Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 02 Gru, 2011 Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM czy SIGMA 18-55 DC OS HSM?
Stoje przed koniecznoscia zmiany kita w moim 1000d z powodu odmowy przez niego dlaszej wspolpracy. Model ktory to do tej pory posiadalem to 18-55 bez stabilizacji. Na ten cel mam przeznaczone 1000-1100zl i nie chcialbym tej kwoty przekraczac. Zastanawiam sie nad dwoma obiektywami wymionionymi w temacie. O canonie jest soporo opinii i dobrych i zlych, gorzej s sigma. Czy ktos ja uzuwa, uzywal i moze na jaj temat cos napisac? Ktory obiektyw bedzie lepszym wyborem?
Dodam jeszcze ze poza kitem mam canona 75-300, canona 50 1.8 i sigme 10-20.
Przecież to dwa różne obiektywy, które jedyne co mają wspólnego to zakres 18-55.
Obiektyw który będzie bardziej odpowiadał, to ten - który spełni Twoje kryteria, a takowych nie podałeś.
Wysłany: Sob 03 Gru, 2011 Re: Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM czy SIGMA 18-55 DC OS HS
Canon: jak pisales, opinie i dobre i zle. Plusem zakres i usm.
Sigma: jaka znaczaca dodana wartosc wniesie wobec kita?
Ja bym poszedl w strone Tamrona 17-50...
Przecież to dwa różne obiektywy, które jedyne co mają wspólnego to zakres 18-55.
Obiektyw który będzie bardziej odpowiadał, to ten - który spełni Twoje kryteria, a takowych nie podałeś.
chodzi mi jakiegoś standardowego uniwersalnego zoom-a. W pomieszczeniach raczej nie foce, raczej plenery, lasy, łąki, drzewa, jakieś budynki. Odkąd mam 50 1.8 to głównie nim robię zdjęcia ale z powodu rozsypania się kita muszę coś kupić w jego miejsce.
Cytat:
hsm, stabilizację i nieco lepsze światło.
myślałem do tej pory o tym C 17-85 ale zastanawiam się czy jego "ciemność" nie będzie uciążliwa...
jaco88, ja za obiektyw plenerowo-wycieczkowy mam Sigmę 17-70 – trochę szerszy kąt, trochę większy zakres ogniskowych i w razie potrzeby można jakieś zbliżenie walnąć. A jakość budowy przyzwoita, co w przypadku „wycieczkowca” może mieć znaczenie.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 03 Gru, 2011
jaco88,
jaco88 napisał/a:
czy jego "ciemność" nie będzie uciążliwa...
Do
jaco88 napisał/a:
plenery, lasy, łąki, drzewa, jakieś budynki
nie potrzebujesz raczej małej głębi ostrości. Jest stabilizacja, ze światłem i ISO powinieneś wyrobić /chyba, że robisz nocne plenery /
Uciążliwa może być nienajlepsza jakość optyczna na brzegu. Porównaj w Testach na optyczne.pl ten z np. Sigmą 17-70/2.8-4, 18-125 OS HSM, Canonem 18-135, czy S i C 18-200.
hsm, stabilizację i nieco lepsze światło.
ok, moja wina - nie doczytalem, ze masz starsza wersje kita.
Nie znam tej sigmy 18-50 2.8-4.5 (bo o tej piszesz?) poza info z testow. Weszla jak mialem juz FF. Kiedys przymierzalem sie do tej ze stalym swiatlem 2.8 i byla calkiem ok. Ale to inna polka cenowa troche.
Patrzac na testy to szczerze mowiac w porownaniu do kita bez IS bedzie chyba postep nie tylko w swietle, IS ale i obrazowaniu (nie mam juz tej pewnosci przy porownaniu do kita z ISem). Czy warty dobrych kilkuset zlotych ktore trzeba wylozyc?
Ja na Twoim miejscu dozbieralbym jeszcze troche, zwiekszyl budzet o te 20-30% i kilka miesiecy pozniej jednak zainwestowal w szklo ze stalym 2.8 - czyli wracamy do Tamrona W ten sposob unikniesz sytuacji, kiedy po paru tygodniach od zakupu szkla znowu zaczniesz przegladac ceneo w poszukiwaniu upgrade'u.
jaco88, Skoro focisz głównie w plenerze to proponowałbym dwa rozwiązania:
1. Canon 18-135 IS
2. Tamron 17-50 bez VC.
W tej cenie powinieneś się zmieścić.
W ostateczności Canon 17-85 IS USM jeżeli bardzo Ci na nim zależy.
Używałem obydwu. Ten z VC zachowywał się ładniej na brzegu kadru i to już od pełnej dziury. Natomiast starszy model był jednak minimalnie ostrzejszy. Zaznaczam, że wymienione przeze mnie różnice były widoczne jedynie przy znacznym powiększeniu zdjęć. Obydwa nie miały problemu z ostrymi obrazkami przy przesłonie 2.8. Praktycznie żadnego FF/BF. Podczas normalnego przeglądania zdjęć oferują praktycznie to samo. Może jeszcze wersja z VC daje ładniejszy (miękki, plastyczny) bokeh. Jeżeli nie zależy Ci na stabilizacji to różnicę w cenie odłóż sobie na kupno jakiegoś tele
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9