Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsza lustrzanka
Autor Wiadomość
fotogeek 
Nowy

Wysłany: Pią 25 Lis, 2011   Pierwsza lustrzanka

Witam wszystkich forumowiczów i proszę o radę :wink:
Chcę kupić swoją pierwszą w życiu lustrzankę, wiele się już naczytałem na ten temat i w końcu doszedłem do etapu iż zostały dwie do wyboru, ale są to odmienne systemy, czyli :
Nikon D7000 i Canon EOS 7D.
Moje preferencje fotograficzne na razie są tylko w mojej głowie dlatego że nigdy jeszcze nie fociłem lustrami, a więc chciałbym robić zdjęcia rodzinne (park, zoo itp), jakieś portrety w domowym studio które z czasem sobie "zbuduję", jakieś wydarzenia sportowe (żużel najczęściej) i najważniejsze to zdjęcia zwierząt (dzikich, domowych i makro w dalekiej przyszłości).
Na razie nie będę inwestować w obiektywy gdyż chcę się najpierw nauczyć robić zdjęcia takim sprzętem, no chyba że poradzicie mi abym kupił same body i jakiś inny niż kitowy obiektyw.
Nie patrzę zbytnio na cenę gdyż oba systemy są w podobnych cenach (trochę droższy Canon) ale taka różnica nie gra roli.
Więc słucham szanownych forumowiczów :smile:

Pozdrawiam Janusz

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pią 25 Lis, 2011   

7d to ta sama polka co nikonowski d300s dlatego jest drozszy od d7000

widze, ze zakres tematyki bardzo rozlegly, mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze obiektywy do sportu czy dzikich zwierzat potrafia kosztowac tyle co planowany przez ciebie korpus albo i wiecej, do tego nie nada sie amatorski zoomik za 900zl

komor 
Moderator

fotogeek, jak zwykle na początek trzeba napisać, że to właśnie optyka ma bardzo kluczowe znaczenie w osiągnięciu dobrego efektu, kupowanie więc takich w miarę wypasionych korpusów jak D7000 czy 7D po to, żeby używać je z kitowymi obiektywami, jest raczej nieefektywnym inwestowaniem środków.
Co do korpusów to pewnie zaraz jakaś dyskusja za i przeciw się rozwinie w tym wątku, co do obiektywów to możesz zajrzeć do odpowiedniego działu i poszukać najpierw co i jak, w zapytaniach typu „Co zamiast kita do…” lub też „Jaki obiektyw do przyrody/makro/…”.

fotogeek 
Nowy

Cytat:
mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe ze obiektywy do sportu czy dzikich zwierzat potrafia kosztowac tyle co planowany przez ciebie korpus albo i wiecej, do tego nie nada sie amatorski zoomik za 900zl

Oczywiście że zdaję sobie z tego sprawę :wink: ale tak jak napisałem wcześniej to najpierw muszę się "pobawić" kitowym obiektywem aby nabrać wprawy i wyrobić sobie preferencje :wink:
Na profesjonalne obiektywy przyjdzie czas, i tu mam w związku z tym dodatkowe pytanie:
do jakiego systemu jest większy wybór obiektywów, czy jeśli do obu systemów jest porównywalna ilość to które obiektywy są lepsze w stosunku jakość/ cena, czy to nie ma większej różnicy ?

kozidron
[Usunięty]

Pod takie zastosowania to ja bym zaczął od szukania obiektywów, które chce mieć albo na które mnie stać a później od razu się wyjaśni co ma być po drugiej stronie :wink:

Tak więc zarówno jeden jak i drugi system ma odpowiednie szkła, jednak ja wolę 100-400L :razz:

moronica 

fotogeek, Nikon i Canon ogolnie to maja porownywalne katalogi obiektywow choc raczej Canon ma lepsza oferte wsrod teleobiektywow (np bardziej amatorskie 70-200 f/4 i 400mm f/5.6, ceniony w sporcie 100-400 f/4.5-5.6). standardy typu 70-200 f/2.8 czy 300mm f/2.8 oba maja. do portretow Nikon ma za to bardzo fajne obiektywy DC (defocus control) 105mm f/2 i 135mm f/2 choc na mniejszej matrycy moga sie okazac zbyt waskie i mozliwe ze bedziesz wolal 50mm lub 85mm, zwlaszcza w studio. obiektywy do makro oba systemy maja bardzo dobre (choc Nikon ma najlepszy moim zdaniem zestaw lamp do makrofotografii - R1C1) no i jest bogata oferta obiektywow producentow niezaleznych oraz cala masa obiektywow standardowych na zastepstwo kitowych szkiel (patrz przyklejone tematy)

fotogeek 
Nowy

Teraz to dopiero będę miał problem aby wybrać odpowiedni obiektyw a dopiero potem body :roll:

komor 
Moderator

Możesz też wybrać inną drogę i kupić ten korpus, który bardziej pasuje Ci do ręki, bardziej pasuje guzikologia itd., a dopiero jak nieco się zapoznasz z tematem, to będziesz decydował co dalej.

Podane powyżej rady szanownych kolegów i koleżanek są z jednej strony ze wszech miar słuszne, ale z drugiej mają się nijak do sytuacji początkującej osoby, która nie dość, że nie ma bladego pojęcia do czego jaki obiektyw służy, to na dodatek (w sumie: przede wszystkim) nie wie dokładnie jeszcze co chce fotografować i co go najbardziej będzie za jakiś czas kręcić. Bo deklarację, że chcemy robić zdjęcia rodzinne, ptaszki, kotki, widoczki i portrety – to w sumie można sobie w buty wsadzić. :)

Ja tam w życiu bym nie przypuszczał w momencie kupowania pierwszego lustra, że po paru latach będę fotografował głównie to, co obecnie fotografuję. :)

kozidron
[Usunięty]

fotogeek napisał/a:
Teraz to dopiero będę miał problem aby wybrać odpowiedni obiektyw a dopiero potem body :roll:

e tam, bez przesady :wink:

fotogeek napisał/a:
robić zdjęcia rodzinne (park, zoo itp), jakieś portrety w domowym studio które z czasem sobie "zbuduję", jakieś wydarzenia sportowe (żużel najczęściej) i najważniejsze to zdjęcia zwierząt (dzikich, domowych i makro w dalekiej przyszłości).

przykładowo:

canon: wersja budżetowa, tu taniej do zdjęć rodzinnych wyjdzie kupić obiektyw firm niezależnych, tak więc albo tamron 17-50 albo sigme 17-70/ ewentualnie 17-50/2.8, uważam że canon 15-85 nie jest wart swojej ceny do tego jest ciemny.

Do żużla, zoo i na wiewiórkę :wink: oraz ewentualnie do portretu :razz: 70-200/4L
na ptaszki i "dzikszą" przyrodę 100-400L tu niestety nie warto wchodzić w kompromisy
Szkiełko macro to 100/2.8, tu nie warto pakować się w zamienniki.

canon wersja "droższa"
17-55IS, 70-200/2.8II, 100/2.8, 100-400L

Nikon
Podobnie jak w canonie 16-85, nie zrobił na mnie jakiegoś specjalnego wrażenia, wolałbym tamrona 17-50/2.8, 70-200 występuje tylko w wersji 2.8 a ona do budżetowych wydatków nie należy ale można szukać używanego 80-200/2.8 chodzą w bardzo przyzwoitej cenie lub też posiłkować się tamronem w tym zakresie.
Na dziką przyrodę 80-400, chyba najwygodniej.

Wersja droższa:
17-55/2.8, 70-200/28VR, 80-400/4.5-5.6

Oczywiście do obu systemów jest kilka świetnych stałek i w obu znajdziesz takie standardy jak 85mm czy 50mm. Sporą kwestie w doborze systemu odgrywa ergonomia, jeżeli nie będzie ci pasował "talerz" canona nic się z tym nie da zrobić wtedy pozostaje nikon :wink:

moronica 

zamiast dosc slabego 80-400mm mozna sobie sprawic Nikkora af-s 300mm f/4 z nikonowskim telekonwerterem 1.4x lub Sigme 100-300 f/4 z konwerterem Sigmy lub Kenko

fotogeek 
Nowy

Wysłany: Nie 27 Lis, 2011   

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, zacząłem już czytać o obiektywach w przyklejonych tematach, mam nadzieję że rozwieje to moje wątpliwości i pomoże wybrać najodpowiedniejszy sprzęt dla początkującego :razz:

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu