Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 29 Lis, 2011 mała lornetka za małe pieniądze
Witam,Panów ponownie.
malutki dylemacik,urósł do rangi problemu,stoję przed wyborem taniej lornetki klasy 8x30-32.
biorę pod uwagę dwie dachówki:
Celestron outland LX 8x32 i Vixen artek 8x32.
mało jakichkolwiek głosów o tych lorneteczkach.
myślałam również o olympusie 8x25,ale boję się że da dużo ciemniejszy obraz niż coś z obiektywem 30-32.
mam 10x50 teraz czas na coś mniejszego
mój max.to 500.może trochę utarguję u sprzedawcy...........
chciałam kupić DO sport 8x32,w Waszych testach wypadła rozsądnie,lecz jak się okazało zniknęła z oferty producenta.
na portalu aukcyjnym pokazał się CZJ 8x30 lecz cena jest lekko przesadzona.
z egzemplarzy testowych pozostaje Fomei,ale czy warto gdy kosztuje tyle co Vixen?
Oba z Chin. O jednym coś wiesz, o drugim nic... Ja bym brał Fomei
CZJ 8x30 w świetnym stanie można kupić za 300-400 zł. Nie jest to problem, trzeba się uzbroić w trochę cierpliwości i szukać także na e-bay'u (choć po ostatnim wzroście kursu Euro jest to już trudniejsze niż kiedyś).
Mój sąsiad miał Celestrona Outland LX 8x32 do czasu aż nie spojrzał przez mojego turystycznego Nikona 8x25 Travelite EX, a póżniej przez inne moje lornetki w tym Heliosa AM6 8x32. Cieszy się teraz z użytkowania Opticrona Savanna WP 8x30
Ot taka cieniutka kreseczka widoczna jak się patrzy na jakieś jednolite tło. Mnie tam denerwowała, ale ja jestem przyzwyczajony do mojej 8x30, która jest Porro i takiego efektu nie ma.
[ Dodano: Wto 29 Lis, 2011 19:58 ]
dzięki kimek27 za cynk
patrzyłeś przez tego Opticorna???
widziałam że można kupić w polskim sklepie.
lepiej wypada niż nikon 8x25??
Tylko raz, zaraz po zakupie. Nie było jakoś czasu razem wyskoczyć na obserwacje. Lornetka nowa na rynku, bliźniaczo podobna do Leupolda BX-1 Yosemite, co skłoniło do jej zakupu. Ostra i o dużym polu widzenia, lekka, super leży w rękach. Przyzwoita cena oraz warunki gwarancji. Co do reszty właściwości optycznych ciężko mi coś powiedzieć, musiał bym ją wziąć w teren na dłuższy czas. Ja z twoim budżetem skłaniał bym się do lornetki porro, lub przeszukiwał rynek używanego sprzętu.
Lornetka jaśniejsza niż 8x25 Travelite EX,większa ale i wygodniejsza w patrzeniu, ostrość bardzo podobna ale większe pole. Ciężko ją porównywać z małym odwróconym porro.
Osobiście jeśli miał bym wybierać między CZJ 8x30W MC było by ciężko. Chciał bym mieć obie Jedną w teren a drugą żeby cieszyła oko i dusze na półce
wiesz,miałam BPC5 8x30 malutkie rzekomo porro,ale jak dla mnie ciut za duże.
wiem że porro to bardziej wydajna konstrukcja niż dach.
właśnie stąd biorą się moje dylematy i problemy.
mam nikon EX 10x50,i bardzo mnie kusi wersja tej lornetki w wydaniu 7x35...................
ale jest cholernie duża i ciężka.................szkoda....
Ja widzialem Savanna 8x23. Nawet niezla lornetka. Miala troche nieostrosci na brzegach i aberracji, ale bylo lepiej niz sie spodziewalem. Pole tez lepsze niz mozna bylo sie spodziewac po lornetce kompaktowej. Zreszta wlasciciel toz ma Nikona 10x50 EX i nosi Savanna czesciej w teren, zwlaszcza latem, bo jest bardziej poreczna.
Z odwroconych porro 25mm Olympus podobno dobrze wypada, ale go nie widzialem.
Zamiast Nikona 7x35 porro moze Celestron Nature 8x30 lub Vortex Raptor 8,5x32? Mniejsza, ale jednak nie az tak poreczna jak kompakt...
Wybór lornetek porro zakresu 8x30-32 jest spory choć ograniczony twoim budżetem. Proponuje podjechać gdzieś do sklepu i zobaczyć czy wielkość 8x30 porro będzie ci odpowiadać. Celestron Nature 8x30 ciekawa i najtańsza opcja w swojej klasie, choć ja chyba wolał bym troszeczkę dopłacić i mieć dłuższy okres gwarancji na lornetkę. Jeśli już ma być dachówka to zaczął bym minimum od Vixen New Foresta 8x32 ale czy ona będzie mniejsza od wymienianego wcześniej Opticrona Savanna 8x30 to już podejście indywidualne.
Nie stać mnie na tanie rzeczy...... moja rada lepiej dołożyć 300 zł i mieć sprawdzoną dobrą lornetkę niż za pół roku kombinować a może lepiej...... Zastanów się nad Vixen New Foresta 8x32.
Zgadzam sie co do gwarancji, dlatego zaproponowalem Vortex Raptor. Tam jest wieczysta, a nie ma powodu by sadzic, zeby lornetka porro od dobrego producenta z wieczysta gwarancja byla slaba. Niestety nie ma jej w zadnym cenniku w Polsce. Moze kosztowac ok. 600zł. Ale to wciaz jest spora lornetka, jako druga sie nie sprawdzi, raczej wyprze 1.
Raptor 8.5x32 powinien być w sprzedaży w PL poniżej 500PLN. Według danych producenta jest on jeszcze mniejszy niż Opticron Savana 8x30 WP i wypełniony azotem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9