Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lightroom 3 - synchronizacja
Autor Wiadomość
mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011   

hijax_pl, funkcja eksport ma u mnie tylko opcję załączenia w katalogu wybranych lub wszystkich negatywów. Czy ja czegoś nie zauważam?

Reklama

hydra
[Usunięty]

Wysłany: Pią 11 Lis, 2011   

Też borykam się z tym problemem. Pewne rozwiązanie proponuje niezawodny :) Scott

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Sro 16 Lis, 2011   

Mam kolejną zagwostkę.
Edytuję jakieś zdjęcia na laptopie i pojawiają się one w kolekcji 'recently modified', a następnie eksportuję wszystkie pliki jako katalog i importuję do drugiego komputera (import from catalog).
Da się coś zrobić, żeby na tym drugim komputerze te same pliki były przyporządkowane do kolekcji 'recently modified'?
Nie wiem czemu ona nie uwzględnia automatycznie edycji robionych na innym komputerze. Wg mnie podczas importu powinien być pobierany również czas ostatniej edycji wszystkich plików.
Niby to są 'smart collections', a z taką banalną rzeczą sobie nie radzą...

komor 
Moderator

mozer, a nie wystarczy Ci, że te nowe foty pojawiają się w Previous Import? Czy Import from Catalog nie wpływa na wspomniany przeze mnie folderek? Nie sprawdzałem.

mozer 
bo Pentax

komor, no właśnie z tego co widzę nie wpływa. Zresztą nie rozwiązywało by to mojego problemu, bo czasem edytuję jakieś starsze zdjęcia i przy imporcie robię tylko "update metadata".

Można zrobić oczywiście nową kolekcję i ją eksportować, ale fajnie by było jakby się dało automatycznie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 17 Lis, 2011   

mozer napisał/a:
Mam kolejną zagwostkę.
Kolekcja "Recently modified" domyślnie bazuje na polu "Edit date", które to nie jest kopiowane podczas importu.

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, a to pole to jest część exifa, czy część bazy? Da się jakoś je skopiować?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wydaje mi się, że nie jest to część ani EXIFa ani IPTC...

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Pią 18 Lis, 2011   

hijax_pl, a gdzie w ogóle siedzi ta 'edit date', żeby ją sobie przeczytać?

W ogóle dochodzę do wniosku, że najlepiej chyba po prostu skopiować sobie całą bazę zamiast bawić się w jakieś importy/eksporty.

Bawiłem się teraz z edycją JPEGów (przy zaznaczonej opcji zapisywania do nagłówków parametrów edycji) - skopiowałem potem wszystkie na drugi komputer, importowałem katalog z nimi i teraz w niektórych przypadkach występuje konflikt "sidecar files". Bez sensu, bo pliki są dokładnie te same co na dysku w pierwszym komputerze.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
a gdzie w ogóle siedzi ta 'edit date', żeby ją sobie przeczytać?
Nie wiem. Może w bazie LR?
mozer napisał/a:
W ogóle dochodzę do wniosku, że najlepiej chyba po prostu skopiować sobie całą bazę zamiast bawić się w jakieś importy/eksporty.
A nie lepiej mieć zdjęcia na zewnętrznym dysku, razem z plikiem lrcat? I podłączać HDD raz tu raz tu?

mozer 
bo Pentax

hijax_pl napisał/a:
A nie lepiej mieć zdjęcia na zewnętrznym dysku, razem z plikiem lrcat? I podłączać HDD raz tu raz tu?

Od strony softwarowej to w zasadzie to samo co kopiowanie :)

Generalnie uważam, że opcja importu jest niedopracowana.
Chciałbym też żeby można było porównać jak wyglądają ustawienia z bazy LR, a jak z pliku xmp - na razie można tylko w ciemno nadpisać jedne drugimi.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
Generalnie uważam, że opcja importu jest niedopracowana.
Import to nie synchronizowanie. ;)

komor 
Moderator

mozer napisał/a:
Od strony softwarowej to w zasadzie to samo co kopiowanie

No niezupełnie – po prostu zawsze masz jedną, zsynchronizowaną bazę, czy na laptopie czy na stacjonarnym.

Co do samego problemu, gdyby się ograniczyć do przypadku takiego, że zawsze zmiany wykonujesz tylko na jednym komputerze, między synchronizacjami (czyli nie ma nigdy sytuacji takiej, że na obydwu maszynach są jednocześnie jakieś zmiany do synchronizacji) to wystarczy dowolny program synchronizujący, który wyłapie i zaktualizuje zmiany w katalogach z RAW-ami (czyli tam, gdzie masz XMP), a ponadto skopiuje całą bazę .lrcat do drugiego komputera. To jest coś, co da się w pełni zautomatyzować i nie wymaga ręcznej ingerencji. Jedyna wada, że przy każdej synchronizacji trzeba przekopiować cały .lrcat, który zwykle waży trochę.

mozer 
bo Pentax

Cytat:
No niezupełnie – po prostu zawsze masz jedną, zsynchronizowaną bazę, czy na laptopie czy na stacjonarnym.

No ale system nie odróżni przecież, czy jest to fizycznie ta sama baza, czy jej kopia.

Dla mnie idealnie by było jakby właśnie dało się synchronizować nawet wtedy, gdy zmiany są jednocześnie na obu maszynach, ale już się pogodziłem z myślą, że tak nie będzie :)

Problem z rozwiązaniem wspomnianym przez hijax_pl (i tak optymalnym z dostępnych) jest taki, że nie mam wtedy kopii zapasowej, więc i tak musiałbym gdzieś to wszystko przekopiowywać.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No cóż.. Dla takich osób jak Ty są chmury właśnie ;)
Może w następnej wersji (4) LR będzie już wspierał to natywnie? :roll:

Odpowiedz do tematu