Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Hej!
Moja siostra chce nowy aparat, budzet 500-600zl , "zwykly" cykacz, nie ma zadnych wymagan, tzn. najwazniejsze zeby w miare szybko mozna bylo zrobic kolejne zdjecie, bo w obecnym aparacie zrobi zdjecie z lampa i musi czekac sporo czasu zeby lampa sie "naladowala" i dopiero wtedy moze zrobic kolejne zdjecie z lampa albo bez lampy.... Ma dzieci wiec kilka ujec jest waznych , i zeby nie byl "WĄSKI!"! a rynek zapchany nowosciami. Nowka wchodzi w gre, wiem ze tutaj najlepiej byloby lustro ale budzet ogranicza i nie chce nic "duzego" ot komapkt. To co ja znalazlem ->
Wysłany: Sro 30 Lis, 2011 [do 500zł] Dobre zdjęcia w trybie auto-co wybrać dla laika?
Witam.
Chcę kupić synowi na Mikołaja jakiś przyzwoity kompakcik. Chłopak bladego pojęcia nie ma o fotografowaniu, więc chciałbym na początek coś, co robi DOBRE zdjęcia w trybie automatycznym oraz w zdefiniowanych fabrycznie programach (krajobraz, plaża, noc itp.). Pytam dlatego, że obecnie używana przeze mnie okazjonalnie stara małpa Fuji S5700 robi w całkiem niezłe zdjęcia, ale tylko wtedy, kiedy się mocno i dokładnie dostroi ustawienia w trybie manualnym - natomiast tryb AUTO jest po prostu tragiczny i zdjęcia wychodzą gorsze niż z mojej siedmioletniej komórki - chicałbym więc tego uniknąć.
Czyli w skrócie:
- do 500 zł
- zastosowanie chyba najbardziej typowe - fotki typu imieniny u cioci/impreza u kolegi, jakiś landszaft itp. Żadnego cudowania, martwej natury, fotografowania nocnego nieba itp.
- dobry tryb auto i prosta obsługa
- musi być dostępny nowy gdzieś w sklepie, czyli używki z Allegro odpadają
- papierowe dane techniczne, zoomy razy milion mnie nie interesują
- idealnie by było jakby nie byl zwyczajną prymitywną małpą, ale miał również możliwość manualnego ustawiania parametrów zdjęcia - czyli minimum to balans bieli, migawka i przysłona, ISO, ręczny focus itp. To tak na później, jak się już młodzież wyszkoli trochę
Dziękuję za pomoc.
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Czw 01 Gru, 2011
To są ubiegłoroczne konstrukcje, ale dzięki temu mieszczą się w budżecie:
Witam!!
Szukam aparatu cyfrowego kompaktowego do użytku codziennego bo to dla dziewczyny na prezent do 600zł. Pomóżcie mi znaleźć coś dobrego mieszczącego się w moim budżecie. Z góry dziękuje za pomoc.
Wysłany: Sob 10 Gru, 2011 Kompakt do 400 zł - proszę o pomoc.
Witam serdecznie
Na wstępie - proszę o wyrozumiałość, czytałem to forum chyba przez 2 dni ale natłok informacji mnie przytłoczył, więc zrezygnowany postanowiłem założyć własny temat.
Na drugim wstępie - witam wszystkich na forum
Przejdźmy do meritum:
Noszę się z zamiarem kupna kompaktu (można się domyślić...). Moje wymagania są dość sprecyzowane:
- Zakres ogniskowych: 28 mm (lub mniej) do... nieważne ile. Górna granica mnie nie interesuje. Może to być 28, może być 280...
- Obiektyw jak najjaśniejszy
- Możliwość cykania zdjęć z priorytetem ISO (czyli ustawiam ISO 100 na twardo, a z czasami migawki i ostrością niech się kompakt męczy)
- Optyczna stabilizacja obrazu byłaby bardzo mile widziana
- Rozpoznawanie twarzy - mile widziane.
- Gdyby miał HDR (a raczej program robiący 3 zdjęcia seryjne o różnym czasie ekspozycji, przydatne do HDR), byłoby cudownie (ale nie jest to mus)
- Musi posiadać gwint na statyw
- Jak najlepsza jakość matrycy
- Rozdzielczość matrycy - może być 5 MPx, może być 50. Mam to w nosie.
- Kompaktowe wymiary
RAW, kręcenie filmików, lampa błyskowa - te opcje mnie nie interesują.
Tata kupił sobie jakiś czas temu Lumixa FZ-18 za 300zł. Jeżeli chodzi o funkcje i jakość wykonywanych zdjęć, aparacik jest dla mnie idealny. Nie pasują mi jedynie jego wymiary.
Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu czegoś o kompaktowych wymiarach. Oczywiście w grę wchodzą - ze względu na cenę - jedynie aparaty używane.
Pozdrawiam.
---EDIT---
Zapomniałem dodać dość istotnej rzeczy - aparat musi się w miarę szybko uruchamiać. Po prostu chcę, żeby był dostępny na każde zawołanie. Prędkość uruchamiania FZ-18 mi pasuje. Nie wiem, czy to długo czy krótko.
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Sob 10 Gru, 2011
Jeśli chcesz robić udane hdry (sam, nie robi ich aparat) to potrzebny jest pełny tryb manualny lub priorytet przysłony. Od przysłony zależy głębia ostrości; dla 2.8 będzie ona inna, dla 6.3 inna... Polecam jakiś poradnik.
Sekeletu napisał/a:
Gdyby miał HDR (a raczej program robiący 3 zdjęcia seryjne o różnym czasie ekspozycji, przydatne do HDR), byłoby cudownie (ale nie jest to mus)
Sporo aparatów robi tylko +-1 EV. Często będzie to zbyt mało, jak na hdr. Można z tego wybrnąć, sam tak robię, ustawiając ekspozycję np. na -2 i bracketing, czyli masz -3, -2, -1; potem na +1, więc 0,+1,+2.
Aszex, dzięki za info - HDR i wbudowany program w kompakcie to jednakże sprawa dla mnie poboczna. Ważniejsze dla mnie są inne kwestie.
Może zadam pytanie inaczej - czy istnieje coś w rodzaju FZ-18 tylko o kompaktowych wymiarach? Nie musi mieć superzooma.
Aszex [Usunięty]
W zasadzie wiele obecnie sprzedawanych kompaktów spełnia Twoje kryteria (bez trybów manualnych), dzięki czemu będziesz miał gwarancję>ceneo.pl
Zastanów się jednak nad trybem manualnym (na ile jest Ci potrzebny), bo może kiedyś będziesz chciał bardziej świadomie fotografować. To jednak bardzo ogranicza wybór...
Fz18 robi ok zdjęcia, więc tutaj nie będzie problemów. Z wykonaniem raczej też nie.
Aszex, ja wiem, jakie FZ18 robi zdjęcia, mój ojciec go posiada, o czym napisałem w swoim pierwszym poście Jedyne, co mi w tym aparacie nie pasuje, to jego rozmiary - chcę czegoś mniejszego. Niektóre jego funkcje mi niepotrzebne - jak np. superzoom.
Stąd moje pytanie - ponieważ FZ-18 mi generalnie odpowiada jeżeli chodzi o funkcjonalność, to czy jest coś podobnego tylko o mniejszych rozmiarach?
Słyszałem, że Panasonici z serii TZ są OK, dużo mówiło się też swego czasu o szerokokątnych obiektywach w Casio z serii Exilim. A może coś z Samsunga?
Aszex [Usunięty]
Pytałem o tryb manualny-czy poczebny czy nie... Zakładam, że nie.
Z nowych-fs10 lub fs16. Ze starszych seria tz lub fs. Proponuję, abyś został przy Panasonicu skoro Ci odpowiada jego układ menu, kolorystyka zdjęć etc. U każdego producenta wygląda to nieco inaczej lub nawet mocno inaczej...
[ Dodano: Sob 10 Gru, 2011 14:13 ]
Chociaż po przemyśleniu.
Chyba da się z tym hdr'em. Nie będzie on idealny, ale może Ci wystarczyć. Po włączeniu np. trybu krajobraz aparat będzie raczej stosował wysokie wartości przysłony np. 5.6, aby zapewnić ostrość w całym kadrze. Nie będzie więc skoków np. z 3.4 na 6, a raczej na np. 5.6 na 7.1. W trybie portret będzie dobierał raczej małe, aby rozmyć tło, więc skoki przysłony też nie będą duże. Być może nawet to nie będzie istotne, bo możesz nie zobaczyć różnicy między 3.4, a 6.3.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9