Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 28 Lis, 2011
Problemy z odwzorowaniem kolorów w D700
Autor Wiadomość
Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Wto 29 Lis, 2011   

AdamAdam napisał/a:

To zdjęcie wymiata, mimo że poprzednie jest super. Jak to się robi??? To zdjęcie az 'gada' :)
Widzicie różnicę w waszych zdjęciach? I to jest ok że się różnią?

AdamAdam pytasz tak jakbys nigdy nie korygowal balansu bieli w postprocesie. To ze sie roznia to normalne. Jak chcesz idealnie to pozostaje szara karta szybko, sprawnie i bez klopotu.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

AdamAdam napisał/a:
Widzicie różnicę w waszych zdjęciach? I to jest ok że się różnią?
Tak - kozi bardziej podciągnął ekspozycję (co ma niebagatelny wpływ na percepcję kolorów) oraz ustawił WB na ciut cieplejszy, który zapewne lepiej odwzorowuje rzeczywistość. Mój WB jest bardziej "szpitalny", ascetyczny, matematycznie poprawny, bo użyłem pipetki...
AdamAdam napisał/a:
Ja sie chyba za bardzo stresuję że to moje odwzorowanie nie jest idealne.
A jakie jest idealne? Jak chcesz mieć idealnie - to wracam do sugestii ColorCheckera Passporta.
AdamAdam napisał/a:
Nie mam doświadczenia z wydrukami, ale po jakiego się staram zeby na monitorze było perfekt? po to żeby wydruk był identyczny, nie? a nie zdziwienie jak się zobaczy to co z labu wyszło.
Monitor nie zagwarantuje Ci, że wydruk wyjdzie poprawnie. Skalibrowałeś i oprofilowałeś go - to znaczy, że zdefiniowany masz wzór, dzięki któremu komputer wie jaki obraz powinien generować by wyświetlane kolory przez monitor były wiarygodne. Czyli wzór na korygowanie niedoskonałości monitora.
Ale to nie oznacza, że drukarka / lab ma takie same niedoskonałości. One potrzebują własnych profili!
AdamAdam napisał/a:
Prośba o jakieś uwagi/ wskazówki na co zwrócić uwagę przy drukowaniu i przygotowaniu do druku.
Poczytaj o zarządzaniu kolorem. To pewien mus jeśli się chce mieć fotki nie tylko na ekranie. Poczytaj też o kalibrowaniu monitora, ale nie po co ono jest, ale jak ustawia się jasność ekranu. Co to jest symulacja bieli papieru. Jaki wpływ ma kolor oświetlenia itp.

A jak nie chcesz się męczyć, to do labu przygotuj zwykłego JPGa w przestrzeni sRGB w rozdzielczości 300dpi (możesz sobie utworzyć w LR preset exportu do tego celu). Poszukaj laba, w którym pracują ludzie, którzy się znają na rzeczy. Poproś o profil maszyny i zainstaluj go na swoim komputerze. Uruchom jakiś program, który da Ci możliwość tzw soft-proofa.

AdamAdam napisał/a:
Z tego co widze wy tu poważne wielkoformatowe rzeczy trzaskacie.
Oj tam. W domu mam kompa, drukarkę foto i aparat. Skalibrowałem i oprofilowałem sobie monitor, drukarkę (pod papier, który wykorzystuję) i aparat fotograficzny. I jak mi zależy na odwzorowaniu kolorów to nie mam z tym najmniejszych problemów...

P.S.
Oglądanie zdjęć w różnym świetle daje różne efekty ;)

kozidron
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
Tak - kozi bardziej podciągnął ekspozycję (co ma niebagatelny wpływ na percepcję kolorów) oraz ustawił WB na ciut cieplejszy, który zapewne lepiej odwzorowuje rzeczywistość. Mój WB jest bardziej "szpitalny", ascetyczny, matematycznie poprawny, bo użyłem pipetki...

hijax_pl, ekspozycję pocisnąłem dokładnie tak jak ty, przepraszam ale troszku oszukałem podczas wywoływania :wink: podciągnąłem kontrast, odjąłem żółtego około 22%, wymieniłem niebieski na ciemny grant tak zwany kobalt, który bliski jest czerni, mimo wszystko zmieściłem się w 42 sekundach, najdłużej majdrowałem przy winiecie.

AdamAdam napisał/a:
Nie mam doświadczenia z wydrukami, ale po jakiego się staram zeby na monitorze było perfekt? po to żeby wydruk był identyczny, nie? a nie zdziwienie jak się zobaczy to co z labu wyszło.

poza tym jak przygotowujesz plik istotną rolę odgrywa lab/drukarnia

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

kozidron napisał/a:
odjąłem żółtego około 22%, wymieniłem niebieski na ciemny grant tak zwany kobalt, który bliski jest czerni
Brzmi bardzo uspokajajaco i rozwiewa wszelkie watpliwosci co do odwzorowania kolorow przez korpus...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cybertoman napisał/a:
Brzmi bardzo uspokajajaco i rozwiewa wszelkie watpliwosci co do odwzorowania kolorow przez korpus...
Z odwzorowaniem nie jest nic złego. D700 nie jest korpusem który w świetle żarowym radzi sobie wyśmienicie. Mało w zasadzie takich korpusów jest. ;)

komor 
Moderator

cybertoman, ale Kozi chciał po prostu podkręcić obrazek, jak sam napisał. Moim zdaniem rzadko kiedy robi się tak, żeby obrazek wyglądał równie szaro i buro co rzeczywistość. :)

kozidron
[Usunięty]

cybertoman, wyrażenie "na swoją modłę" nie znaczy nic innego jak po mojemu, niekoniecznie musi to odzwierciedlać rzeczywistość ....ważne jest to co napisał wyżej hijax_pl.
Generalnie chodzi o to, żeby autor przyjął do wiadomości, że z rawem można sporo i to w krótkim czasie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kozidron napisał/a:
Generalnie chodzi o to, żeby autor przyjął do wiadomości, że z rawem można sporo i to w krótkim czasie.
True...

A mi chodziło o to by pokazać co "tak na prawdę" rejestruje matryca ;)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

To byla proba postawienia sie w sytuacji kogos, kto ma dosc powazne watpliwosci co do sprawnosci sprzetu.

Jak dla mnie to odczuwam w watku pewien dysonans.

kozidron
[Usunięty]

cybertoman napisał/a:
Jak dla mnie to odczuwam w watku pewien dysonans.

....ale jaki dysonans, mozesz wyjaśnić ?
To, że puszka jest sprawna udało się ustalić na podstawie rawa, bo tu autor miał wątpliwości, wręcz stwierdził że LR-em nic nie da sie zrobić i sprawa się wyjaśniła moim zdaniem.

Odpowiedz do tematu