Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 28 Lis, 2011 Problemy z odwzorowaniem kolorów w D700
Czy ktoś może pomóc i podpowiedzieć co jest nie tak z moją nówką Nikonem D700? Zero prawidłowego odwzorowania kolorów!
Pierwsze zdjęcia w plenerze- załamka, zamiast kolorów jesieni- żółte nie-wiadomo-co.
Zdjęcia w studio- wszystkie kolory przekłamane. W przypadku bardzo jasnego błękitu trzeba zgadywać co to za kolor. Przedmiot fioletowy wychodzi jak zwykły granat. Wina musi być aparatu, bo ekran kalibrowany i wyświetla dokładnie to co aparat, zdjęcia odebrane z labu też pokazują to samo.
Co się dzieje z tymi kolorami???
Wypróbowane wszystkie możliwe ustawienia balansu bieli, próbowałem też sam je modyfikować- jest jeszcze gorzej.
Pomocy!!!
AdamAdam, a może jakiś przykład byś wkleił? Bo tak to równie dobrze można z fusów wróżyć
Ale co pomogą fotki, skoro na wszystkich zdjęciach kolory nie te? jak mogę tu pokazać jaki jest właściwy kolor przedmiotu, skoro zawsze jest przekłamany? niezależnie od balansu, zawsze porażka.
A jak robisz zdjęcia? Robisz w RAW czy JPG? Jaki balans ustawiasz? Jakie masz oświetlenie? Jaki profil przetwarzania kolorów?
A jak chcesz coś by kolory były idealne warta by było się wyposażyć w jakiś wzornik kolorów.
RAW
Balans w studio: najlepiej wychodzi flash, próbowałem jednak wszystkich ustawień z własnym ustawianiem temp. barowej K- nawet Lightroom nie radzi sobie z poprawkami balansu.
Balans w plenerze: dopasowuję do sytuacji.
Zależy mi głównie na balansie w studio- lampy Bowens Gemini pro (kolor/temp. 5600K (±300K) (zaszalałem bo kasa z dofinansowania:)
Przestrzeń barw: to samo wychodzi na sRGB jak i Adobe. Póki co ustawiłem Adobe.
Naczytałem się o wzorniku, ale kolejny gadżet...Hm, myślałem że sprzęt będzie sam z siebie wymiatał!
barowej K- nawet Lightroom nie radzi sobie z poprawkami balansu.
Balans bieli to nie tylko temperatura w Kelvinach ale też kilka innych parametrów. Zrób zdjęcie szarej karty i użyj w LR pipety. No i ustaw w profilach kamery (w LR tam na samym dole) coś innego niż Adobe Standard.
Docelowo proponowałbym Ci zakupić jednak ColorChecker Passport, wygenerować swój profil studyjny i z niego korzystać w LR.
AdamAdam napisał/a:
Profil przetwarzania standard zresetowany do ustawień oryginalnych.
Jak robisz w RAW to to ustawienie nie ma znaczenia. Tak samo jak balans bieli i przestrzeń kolorów...
[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 19:30 ]
Swoją drogą ciekaw jestem tych zdjęć jesieni... Możesz coś zalinkować?
barowej K- nawet Lightroom nie radzi sobie z poprawkami balansu.
Balans bieli to nie tylko temperatura w Kelvinach ale też kilka innych parametrów. Zrób zdjęcie szarej karty i użyj w LR pipety. No i ustaw w profilach kamery (w LR tam na samym dole) coś innego niż Adobe Standard.
Docelowo proponowałbym Ci zakupić jednak ColorChecker Passport, wygenerować swój profil studyjny i z niego korzystać w LR.
Wyobraz sobie że zdjęcie z szarej karty wyszło najgorsze! wyprane z koloru i zaniebieszczone! jak patrzę na monitor (zdjęcia bez poprawek!), wydruki (z labu bez poprawek!) i fotografowany przedmiot, to jest jakieś nieporozumienie- wychodzi jakiś beż zalatujący seledynem w porównaniu z zielonym oryginałem.
Rozumiem że różnice moga być, ale aż takie??
Ten ColorChecker to chyba jedyny ratunek. Czy cos nie halo z aparatem i reklamowac go?
I w studio, i w plenerze totalne zakłamania kolorów.
hmm czy jest możliwe żeby było coś włączone w puszce? jakaś korekcja (miredy) ? to zakłamanie kolorów to w jakiś jeden kolor ucieka, jakaś dominanta? spróbowałbym zresetować puszkę. a jak nie pomoże to do zwrotu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10