pewnie najodpowiedniejszy bylby jakis zoom o swietle 2.8, nie wiem czy poza Tamronem 17-50 cos sie w budzecie zmiesci. generalnie to najlepiej by bylo jeden obiektyw do widoczkow/budynkow a drugi do ludzi

Aszex
[Usunięty]

dcs napisał/a:

z tym zestawem jeszcze Nikon AF-S 35 f/1.8G DX, czyli dostanie jasną 50 do której jest przyzwyczajony, chyba, z analogu ;)

mus 
Nowy

Czy coś z TYCH zestawów jest warte uwagi?
Aparat musi być kupiony jutro dlatego sklep koniecznie w Warszawie.

dcs napisał/a:

18-105 czyli NIKKOR 18-105 DX AF-S VR?

moronica 

Pomogła: 106 razy

tak to ten obiektyw
sposrod tych zestawow to tylko 18-105

dcs
[Usunięty]

mus,
Nie wszyscy sprzedający mają towar "na stanie" tzn. w posiadaniu i często muszą się pofatygować do dystrybutora. Zanim Zalicytujesz zapylaj mailowo, bo lubią zaciemniać sytuację i możesz nie otrzymać aparatu na czas.

[ Dodano: Pią 11 Lis, 2011 20:42 ]
Jak musi być jutro, to lepiej kup w stacjonarnym sklepie osobiście.

mus 
Nowy

dcs, tego się obawiam dlatego już wysłałem maila do sprzedającego.

Znacie jakiś godny polecenia sklep w Warszawie?

Odpowiedz do tematu