Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No niewidoczne, bo rozmydlone, pojechane softem aparatu w momencie naciśnięcia spustu. Podobnie sobie można wygładzić zdjęcie z FZ28.
Szumy niewidoczne a jednocześnie zachowane szczegóły (widoczne pojedyncze nici, w pełni czytelny tekst na książce). Więc co jest rozmydlone? Z FZ28 przy tej samej czułości, dość że zaszumione to o wiele mniejsza szczegółowość - więc co chcesz wygładzać? Uzyskasz jeszcze większe mydło. Chyba, że znasz jakieś cudowne metody - to proszę bardzo: ściągnij fotkę z FZ28 i zrób z nim swoje sztuczki aby osiągnęło poziom tego z FZ150.
Ale jak znam życie to zakończy się kolejny raz na pustych słowach z twojej strony.
Co nam/mi do tego, że zastanawiasz się nad lumixem dmc-fz150. To się zastanawiaj... Jeśli to miało być pytanie co sądzimy o nim, to je zadaj... Może chodziło o linki do testów? Może pytałeś czy Panasonic Lumix DMC-FZ150 jest ładny i czy będzie pasował do Twojej marynarki?
Twój post sugeruje, że bywasz na wielu forach fotograficznych... Powinieneś wiedzieć, że potrzebną są informacje: do czego będzie ten aparat, co przeszkadza Ci w obecnym, czy będziesz robił tylko na auto czy też na manualu etc. itd. itp...
Mój post sprowadzał się do informacji, której jeszcze na tym forum nie było. O tym, że Panasonic wypuścił nowy aparat.
Druga sprawa.
Mała adnotacja, ze zastanawiam się nad jego kupnem odnosi się do tego, że czasami nim wyciągnę lustrzankę w jakiś pilnych, awaryjnych sytuacjach i zamocuję jakiś tele, to w międzyczasie FZ-150 zdążę już zrobić 20 zdjęć na wielu ogniskowych. To tyle
BTW, w marynarkach nigdy nie chodzę. Chodzę całe życie jak śp. Jacek Kuroń, w kompletach dżinsowych.
IMO nie ma w tym segmencie innego aparatu oferującego lepszą jakość.
FZ-150 jest ostrzejszy nawet od aparatów z większa matrycą.
Może tylko FZ38 był tak dobry na niskich ISO ale na wyższych już nie no i do otego FZ-150 jest dużo szybszy ma lepsze ekrany stopkę na lampę fulll HD wię cwyższ cena względem wcale nie taniego FZ38 jest uzasadniona choć to debiut i myślę że ustabulizuje sie w okolicy 1400 PLN.
Jakość zdjęć można porównać np z największym konkurentem FZa czyli Fuji HS20EXR który zachęca manulanym zoomem i krotnością 30x.
Niemniej jeżeli chodzi o odwzorowanie szczegółów ten Fuji jak i poprzednik HS10 oraz konkurencja z nIkona i Canona niestety wysiada.
Nie porównywałem tu Sony więc jak coś niech mnie ktoś skoryguje.
Żeby uciąć ewentualne dyskusje proszę o obejrzenie na Photography blok sampli i przyjrzeć się zdjeciu przedstawiającego tower bridge - most i 2 wieże wykonanego w całości.
Powiększyć szczyty wieżyczki i zobaczyć z czego jest dach....
Takie odwozorowanie dpopiero bezlusterkowce uzyskują.
Reasumując wg mnie to nr 1 wśród megazoomów.
Co do większych matryc które jannik by sobie życzył to kolego albo megazoom albo większa matryca wybieraj. Jak będzie większa matryca to ten megazoom 24x będzie wielki jakbyś nie wiedział.
Faktem jest, że zdjęcia z Fz150 "wychodzą" ostrzejsze i ogólnie aparat jest co nieco szybszy, robi trochę lepsze filmy i takie tam bajery marketingowe.
Ale jeśli porównać zdjęcia z Fz150 ze zdjęciami z Fz28 (powiedzmy wykonane przez tego samego fotografa), to stosunkiem jakość-cena oraz nawet pod względem ergonomii, szybkości itp, to Fz28 bije na głowę swojego następcę
Fz28 można kupić w bardzo dobrym stanie za 450-500 zł
a Fz150 - za 1700 zł
Więc jeśli komuś się chce dopłacać 1200 zł za kilka marketingowych "udoskonaleń", to proszę bardzo.
Jeśli Lumix zamontuje trochę większą matrycę, trochę lepszy obiektyw, to pełny szacun. Ale wciskanie ludziom marketingowych zamulaczy, to nieuczciwy proceder i tyle..
a jeśli komuś to pasuje, to jego sprawa, ale zachwyty tutaj są nie na miejscu
Ale jeśli porównać zdjęcia z Fz150 ze zdjęciami z Fz28 (powiedzmy wykonane przez tego samego fotografa), to stosunkiem jakość-cena oraz nawet pod względem ergonomii, szybkości itp, to Fz28 bije na głowę swojego następcę
Fz28 można kupić w bardzo dobrym stanie za 450-500 zł
a Fz150 - za 1700 zł
Więc jeśli komuś się chce dopłacać 1200 zł za kilka marketingowych "udoskonaleń", to proszę bardzo.
Brawo jannik.
Już tu kiedyś pisałem, żeby nie lekceważyć powyżej prezentowanego podejścia, które obrazuje równowagę między oczekiwaniami, ambicją, rozsądkiem i... ceną
Jeśli Lumix zamontuje trochę większą matrycę, trochę lepszy obiektyw, to pełny szacun.
Udoskonaleń jest dużo - full HD, szybki AF i przede wszystkim bardzo dobre odwzorowanie pomimo dużego zakresu ogniskowych.
Większą matrycę Panasonic też oferuje ale w serii G* z wymienną optyką.
Dokupujesz 14-140 lub 14-150 i masz hybrydę z wielkim wizjerem szybkim AF ostrymi zdjęciami i większymi potencjalnymi możliwościami przy zastosowaniu np jasnych stałlek więc czego chcieć więcej?
Niestety luksus większej matrycy kosztuje. Ale jakbym mógł sobie pozwolić to takiego GH2 "łykam" bez mrugnięcia okiem.
Udoskonaleń jest dużo - full HD, szybki AF i przede wszystkim bardzo dobre odwzorowanie pomimo dużego zakresu ogniskowych.
Ale co to za udoskonalenie full HD?!
Kupując aparat, w pierwszej kolejności myślę o jakości zdjęć.
Szybszy AF, powiadasz?
A po co mi szybszy AF w amatorskim aparacie?!
Szybkość AF w Fz28 powinna zadowolić nawet wybrednego i marudnego amatora. Po co mi 350 km/h w zwykłym przeciętnym autku, którym jeżdżę po krakowskich ulicach i tym bardziej po polskich autostradach, gdzie ze względu na nawierzchnię nie powinno się przekraczać setki?
Hm... co do dobrego odwzorowania.. to jeśli jest tak jak mówisz, to fajnie. Ale czy za to warto dawać aż o 1200 zł więcej?
pozdro
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Pon 19 Gru, 2011
jannik napisał/a:
Szybkość AF w Fz28 powinna zadowolić nawet wybrednego i marudnego amatora.
Nie, bo jest wolny... Sfotografuj szybko idącą ku Tobie osobę (np na f3.5)...
Ale co to za udoskonalenie full HD?!
Kupując aparat, w pierwszej kolejności myślę o jakości zdjęć.
Tak, a kupując kamerę myślisz o jakości filmów i nosisz 2 pudełka.
Ja też kupując aparat przede wszystkim patrzę na jakość zdjeć ale jeśłi mam w nim opcję filmowania w bardzo wysokiej rozdzielczości która na dzisiejsze telewizory przynajmniej lcd to minimum to nie pogardzę.
Jak nie chcesz takiej jakości filmowania i szybkości to masz do wyboru też tańszy, wolniejszy i "tylko" HD, bez stopki na flasha gorszym ekranem FZ48 z mniej więcej takim samym odwzorowaniem.
jannik napisał/a:
Szybszy AF, powiadasz?
A po co mi szybszy AF w amatorskim aparacie?!
Po to żebyś nie płakał że "ptaszek się rozmydlił". Zawodowiec poradzi sobie nawet używając manualnego focusa a amator - laik jest zdany na ten automatyczny i nie tylko focus zresztą.
jannik napisał/a:
Hm... co do dobrego odwzorowania.. to jeśli jest tak jak mówisz, to fajnie. Ale czy za to warto dawać aż o 1200 zł więcej?
Nie za "to" tylko za całokształt fabrycznie nowy sprzęt o dużio lepszych parametrach użytkowych i dodatkowo z możliwością zastosowania zewnętrznego flasha a nie używany i przestarzały, który w momencie kiedy był na półce sklepowej to też mniej nie kosztował.
Jak chcesz to sobie kupuj używki a ja w kwestii sprzętu foto wolę jednak nowiutki i nie "męczony" sprzęt.
Ceny porównuję OK to ważne ale między aparatami będącymi na półce sklepowej.
NX-5 [Usunięty]
Wysłany: Pon 19 Gru, 2011
@Chris62-"Niestety luksus większej matrycy kosztuje. Ale jakbym mógł sobie pozwolić to takiego GH2 "łykam" bez mrugnięcia okiem."
Jest jeszcze Panas G10 z 14-42mm, lub Samsung NX10 z 18-55mm (jeszcze na piwo zostanie )
@Chris62-"Po to żebyś nie płakał że "ptaszek się rozmydlił".
Ptaszek i tak się "rozmydli"- kto "poluje" na ptaszki, nie kupuje hybrydy.
@bergercs-"Szumy niewidoczne a jednocześnie zachowane szczegóły (widoczne pojedyncze nici, w pełni czytelny tekst na książce). Więc co jest rozmydlone? Z FZ28 przy tej samej czułości, dość że zaszumione to o wiele mniejsza szczegółowość - więc co chcesz wygładzać?"
Szumy niewidoczne, bo jak napisał Martin___ , przy tej czułości zadziałało odszumianie (aparat nie jest głupi-wie jak zadziałać i w którym momencie), co do szczegółów, w tym i jemu podobnych HS10/20, Cyber-shot-ach, PowerShot-ach, Coolpix-ach, takowej nie było, nie ma i nie będzie. Fizyki (matrycy) nie przeskoczysz, nie ma bata-1/2.3” (6,16 x 4,62 mm ~ 28,5 mm2
W tym segmencie można sobie porównywać, a jakże, ale proszę sobie popatrzeć na zdjęcia HS10/20 (ze strony Fuji) to tam gdzie brwi to krecha, a zamiast włosów, kopa siana?, a popatrzeć na zdjęcia zrobione "normalną" matrycą tzn. np.APS~360mm2, lub 4/3~220mm2.
I nie chodzi tu o super powiększenia, czy liczenie pikselków z lupą, różnice widać na najzwyklejszym monitorze.
@jannik-"Ty decydujesz, czy chcesz być dymanym, czy jednak wolisz pomarudzić, zastanowić się i nie dać się dymnąć! "
-"a jeśli komuś to pasuje, to jego sprawa, ale zachwyty tutaj są nie na miejscu "
-"Hm... co do dobrego odwzorowania.. to jeśli jest tak jak mówisz, to fajnie. Ale czy za to warto dawać aż o 1200 zł więcej? "
Ludzie są "dymani" na własne życzenie, za sprawą marketingu i "bajerów"-36xzoom, 24Mp, 500kl/s, GPS, panoramy i inne sramy.Tu nie trzeba się zachwycać, a zębami zgrzytać, akurat ten segment się stacza na dno.
NIE WARTO DOPŁACAĆ 1200zł!. To co wyszło nowe i leży na półkach nie jest lepsze a GORSZE. Ja podobnie, jeżeli bym miał wybierać, wrócił bym do Fuji s200exr (lub s100fs), no ale cóż my sobie gdybamy, a i tak "każda potwora znajdzie swojego amatora"
Fakt jest taki, że faktycznie teraz nowy sprzęt, który przychodzi do sklepów jest coraz gorszy. Nie mówię tu tylko o aparatach. Mam kolegę w EURO-AGD i mówił mi, że to co teraz przychodzi, to ręce opadają takie g...
@Chris62-"Niestety luksus większej matrycy kosztuje. Ale jakbym mógł sobie pozwolić to takiego GH2 "łykam" bez mrugnięcia okiem."
Jest jeszcze Panas G10 z 14-42mm, lub Samsung NX10 z 18-55mm (jeszcze na piwo zostanie )."
Tylko, że to nie jest to samo. NX10 owszem mam i jest świetny do zdjęć zwłaszcza ze stałeczką ale filmowanie do GH2 ma daleko w tyle i nie tylko on zresztą.
NX-5 napisał/a:
Ptaszek i tak się "rozmydli"- kto "poluje" na ptaszki, nie kupuje hybrydy."
Zależy czy na tych ptaszkach sie zarabia czy nie a jak nie to dlaczego nie używac do tego dobrej hybrydy, która da zadowalajacą jakość?
Rozumiem że jesteśmy przyzwyczajeni do kiepskiej jakości z tzw hybryd zwłaszcza tych z najmniejszymi matrycami ale popadanie w stereotypy jest śmieszne.
FZ-150 wielu może kojarzyć jako to samo co poprzednik FZ-100 a jakość zdjeć w ich przypadku jest diamtralnie różna. Radzę to sprawdzić osobom zaintersowanym zakupem hybrydy dokładnie bo mogą się mocno zdziwić.
Do zdjęć wycieczkowych bez warunku uzyskiwania małych głębi ostrości FZ-150 to świetny sprzęt z dużym zoomem i dobra matrycą. Na pewno takie wynalazki jak Fuji HS10 czy HS20 wręcz zdeklasuje detalicznością obrazu.
Na imaging Resource aparat ten dostał wyróżnienie testującego - jest tam cała lista apratów które otrzymały "Dave's pick" więc chyba samo to mówi że wart jest uwagi.
Zobaczymy co zaprezentuje nowy Fuji X-S1 ale obawiam sie że cenowo będą to zupełnie inne śwaity.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9