Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ale jak już słońce zajdzie i oświetlenie sztuczne zdominuje - wtedy będą one dla nas bardziej białe.
Bardziej białe, co nieznaczy, że białe, chyba, że ktoś ma bardzo upośledzone postrzeganie kolorów. Generalnie dość podobna sytuacja występuje w przypadku monitorów - ktoś przyzwyczajony do patrzenia na właściwe kolory na skalibrowanym monitorze bez problemu zauważy zafarby i niewłaściwą temperaturę barwową przy pierwszym spojrzeniu na nieprawidłowo ustawiony monitor, nawet jeśli nie ma bezpośredniego porównania. Z drugiej jednak strony wystarczy spróbować ustawić właściwe kolory na telewizorze stojącym na wystawie sklepowej wśród innych telewizorów w tzw "trybie sklepowym". Mózg potrafi zaadaptowac się na tyle szybko, że kolory ustawione właściwie, praktycznie zawsze są zbyt ciepłe i staramy się zbalansować do przeniebieszczonego obrazu sąsiadujących ekranów.
hijax_pl napisał/a:
ustawienie stałe na WB dzienny jest dużo lepszym rozwiązaniem od AWB.
Może w Nikonach... W nowych Pentaksach zazwyczaj zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest AWB z silną korekcją dla światła żarowego.
Bardziej białe, co nieznaczy, że białe, chyba, że ktoś ma bardzo upośledzone postrzeganie kolorów.
dla kogos jedna biel bedzie chlodna a dla kogos w sam raz, co nie oznacza uposeldzenia postrzegania barw. czesto to subiektywne odczucie. oczywiscie jelsi wszytsko jest w granicach normy
Ostatnio zmieniony przez kufel Nie 20 Lis, 2011, w całości zmieniany 1 raz
ktoś przyzwyczajony do patrzenia na właściwe kolory na skalibrowanym monitorze bez problemu zauważy zafarby i niewłaściwą temperaturę barwową przy pierwszym spojrzeniu na nieprawidłowo ustawiony monitor, nawet jeśli nie ma bezpośredniego porównania.
Dokładnie tak Najfajniejsze jest szybkie przełączanie profili patrząc na ekran vs przełączanie przy zamkniętych oczach, tzn takie by człowiek nie widział zmian... najlepiej odwracając głowę na paręnaście sekund w inna stronę tak by nie widzieć monitora
jaad75 napisał/a:
W nowych Pentaksach zazwyczaj zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest AWB z silną korekcją dla światła żarowego.
A jak wychodzi trawa, gdy mamy w całym kadrze.. trawę?
Jeśli nie widzisz różnic w widmie np. żarówek i tzw. "ciepłych" świetlówek energooszczędnych, to nazwałbym to upośledzeniem postrzegania kolorów...
nie do konca o to mi chodzilo chodzi mi o to ze dwie osoby mogą daną "biel" postrzegac inaczej, np cieplejszy jej wariant dla jednej moze byc w sam raz a dla drugiej juz za cieple.
[ Dodano: Nie 20 Lis, 2011 21:29 ]
hijax_pl napisał/a:
Sprawdź, czy przypadkiem nie będzie ta zieleń wpadała w niebieski
u mnie czesto we fiolet wpada. ale to chyba standardowe zachowanie...
Dlatego w zdecydowanej większości przypadków najlepiej sprawdza się WB ustawiony na światło dzienne.
Najlepiej sprawdzi się raw i suwak w wywoływarce
Robisz "na oko" i tyle, ja nigdy nie widzę tego światła miejskich latarni jako białe..
jedynie przystanki autobusowe miewają białe światło od ekspozytorów reklam,
gdzie są zamontowane świetlówki.
jaad75, ja piszę o bieli wtedy kiedy nic nie ma w ekspozytorach,
i jestem pewny że to jest biel, bo tam są zupełnie zwyczajne świetlówki
a te jak wiadomo są białe i jeśli mają jakiś zafarb to jest błękit, wyraźnie
w Krakowie inna firma montuje przystanki
jaad75, ja piszę o bieli wtedy kiedy nic nie ma w ekspozytorach,
i jestem pewny że to jest biel, bo tam są zupełnie zwyczajne świetlówki
a te jak wiadomo są białe i jeśli mają jakiś zafarb to jest błękit, wyraźnie
w Krakowie inna firma montuje przystanki
Gwarantuje, ze zielonkawe Niestety niewiele swietlowek nie ma zielonego zafarbu (najlepsze sa akwarystyczne) Wystarczy zrobic fotke swietlowki o temperaturze barwowej 4 lub 6,5 tys stopni kelwina.
sigmiarz, niestety nie. Niemal wszystkie świetlówki mają zielonkawy zafarb i niedostatki w pasmie czerwonym, nawet te kompaktowe, które mają symulować żarówki (tzw. warm, dla których podają 2700K) i nawet te z bardzo wysokim RA (bardzo wysokie, to dla świetlówek okolice 90). Dlatego zresztą balansując flash do tzw "białych" świetlówek używasz żelu PlusGreen.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9