Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
jakiego programu (filtra) użyć, by otrzymać takie zdjęcie???
Autor Wiadomość
fotka123 
Uczestnik

Wysłany: Czw 24 Lis, 2011   jakiego programu (filtra) użyć, by otrzymać takie zdjęcie???

witam,
mam pytanie odnośnie programu -najlepiej by był free lub trial...chodzi mi o prostą świąteczna fotkę: dziecko trzyma bombkę, cała fota np w sepii lub bw a bombka kolorowa. używałam w photoscape filtra region (out of focus) ale nimnie da sie zaznaczyc w kolorze idealnie przedmiotu....

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 24 Lis, 2011   

A Gimpa masz? Tam można to chyba zrobić bez problemu, o ile dobrze rozumiem koncepcję. Bez dodatkowych filtrów. Photoshop Express, który tak czy owak jest przydatny – także.

Tutejszyn 
Optyczny

Używasz Photoshopa, więc zrób to w Photoshopie. Zaznacz bąbkę narzędziem do zaznaczania, potem naciśnij ctrl+J. Wtedy powstanie nowa warstwa. Bąbkę najlepiej jest wtopić w tło z siłą na przykład 3... Bąbkę zostawiasz na górnej warstwie , a dolną już dalej kolorujesz jak chcesz. Instrukcja wykonania jest prosta, ale wiem, że może być trudna dla kogoś, kto nie ma najmniejszego doświadczenia w PS. Praktycznie w kazdym progranie tego typu robi się to podobnie.
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Czw 24 Lis, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Aszex
[Usunięty]

Tutejszyn, photoscape , nie fotoszop :)

fotka123, zobacz picnic.com, tam coś było, ale chyba w czerni i bieli

Tutejszyn 
Optyczny

No tak.. rzeczywiście photoscape, sorki :) Tak czy owak, robi się to na warstwach. Można to zrobić w darmowym Gimpie, ale nie znam Gimpa i nie pomogę. Można tez pobrać testową wersję Photoshop Elements, aby to wykonać. Czasu na wykonanie masz miesiąc, czyli mniej więcej do świąt.
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Czw 24 Lis, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

Elements. Ja napisałem w swoim poscie Express. :oops: Oczywiście miałem na myśli Photoshop Elements.

fotka123 
Uczestnik

mam LR, Gimpa( szukałam ale nie znalazłam jak to zrobić :neutral: ) ...spróbuje w PS E

programik bedzie mi sie sciągał z pół dnia...czy jest ktoś kto wie, jak to zrobić na gimpie - zaznaczam, ale nie wiem jak nanieść kolor :neutral:
Ostatnio zmieniony przez fotka123 Czw 24 Lis, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

fotka123 napisał/a:
mam LR
Użyj pędzla korekcyjnego (Adjustment Brush - skrót klawiaturowy "K") i ustaw go na desaturację.

Najprościej wpierw ustawić największy i zamalować kilkoma ruchami cały obrazek, po czym zmniejszyć przełączyć na tryb "Erase", włączyć "Auto Mask" i usunąć maskę z obszaru, który ma pozostać kolorowy.

fotka123 
Uczestnik

wcisnęłam K i....jak to ustawić na tą desaturacje :roll: ?step by step wym wolała... :neutral:

Aszex
[Usunięty]

pod histogramem powinny pojawić się suwaczki; saturation na -100

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

fotka123 napisał/a:
jak to ustawić na tą desaturacje
suwak saturacji przesuń maksymalnie w lewo.

fotka123 
Uczestnik

do tego właśnie doszłam....nie wiem o co chodzi" usunąć maske z obszaru"

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pędzle działają w trybach A, B i Erase... A i B dodają maskę, Erase - odejmuje.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

fotka123 napisał/a:
.nie wiem o co chodzi" usunąć maske z obszaru"
po zamalowaniu pędzlem desaturacji całego obrazka po prostu przełączasz ten pędzel w tryb erase i gumujesz obiekt który ma zostać kolorowy ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

fotka123, jak już malujesz pędzlem możesz wcisnąć "o" by zobaczyć maskę...

Odpowiedz do tematu