Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ten aparat czy np Zeiss ? Czy Voig. ustępuje mocno w polu Zeiss'owi? Czy są zauważalne różnice? Pomijam na razie optykę, która zapewne i tak była by Ziessowska dla Voiga.
hAdrian,
Zeiss Ikon ZM był/jest produkowany przez Cosina Voigtländer.
Ma automatykę czasu jak Bessy z "A" w nazwie.
Specyfikacja wizjera w zależności od modelu:
* Bessa R, R2, R2A, R2M : 75 mm, 35/90 mm, 50 mm, powiększenie 0.7x
* Bessa R3A, R3M : 75 mm, 40/90 mm, 50 mm, powiększenie 1.0x
* Bessa R4A, R4M : 21/35 mm, 28 mm, 25/50 mm, powiększenie 0.52x
* Zeiss Ikon: 28/85mm , 35mm, 50mm, powiększenie 0.74x
Wszystko zależy od tego jakich ogniskowych chciałbyś używać.
Jak nosisz okulary, to możesz nie widzieć największych ramek.
Kupując Zeissa dopłacasz za nazwę.
Jak chcesz lepszą jakość i akceptujesz większe wymiary -kup średni format np. Bronica RF645, Mamiya 7/7II lub Fujifilm GA645Zi Professional /z zoomem 55-90mm/
hAdrian [Usunięty]
Wysłany: Sob 03 Gru, 2011
dcs napisał/a:
* Bessa R4A, R4M : 21/35 mm, 28 mm, 25/50 mm, powiększenie 0.52x
Myślałem by kupić właśnie ten model z powodu szerokiego kąta.
Dzięki za wyjaśnienie sprawy, w takim razie Voig ma pierwszeństwo. Lans zostawię sobie na później, kiedy już będę obrzydliwie bogaty, czego reszcie forumoficzów również życzę
Co do średniego formatu, to i cena jest średnio wyższa Bardzo bym chciał ale średni format odstawiam na przyszły rok w okolicach maja?
Napisz, hAdrian, co jest dla Ciebie priorytetową sprawą bo żonglujesz pomysłami z gracją zawodowego prowokatora. Mieszasz małoobrazkowe analogowe dalmierzowce ze średnioformatowymi cyfrowymi lustrzankami. Napisz co chcesz osiągnąć, jakie są twoje potrzeby i jaki zasób gotówki to może się coś wskóra.
dcs [Usunięty]
hAdrian,
hAdrian napisał/a:
co myślisz o tym ?
Nie lubię 6x6 bo to kwadrat i musiałbym ucinać do proporcji 2:3.
Na filmie 120 zrobisz 12 zdjęć 6x6 lub 16 zdjęć 6x4.5 /10 6x7/. Widzisz różnicę?
Przy wyborze Bessa R4 będzie bardzo trudno skorzystać z dalmierza z obiektywem 75/85mm.
hAdrian [Usunięty]
luke130 Ten średni format wyszedł jako propozycja od dcs. Ja osobiście skupiam się na małoobrazkowym dalmierzu. (Istnieje średni format w dalmierzu?).
fakt kwadratowe zdjęcia mnie też nie bawią... Nie zauważyłem.
Cytat:
Przy wyborze Bessa R4 będzie bardzo trudno skorzystać z dalmierza z obiektywem 75/85mm.
Na czym będzie polegać ta trudność?
Z analogów korzystałem jedynie z C300V i F2Nikon a i moja zorka ;] Stąd braki w przypadku dalmierzy.
dcs [Usunięty]
hAdrian,
hAdrian napisał/a:
Istnieje średni format w dalmierzu?.
dcs napisał/a:
Bronica RF645, Mamiya 6, 7/7II
i parę z niewymiennymi obiektywami.
hAdrian napisał/a:
Na czym będzie polegać ta trudność?
Za mała baza dla dobrej dokładności, w R4 brak ramki, więc ciągłe latanie między wizjerem i dodatkowym wizjerem, za duża punkt nastawienia ostrości w stosunku do kadru.
Które obiektywy cię interesują?
hAdrian [Usunięty]
Standard dla fotografii portretowej ale i szerokim kątem nie pogardzę. Powiedzmy że, w kolejności od najbardziej używanych; 50mm/ 28albo36mm / coś koło 85mm ale rzadko. Czasami zdarzy się zlecenie na architekturę. Ale głównie ludzie, ulica, portret.
Wiem że większe formaty są lepsze, ale dla mnie liczy się w tym momencie kompaktowość. W planie mam Canon 5Dmk III o ile zostanie wydany. A dalmierz traktuję jako uzupełnienie. Poza tym co lepszego niż klisza/slajd? Nic.
dcs [Usunięty]
Czyli takie:
# 12mm f/5.6 Ultra Wide Heliar Aspherical II
# 15mm f/4.5 Super Wide Heliar II
# 21mm f/4 Color-Skopar P
# 25mm f/4 Color-Skopar P
# 15mm f/2.8 - Distagon T* 2,8/15 ZM
# 18mm f/4 - Distagon T* 4/18 ZM
# 21mm f/2.8 - Biogon T* 2,8/21 ZM
# 21mm f/4.5 - C Biogon T* 4,5/21 ZM
# 25mm f/2.8 - Biogon T* 2,8/25 ZM
nie?
hAdrian napisał/a:
Myślałem by kupić właśnie ten model z powodu szerokiego kąta.
hAdrian napisał/a:
Poza tym co lepszego niż klisza/slajd? Nic.
Co lepszego? Lepsza jest tylko większa klatka.
Bronica RF645, Mamiya: 7, 7II -to są średnioformatowe dalmierzowce z wymienną optyką. Link podałeś do RZtki, to nie to.
Jak wolisz mały obrazek to ja bym brał Bessa R3A +40mm MC, 75mm, 25mm lub 28mm
hAdrian [Usunięty]
Wysłany: Nie 04 Gru, 2011
No właśnie o tym mówię. Bronica RF645 to niezłe urządzonko tylko hmm cena. Przy czym jest to używka.
Cytat:
Wiem że większe formaty są lepsze
Dzięki za zamknięcie tematu. I tak na razie zrobię, ze średnim formatem jeszcze zdążę, przynajmniej tak sądzę.
dcs [Usunięty]
hAdrian,
Cena?
Przecież zalinkowałeś aparaty za 3200zl /korpus/ i 2400$ /korpus z 50/1.5/.
hAdrian [Usunięty]
Fakt, tylko dwa pierwsze zalinkowane małe obrazki to nówki. Natomiast Bronica 645 to używka bez możliwości przestrzelenia przed zakupem.
Pod względem ceny są zbliżone bo Zeiss 2400$+shipping, Voig body 3200 + szkło ale to nówki. Ceny od 7500 zł.
Różnica dajmy na to 2000 za nowy aparat z "gorszą rozdzielczością". Nic, zastanowię się po kupnie Canona zobaczę do czego będzie mi bliżej z kasą.
dcs [Usunięty]
hAdrian,
Jak masz kogoś w USA, to stamtąd taniej. Jest teraz za 1350$ na ebayu. Warto śledzić tamtejsze aukcje.
Mamiya 7 będzie tańsza - to 6x7cm. Jest ich dużo większy wybór, obiektywów do niej także.
Uwierz, średni format to nie różnica klasy, ale trzech klas, nawet jak w małym będziesz miał szkła Leica, czy Zeiss.
dobre szkło do średniaka będzie lepsza od bardzo dobrego szkła do malucha
tak samo z dużym obrazkiem
ale zapytam się tak z ciekawości: po co?
chcesz 5D MK III + drogie średnioformatówki
szklarnia w obydwu systemach będzie kosztować fortunę
dcs [Usunięty]
hAdrian,
Jest jeszcze Fujifilm GA645 Zi: niewymienny zoom 55-90mm /ekwiwalent dla małego 35-55/, elektryczne przewijanie filmu, autofocus /manualnie z dalmierzem elektronicznym/ najtańszy od ok. 700$.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9