Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witam. od pewnego czasu pociąga mnie fotografia nocna oraz wszelkie motywy związane z dłuższym naświetlaniem. posiadam nikona d50 i dwa obiektywy(chyba kitowe 18-55 oraz 70-300). chciałbym zaopatrzyć sie w statyw(foty z reki są okropne a ciągłe szukanie oparcia w terenie jest bardzo męczące). i tu pojawia sie mój mały problem...
*czy mocowania w statywach są uniwersalne i pasują do każdego body??
*czy dla mnie(amatora) będzie różnica pomiędzy statywem za 100pln a za 1000pln??
*jestem wysoki, czy statyw o wysokości ponad +190cm będzie stabilny?? czy lepiej kupić mniejszy i sie troszkę poschylać??
*czy możecie polecić jakieś statywy z niższej pulki dla Nikon D50(proszę o linki)??
może pytania są śmieszne ale jestem amatorem, a nie mogę znaleźć arytykulów na temat statywów, ich rodzai oraz możliwości, może podacie jakiś link który rozwiąże ten problem
dzięki za pomoc
pozdrawiam
wielkie dzięki.
a jak to jest z głowicami. które są najlepsze/najgorsze, jakie maja wady i na co należy zwracaj uwagę przy zakupie?? czy warto kupować komplet wraz ze statywem czy raczej oddzielnie??
sorki ze tak mecze ale naprawdę nie mogę znaleźć takiego tematu w necie.
Mam dylemat z kupnem odpowiedniego statywu. Chodzi mi głównie o taki, który zajmuje mało miejsca po złożeniu. Czy moglibyście mi doradzić, który wybrać? Warto wydać 335zł na ten pierwszy, czy wystarczy ten trzeci za 89zł?
W końcu zdecydowałem się na Manfrotto DIGI 718SHB, bo Pani w sklepie przekonała mnie, że będzie to lepszym wyborem, aniżeli podane przeze mnie statywy wyżej...
Posiada ktoś ten statyw i może potwierdzić, że dokonałem trafnego wyboru?
Moim pierwszym statywem został jakiś chłam za parę groszy... skończyło sie to połamaniem statywu o krawężnik
Teraz przyszła pora na prawdziwy statyw!! Po doświadczeniach z pierwszym wiem, że niema co oszczędzać, chociaż z drugiej strony to milionerem nie jestem.
Jak na razie upatrzyłem sobie Manfrotto 055XPROB za 550pln + głowice tej samej firmy, model 390RC2 Junior 3D za 190pln.
Jak oceniacie ten zestaw?? Czytałem, że nogi są bardzo stabilne i solidnie wykonane. A głowica?? Może polecicie coś lepszego w podobnej cenie(+/- 700pln). No chyba, że coś dużo bardziej lepszego ale w cenie do 1tys.pln??
edit:
Znalazłem jeszcze coś ciekawego... Manfrotto głowica BASIC 804RC2 za ok 250pln. Jak widzicie taki zestaw 055PROB+804RC2+poziomica na sanki=900pln?? Zestaw godny ceny?? Nada sie do panoram i nocnych wycieczek??
edit2:
Czy brak odpowiedzi oznacza, że ten zestaw to jakich chłam, aż szkoda odpisywać?? Czy to dlatego, że Manfrotto robi takie cuda, że gdy nawet kupie połamany tripod za 1$ to będzie on super i styknie na 25lat??
edit2:
Czy brak odpowiedzi oznacza, że ten zestaw to jakich chłam, aż szkoda odpisywać?? Czy to dlatego, że Manfrotto robi takie cuda, że gdy nawet kupie połamany tripod za 1$ to będzie on super i styknie na 25lat??
Nie , raczej dowaliłeś z wysokiej półki, tak szczerze mówiąc też mam statyw typu za 300zł i mnie wnerwia bo mi się wygina głowica pod ciężarem samego aparatu a co dopiero gdy zamotuje coś cięższego, na razie chodzę i oglądam, kiedyś widziałem coś wspaniałego, raczej było to pod kamerę niż pod aparat, ale kurcze to tam chodziło!! lecz w tedy nie byłem gotowy finansowo, wyglądało jak by było na łożyskach.
W końcu zdecydowałem się na Manfrotto DIGI 718SHB, bo Pani w sklepie przekonała mnie, że będzie to lepszym wyborem, aniżeli podane przeze mnie statywy wyżej...
No jak Cię Pani przekonywała to tylko pozostaje uwierzyć w jej wiedzę przelaną wprost z folderu reklamowego.
No jak Cię Pani przekonywała to tylko pozostaje uwierzyć w jej wiedzę przelaną wprost z folderu reklamowego.
Rok użytkuję ten statyw i nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Po złożeniu mieści się do plecaka, 2.5 kilograma to jak na statyw całkiem nie dużo i nie zdarzyło się jeszcze, by mi się chybotał na wietrze, albo przewrócił pod ciężarem aparatu...
na razie chodzę i oglądam, kiedyś widziałem coś wspaniałego, raczej było to pod kamerę niż pod aparat, ale kurcze to tam chodziło!! lecz w tedy nie byłem gotowy finansowo, wyglądało jak by było na łożyskach.
Głowice przeznaczone do kamer wideo mają takie olejowe „łożyska”, które dają płynny ruch. A co do statywu za 300 zł, który Ci się wygina, to albo nasz rzeczywiście bardzo ciężki sprzęt, albo jednak zły statyw za te trzy stówy wybrałeś Ja mam Sherpę 450R właśnie za 300 zł i nic mi się nie wygina, sprzęt jak w stopce poniżej. Ale być może już tele z f/2,8 jest za ciężkie do takiego statywu? Nie mam jak sprawdzić.
ja mam slik 400dx zobacz moze to
nie mowie ze jest najlepszy ale napewno wystarczajacy mozesz samemu zrobic sobie haczyk zeby podwiesic jakies obciazenie dla stabilnosci(torba )porownywalem z w/w velbon i wybralem ten
no a szczerze kazdy bedzie za ciezki do noszenia i zamalo stabilny:)
czy może ktoś polecić jakiś statyw do do body z zamocowanym jasnym tele o wadze powyzej 1300g ? Byłby stosowany nie tylko standardowo, ale również do zdjęć macro, więc obiektyw skierowany troche w dół. Znajdzie się coś stabilnego w "rozsądnej" cenie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 10