Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak samo jest z fotografią, idąc na łatwizne niczego sie nie osągnie. Cierpliwośc i poświęcony czas napewno zaprocentują. Zdjęć, dobrych zdjęć nic i nikt za ciebie nie zrobił. Chociaż trwaja prace nad inteligentnymi systemami operatorskim, nie wiem jak dokładnie się to nazywa, ale polega na tym ze człowiek nie jest potrzebny na miejscu operatora kamery. Może Allan coś bedzie wiedział na ten temat. Wiem że powstał już jakiś jeden film tą techniką.
Nic nie zastapi kreatywnosci bo jest ona pochodna zdolnosci abstrakcyjnego myslenia ktorej procesor nie posiada.
Taka kamerka moze byc uzyteczna tylko w pewnych, specyficznych warunkach i w pewnych scenach w ktorych
reakcja psychofizyczna czlowieka jest nie tak dokladna i szybka jak procesora.
Moze zastepowac ewentualnie druga lub trzecia kamere jako drugi plan lub "backup"
Martwic to sie bedziemy jak zaczna budowac procesory oparte na bialkach ktore beda w stanie same sie rozrastac i wyciagac wnioski bez naszej ingerencji.
Bedziemy wtedy mieli "terminatora" w realu
Mam nadzieje ze takich czasow nie doczekam
Heh no moi rodzice kiedyś podobnie spekulowali pewnie na temat telefonów przenośnych jak Ty Allan teraz na temat procesorów białkowych dlatego ta perspektywa biorąc to pod uwagę naprawdę jest niepokojąca
Jak będą "terminatory" to ja będę wtedy chodził na spacery z butlą wypełnioną ciekłym azotem na plecach chociaż w terminatorze 3 nawet i takie cuda by nie pomogły:)
Wysłany: Nie 04 Maj, 2008
jaad75 napisał/a:
Już w tej chwili oparte na krzemie procesory połączone w sieci neuronowe są w stanie to robić...
To zależy od definicji wyciągania wniosków. W zasadzie, żeby je wyciągać, trzeba mieć świadomość. Chyba że wyciąganie wniosków to regulacja na zasadzie sprzężenia zwrotnego.
Jest jeszcze cos wiecej od matematycznej umiejetnosci wyciagania wnioskow.
Jest jeszcze "sumienie" "morale" "wiara" "cierpliwosc" "upartosc" "wspomnienia - nie mylic z pamiecia"
"stres" "gniew" "radosc" etc... i to u kazdego z nas inna, co daje
wyrownany balans zachowania sie naszej ludzkosci.
Myslicie ze "bezuczuciowe" maszyny (nie wiem jak zaprogramowane) sa w stanie nas w tym zastapic?
Mam nadzieje ze jeszcze dlugo nie
Na razie jak sie orientuje nauka idzie raczej w kierunku nanotechnologii.
Spekulacje naukowcow dotycza budowy nanorobotow ktore moga wykonywac skomplikowane zabiegi medyczne bedac tak malymi ze ich nie widac.
Inne spekulacje ida w kierunku odzysku zywnosci z odpadow, nawet "budowy" tej zywnosci
poprzez zmiany siatki krystalicznej polaczen atomowych roznych pierwiastkow.
(co zreszta jest teoretycznie mozliwe).
W jednym z artykulow ktos napisal ze w przyszlosci wpusci sie armie nanorobotow na zlomowisko
po czym nastepnego dnia rano w tym miejscu bedzie stalo 10 nowych samochodow i jeszcze kilo kaszanki
Ja osobiscie bym wolal zeby stal 1 samochod i z 120 elek ale powiedzmy ze to bedzie do uzgodnienia z technologiem.
w 3 części terminatora roboludzie byli zamrażani ciekłym azotem w celu unicestwienia mam na myśli głównie tą panienkę co ganiała za shwartzenegerem
Odnośnie nanorobocików które wrzucasz na śmietnisko i zamieniają je w 10 samochodów i kupę eLek i robią to czerpiąc pierwiastki z rozkładających się śmieci to powiem tylko tyle.
Strach byłby jakby te robociki się przeprogramowały na czerpanie pierwiastków z organizmów ludzkich ... Bo jak wiemy w nas to prawie wszystkie pierwiastki są ...
Strach byłby jakby te robociki się przeprogramowały na czerpanie pierwiastków z organizmów ludzkich ... Bo jak wiemy w nas to prawie wszystkie pierwiastki są ...
Wiele by nie zyskały, przecież składamy się głównie z wody
no chyba, że wtedy będą kłopoty z wodą na ziemi.
Ja tam wolę tego nie doczekać
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 05 Maj, 2008
wracając do dyskusji coś w tym jest, że jak się kupuje sprzęt to ciężko się przyznać przed sobą do popełnionego błędu, taka już natura ludzka. Powiem szczerze, że mam parę typów, kto takim pseudo lobbingiem się zajmuje (o którym arek wspominał) na forach.
Gorzej się zachowują sprzedawcy, którzy bezlitośnie często i gęsto buble wciskają klientom, zachwalając i opowiadając o opcjach, których dany sprzęt nie posiada.
Niestety w ostatni piątek byłem świadkiem takiej sceny w całkiem szanującym się sklepie foto, jak sprzedawca bezlitośnie nabijał w butelkę starszego pana namawiając do kupna sprzętu foto (nie wspomnę marki) opowiadając takie dyrdymały , że aż szkoda było słuchać.....
Tak to jest juz z ludzmi.
Jak to sie mowi (w pewnych kregach ) ludzie "lubieja" bajery i na to mozna ich zlapac.
20 krotny zoom w kompakcie zrobi na wiekszosci wieksze wrazenie niz ilosc punktow odczytu AF.
Na ostatniej imprezie w czasie przerwy na papierosa jednemu z gosci nie moglem w zaden sposob wytlumaczyc po co mi taki wielki obiektyw (c 70-200) skoro nie moge nim przyblizac z 80 razy.
Wyraznie by zawiedziony odpowiedzia ze to chodzi tylko o jakosc
kozidron, Zgadza się. Ale wina leży po stronie konsumentów. Często decydują się na nie przemyślane zakupy, nawet pod wpływem impulsu. Wynika to z braku świadomego wyboru i jakiego kolwiek pojęcia. Nie zmuszam nikogo żeby studiował wszystkie fora tematyczne, i przymierzał się do zakupu jak kot do jeża. Wystarczy trochę chęci i pomyślunku aby nie dać sobie wcisnac kitu od sprzedawcy i iść do sklepu ze świadomością czego sie tak naprawdę potrzebuje.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 06 Maj, 2008
Facet wiedział do czego będzie używał aparatu(bo większość chce mieć coś ultra uniwersalnego) ale pani wciskała mu na siłe do body i kita - obiektyw do macro, w celu robienia lepszych zbliżeń u cioci na imieninach, no rece opadają jak się cos takiego słyszy, nie wspomnę już całej dyskusji o cudownym systemie LV ....... następny w kolejce byłem ja .......zastanawiając się jakie bajki sam usłyszę....
Allan, chyba wszyscy dostajemy takie pytania.....a z mnichem się do końca nie zgodzę, ja się np nie znam na samochodach, jak sie cos rozsypie to najpierw poszukam na necie jak to naprawić i o co chodzi a jak oddaje do mechanika to mam wrażenie ze nabijają mnie w butelkę, szczególnie jak znowu sie psuje to samo.....do czego zmierzam nie na wszystkim trzeba sie znać..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9