Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 26 Lis, 2011 Współpraca Nikona D90 z Tamronem SP AF 60 mm f/2.0
Przymierzałem się do zakupu Tamrona. W sklepie ściągnęli mi jeden egzemplarz. Po podłączeniu do mojego D90 zaobserwowałem dwa problemy:
-) niedoświetlanie zdjęć - aby osiągnąć taki sam efekt jak na moich Nikkorach musiałem podkręcać o +1 do +1.3EV
-) uciekanie zdjęć na automatycznym balansie bieli w kierunku niebieskiego; efekt w większości mało zauważalny ale kilka razy (w tych samych warunkach) potrafił wystąpić z dużą siłą.
Wygląda to tak jakby obiektyw i body nie do końca się dogadywały.
Testy mogłem wykonać jedynie wewnątrz sklepu i przed nim - w oświetleniu jarzeniowym.
Chciałbym wiedzieć, czy jest to ogólnie występujący problem czy też coś było nie tak z testowanym przeze mnie egzemplarzem obiektywu
Brat, porownywales do swoich obiektywow w tych samych warunkach, tzn w sklepie? obiektyw na balans bieli wplywu miec nie powinien. jesli chodzi o niedoswietlenie to w sklepie zbyt jasno z pewnoscia nie bylo, warto by bylo wiedziec w jakim trybie robiles te zdjecia, jakie byly parametry ekspozycji no i wlasnie czy w tych samych warunkach porownales do ktoregos z posiadanych obiektywow
-) niedoświetlanie zdjęć - aby osiągnąć taki sam efekt jak na moich Nikkorach musiałem podkręcać o +1 do +1.3EV
-) uciekanie zdjęć na automatycznym balansie bieli w kierunku niebieskiego; efekt w większości mało zauważalny ale kilka razy (w tych samych warunkach) potrafił
wydaje mi się ze żaden z tych problemów nie jest spowodowany obiektywem albo kłopotami z jego komunikacją z body.
Tak, oczywiście robiłem porównanie w dokładnie takich samych warunkach.
Co do balansu bieli to chyba jakiś wpływ jest, bo zaobserwowałem, że np. Nikkor 35 i 18-105 dają minimalnie różne efekty .
P.S.
Ogólnie to w ciemnych warunkach (a takie były w sklepie) bez korekcji ekspozycji zdjęcia wychodzą jaśniejsze niż w rzeczywistości (aparat dąży do jakiejś tam średniej szarości), a Tamronem wychodziły jeszcze ciemniejsze niż w rzeczywistości.
[ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 20:40 ]
Dla doperecyzowania:
porównywałem efekty z czterech obiektywów:
-) Nikkora 35
-) Nikkora 50
-) Nikkora 18-105
-) Tamrona 60
Pstrykałem dokładnie taki sam kadr w tym samym czasie.
[ Dodano: Sob 26 Lis, 2011 20:41 ]
Robiłem na "A" (preselekcja przesłony).
nie powinien mieć wpływu ani na WB ani na jasność zdjęcia.
Na WB może mieć minimalny, ale na jasność - o to tu już się spotkałem z dziwnymi przypadkami... Dość powiedzieć, że nawet DxO popełniło stosowny artykulik: http://www.dxomark.com/in...ts/F-stop-blues
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 27 Lis, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Z lekkim opóźnieniem.
Zdjęcia na pomiarze matrycowym. Przy pomiarze punktowym było lepiej, aczkolwiek Tamron ciągle był zauważalnie ciemniejszy.
Prezentuję porównanie z Nikkorem 18-105 aby mieć taką samą ogniskową i kadr. Dla stałek Nikkora (35 i 50) efekt był jeszcze widoczniejszy.
P.S.
Tak naprawdę to chodziło mi o potwierdzenie efektu (lub jego zanegowanie) przez innych użytkowników Tamrona z body Nikona. A nie o dyskusję teoretyczną .
Chciałem wiedzieć, czy ten typ tak ma, czy też egzemplarz był walnięty.
Brat, Nikon mierzy światło na maksymalnie otwartej przesłonie - w przypadku Tamrona to f/2.8. Nie mam tego tamka, ale wychodzi na to, że nie potrafi poprawnie korpus przeliczyć w trybie matrycowym ekspozycji.
Próbowałeś na punktowym, ewentualnie centralnie-ważonym?
Nie mam tego tamka, ale wychodzi na to, że nie potrafi poprawnie korpus przeliczyć w trybie matrycowym ekspozycji.
Może tak, może nie. Pomiar matrycowy bywa mało przewidywalny.
Tak czy siak można powtózyć ten "test" nie popełniając błędu zdawania się na automat dobierający czas wg najmniej powtarzalnej metody pomiaru.
Tryb M, ustalenie ekspozycji i trzymanie się jej dla obu szkieł (te same czas, przysłona, czułość), a wyjdzie szydło z worka...
Jeśli oświetlenie i kadr były dokładnie takie same, to dla mnie różnica między stopniami naświetlenia jest jakoś niepokojąco duża. Spróbuj na białej ścianie.
PS. Winieta powinna powodować prześwietlanie, a nie niedoświetlanie?
No właśnie... A na problem f/2 specjalnie podałem linka do artykułu z Dxo. Konkluzją tego artykułu jest taka, że wraz ze wzrostem wielkości otworu przysłony nie musi iść w parze więcej rejestrowanego światła - a aparaty jak znają charakterystyki obiektywu, mogą sztucznie podbijać ISO by kompensować tą różnicę - i tu dochodzimy do sedna: czy D90 ma profil T60/2? Nie sądzę...
Jeśli oświetlenie i kadr były dokładnie takie same, to dla mnie różnica między stopniami naświetlenia jest jakoś niepokojąco duża.
Mnie nie zdziwiłoby nawet uzyskanie nieco różnych ekspozycji przy pomiarze matrycowym i zachowaniu tego samego kadru itp. Tak naprawdę chyba tylko twórca algorytmu do danej puszki wie jak toto działa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 16