Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: goltar
Czw 24 Lis, 2011
500d vs 40d
Autor Wiadomość
mateusz13 
Nowy

Wysłany: Wto 22 Lis, 2011   500d vs 40d

Witam Wszystkich forumowiczów optyczne.pl
Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna lustrzanki. I teraz pytania do Was drodzy forumowicze:
Czy zakupić nowego 500d z dwoma kitowymi obiektywami? LINK
Czy może używanego 40d z obiektywem 17-85mm 4-5.6 IS USM?
Dodam że interesuje się fotografią lotniczą, sportową (głównie wyścigi i rajdy samochodowe), a od jakiegoś czasu również astrofotografią.
Kwota jaką dysponuje to 2600 zł.

A może Wy macie mi jakieś inne zestawy do zaproponowania?

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Wto 22 Lis, 2011   

mateusz13, Twoje zainteresowania są tak rozległe, że ciężko z czystym sumieniem coś doradzić w tej kwocie. Do astro fajnie mieć coś jasnego, do lotniczej coś długiego (300-400 mm), do rajdów coś z szybkim AF. Na początek mogłoby być to coś typu 70-200 f/4, ale to wyczerpie cały budżet.

W każdym razie 85 mm do fotografii lotniczej to stanowczo za mało (chyba, że maszyny stojące na ziemi).

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

mateusz13, jeśli chodzi o ergonomie to zdecydowanie 40D. szybkość serii tez na plus dla 40D. matryce wolałbym chyba tą z 500D.

co do szkieł z zestawu: ogólnie szkła średnie. nie wiem czy ten 18-55 jest z IS. jeśli nie to odradzam- kiepskie optycznie.

ja bym zrobił tak: zakupił 40d z 17-85 i zbierał na tele.

mateusz13 
Nowy

kufel napisał/a:
mateusz13, jeśli chodzi o ergonomie to zdecydowanie 40D. szybkość serii tez na plus dla 40D. matryce wolałbym chyba tą z 500D.

co do szkieł z zestawu: ogólnie szkła średnie. nie wiem czy ten 18-55 jest z IS. jeśli nie to odradzam- kiepskie optycznie.

ja bym zrobił tak: zakupił 40d z 17-85 i zbierał na tele.

Oba obiektywy są bez stabilizacji. Wybrałem tego 500d bo nie powiem zależy mi żeby aparat był nowy. Te obiektywy po kupnie poszłyby na sprzedaż. Tylko znowu trzeba by zbierać fundusze na obiektyw/y.
Przeglądałem parę 40d w dobrym stanie, ale trochę odstraszają mnie przebiegi migawki (powyżej 20 000 klapnięć). Co Myślicie o takim przebiegu?

lotofag 
Optyczny

mateusz13 napisał/a:

Przeglądałem parę 40d w dobrym stanie, ale trochę odstraszają mnie przebiegi migawki (powyżej 20 000 klapnięć). Co Myślicie o takim przebiegu?

Jeśli jest prawdziwy, to IMHO jak najbardziej ok.
Z migawką różnie bywa, może paść po niewielkiej liczbie cykli, albo przetrwać większy przebieg niż "nominalny" ;)

Czy mając 2600zł nie można pokusić się o zakup używanego 50D?

mateusz13 
Nowy

[quote="lotofag"]
mateusz13 napisał/a:

Czy mając 2600zł nie można pokusić się o zakup używanego 50D?

lotofag mówisz tu chyba o samym body? Nie wiem czy jest jakiś sens dokładać do 3' wyświetlacza złącza hdmi czy regulowania autofocusa?

dcs
[Usunięty]

mateusz13,
mateusz13 napisał/a:

-to nieduży przebieg /gwarancja chyba do 100 tys./, ale migawka może rozsypać się niezależnie od niego, bo... bo to Canon.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

dcs napisał/a:
to nieduży przebieg /gwarancja chyba do 100 tys./, ale migawka może rozsypać się niezależnie od niego, bo... bo to Canon.
rozumiem ze w nikonach etc migawka pada zawsze po 100 tys klapnięć? ... :roll:

mateusz13 napisał/a:
20tys to nie jest jeszcze dużo. nie martwiłbym sie ta liczbą.

dcs
[Usunięty]

kufel,
W Canonach /pierwsi właściciele/ dziwnie często rozpada się przed tym przebiegiem, czasami już po paru/parunastu tysiącach. (Szybie zdjęcia seryjne?)

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

dcs napisał/a:
W Canonach /pierwsi właściciele/ dziwnie często rozpada się przed tym przebiegiem, czasami już po paru/parunastu tysiącach. (Szybie zdjęcia seryjne?)
jakieś statystyki prowadzisz? ;)

[ Dodano: Wto 22 Lis, 2011 14:56 ]
ja nie mowie ze migawka nie moze wcześniej paść. owszem ,moze. ale w każdym aparacie może to sie trafić...

dcs
[Usunięty]

kufel,
Takich info. o canonach jest dużo więcej niż nikonach.
Znajomemu w 7D padła po <30tys., koledze w 5DII po 8tys.- co jest k...?
A znajomi, którzy katowali amatorskie D90 takich problemów nie mieli.

W tanich analogach typu F80 migawka nie była najtrwalsza , ale kiedyś nie trzaskało się tyle zdjęć, a konkurent EOS30/33 i tak był bardziej awaryjny. - Pracowałem w serwisie.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

dcs napisał/a:
Takich info. o canonach jest dużo więcej niż nikonach.
być może. nigdy nie śledziłem tej przypadłości. nie mniej nie ma co demonizować.

dcs napisał/a:
A znajomi, którzy katowali amatorskie D90 takich problemów nie mieli.
ja swojego 40D tez jakoś nie oszczędzam, często używam serii, na liczniku może być ok 40 tys. Póki co , tfu, migawka działa ;)

mateusz13 
Nowy

Panowie dajmy sobie już spokój z tymi dyskusjami o migawce. Lepiej doradźcie co oprócz w/w zestawów możecie polecić. Czekam na propozycje.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Cytat:
na liczniku może być ok 40 tys.
właśnie sprawdziłem. pomyliłem się o ok 10 tys... Licznik wynosi 52227...

[ Dodano: Wto 22 Lis, 2011 15:42 ]
szcerze mowiac biorac pod uwage to :
mateusz13 napisał/a:
interesuje się fotografią lotniczą, sportową (głównie wyścigi i rajdy samochodowe), a od jakiegoś czasu również astrofotografią.
to ja zostaje przy 40D . w tej cenie bedzie optymalny. ale moze ktos cos innego wymysli.

dcs
[Usunięty]

mateusz13,
Nikon D90 + 18-105VR używany, przebieg 4-8tys. -powinieneś się wyrobić.
http://allegro.pl/nikon-d...1945376398.html
A tak się sprzedają:
http://allegro.pl/nikon-d...1907022262.html -2275 zł
http://allegro.pl/nikon-d...1897419884.html -kupiony 24.09.2011, gw. 2500zł
http://allegro.pl/nikon-d...1904528884.html -body, gwarancję do 05.07.2012. Przebieg jego to 1510 zdjęć 1 875,00 zł

[ Dodano: Wto 22 Lis, 2011 17:27 ]
mateusz13,

http://allegro.pl/sony-al...1937027179.html Sony a580 16,2Mpix 18-55 55-200 4GB Gwarancja do 30.05.2013 -2850 zł -moim zdaniem b. dobra oferta, super matryca
http://allegro.pl/canon-e...1952442648.html Canon EOS 50D 1850 zł przebieg mały -?
http://allegro.pl/a580-lu...1932109015.html A580 18-55 GWARANCJA (od 7.2011r) 2595 zł

[ Dodano: Wto 22 Lis, 2011 18:30 ]
Ostatnie trzy ą aktualne:

Odpowiedz do tematu