Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: komor
Czw 23 Lut, 2012
Sony A77
Autor Wiadomość
ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Pon 05 Gru, 2011   

hijax_pl napisał/a:
ghost napisał/a:
wiarygodnego nie mam. tylko takie.
Hm.. Ciekawe.. :shock:

może sony wreszcie doszusuje do aktualnych standardów i następne aparaty będą przetwarzać rawy 14-bitowo. a format pliku jest już dopasowany do tego.

Reklama

pan.tadeusz
[Usunięty]

wild whisper napisał/a:
nie fotografuję sportów na co dzień, więc to jest mój mniejszy kłopot. Ale kilka razy fotografowałem konie w ruchu, rowery itp... w a55 z obiektywem np sigmą 70-300 af błądził, jedno z serii foto ostre reszta mydło...jakby af stanął w miejscu.

winiłbym sigmę. u mnie z ociężałą flinta nie ma większego problemu i sytuacja jest wręcz odwrotna - mydło jak się trafia to sporadycznie. poza tym w znanych mi recenzjach ten AF był raczej bardzo chwalony i porównywany do puszek z wyższej półki. pobaw się z innym szkłem :)

generalnie po roku użytkowania mam podobne zdanie - cieszę się, że wybrałem A55 :)
zabawa z manualnym Falconem 85/1.4 przy tym rozmiarze EVF to sama frajda.
gibany ekranik również uważam za bardzo użyteczny dodatek.
przy tym dla mnie akurat waga tego body i jego gabaryty są dużą zaletą.
największy minus to wg mnie zasilanie ale w A77 jest chyba lepiej.
ISO jest używalne spokojnie do 3200 jeśli tylko odrawiasz, a jeśli możesz trochę prześwietlić to i 6400 bardzo przyzwoite do dalszej obróbki.

zaprezentowane prace bardzo fajne :)
Ostatnio zmieniony przez goltar Pon 05 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ghost napisał/a:
może sony wreszcie doszusuje do aktualnych standardów i następne aparaty będą przetwarzać rawy 14-bitowo. a format pliku jest już dopasowany do tego.
Masz jakieś informacje o formacie plików? Tak na szybko spytałem gugla, ale jakoś nic ciekawego mi nie pokazał...

wild whisper 
Bywalec

pan.tadeusz napisał/a:
kozidron napisał/a:
wild whisper napisał/a:
Powiększam sobie x15 i ostrzę na rzęsę.

Ja też zawsze sobie powiększam RAZY 15 i ostrzę na rzęsie, potem jak mi ręka dygnie o rzęsę na takim przyblizeniu to ostrość wychodzi mi na nosie :razz: :lol: potem celuje znowu na rzęsę na tym X15 i tak do nocy :lol: :razz: :wink:

hijax_pl napisał/a:
Nie wspominając już o przekadrowaniu ;)

sęk w tym, że w EVF wygodnie wybierasz sobie obszar powiększenia zanim zaczniesz ostrzyć i gdy już ostawisz ostrość na powiększeniu to pozostaje tylko docisnąć spust migawki - było już o tym tutaj wiele razy ale do was obu jak grochem o ścianę :P
swoją drogą zabawne, że jak zwykle dwaj najbardziej zaangażowani w dyskusję to zapaleni krytycy SLT lecz nigdy realni użytkownicy :lol:

No ja też się domyśliłem, że jeżeli nawet trzymali slt w łapkach to nie doszli do tej fajnej i użytecznej funkcji x15. A to wszystko w elektronicznym wizjerku, który mi bardzo przypadł do gustu :) ).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

wild whisper napisał/a:
No ja też się domyśliłem, że jeżeli nawet trzymali slt w łapkach to nie doszli do tej fajnej i użytecznej funkcji x15.
Używałem w G1 w wizjerze, używam w swoim nikonie D700 w LV... Fakt, u siebie mam x10 a nie x15 ;)
wild whisper napisał/a:
A to wszystko w elektronicznym wizjerku, który mi bardzo przypadł do gustu :) ).
To ten w A77/65 przypadnie Ci jeszcze bardziej. :cool:

wild whisper 
Bywalec

Patrzyłem na filmik testowy af a77 w słabym świetle i porównanie do d7000 i 7d i widocznie przeważa z szybkością ustawiania ostrości a 77 :) ). Najgorzej radził sobie canon. I co z tego, skoro te aparaty trafią do trzech różnych osób i każdy z nich zrobi zupełnie inny wynik na danym sprzęcie :) niż te w teście.

ostrzenie w portretowaniu na live view u mnie by nie przeszło na co dzień - zoombie nie jestem ;) , ale od święta live view w portretowaniu wykorzystuję, wtedy kiedy robię sobie sweet focie z perspektywy sroki na gałęzi z przykładów podanych, czy kiedy unoszę aparat ponad głowy innych , ponad różnego rodzaju przeszkody jak wysokie trawy, krzaki, albo kiedy się kładę na ziemi, jest ciasno i tylko położenie aparatu na ziemi umożliwi mi złapanie wymarzonej sceny na danej ogniskowej.

Potrafiłbym zrezygnować z tych kilku zalet dla na prawdę fajnej puszki. Albo przyzwoitej i pancernej + slt na specjalne okazje jako drugie do m42 ;)

auto revuenon 55 1.4
f 2.0, 1/500 s/ iso 100

Oczywiście a55v ;) exif jest można zobaczyć...
http://www.fotoferia.pl/f...57a6796_pan.jpg
Ostatnio zmieniony przez goltar Wto 06 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

wild whisper napisał/a:
ostrzenie w portretowaniu na live view u mnie by nie przeszło na co dzień - zoombie nie jestem
Zgoda, ja tak często nie portretuje jak operuje w macro - tu jakoś focenia z ręki przy x15 sobie nie wyobrażam. Ale może się da? Nie wiem... Może kiedyś spróbuję... Ale już szybciej spróbuję na G1 z jakimś dłuższym tele ;)
wild whisper napisał/a:
auto revuenon 55 1.4
Mnie od tego szkła odpycha jego bokeh... Ale o gustach się ponoć nie dyskutuje. ;)
Ostatnio zmieniony przez goltar Wto 06 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

wild whisper 
Bywalec

kozidron napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
sęk w tym, że w EVF wygodnie wybierasz sobie obszar powiększenia zanim zaczniesz ostrzyć i gdy już ostawisz ostrość na powiększeniu to pozostaje tylko docisnąć spust migawki - było już o tym tutaj wiele razy ale do was obu jak grochem o ścianę :P

a ty zarejestrowałeś, że mowa cały czas o ustawianiu ostrości manualnie, bo z Tobą jak zwykle "jak grochem o ścianę", doświadczenie masz mizerne :razz: , ustawiałeś kiedyś coś na na mf, chociażby na LV na ogniskowej powyzej 50mm na aps-c bez statywu "na detal" zwany tu na przykład "rzęsą".
Przyciśniecie guziczka do połowy niczego nie zmienia na płytkiej GO przy F1.4 o którym w tym przypadku była mowa ....
Nie doczytasz i pitolisz trzy po trzy :razz:
Obojętne jaka to puszka przy ostrzeniu na manualu powiedzmy jezeli mozna analogicznie porównać wizjerowe SLT do LV na jakiejkolwiek puszcze przy F1.4 "na rzęsę" jakiekolwiek dygniecie moze spowodować nieostrość. Widać nie zrozumiałeś nawet zartobliwego podejścia.
Znowu wylazły twoje braki w doświadczeniu wysil się i poostrz swoją flintą na mf przy X15 przy wizjerze, tylko tam masz f4 o czym tu mowa. Podejrzewam, że nie miałes nawet szkła z 1.4 w rękach a co dopiero zdobyć się na odrobinę wyobraźni albo chociaż skorzystać z kalkulatora GO :zalamany:

kozidron

nie kumasz o co chodzi z ustawianiem ostrości w EVF z wykorzystaniem cyfrowego powiększenia... nic a nic, hehe :mrgreen:

Powiększasz, na rzęsę osoby portretowanej aparatem aps-c z obiektywem np jak mój 55mm przy pełnej dziurze f 1.4 z odległości powiedzmy 1,2 m... GO wynosi wtedy ok 3.5 cm. Mnie ręce aż tak nie drżą by ostrość nie pozostała tam gdzie chcę ;}.

Powiększasz x15 do rzęsy czy tęczówki modeliny, gdziekolwiek by ta oczu nie miała( nawet w rogu kadru), wciskasz spust migawki jak do wyostrzenia af i obraz wraca do całej sceny 1:1 i od razu możesz wykonać natychmiastowy pstryk z ostrością tam gdzie chcesz. Live view to nie to samo o nie ;].

RB 
Temu Panu już podziękujemy

pan.tadeusz napisał/a:

widzisz jakiś powód dla którego trwa ta krucjata by udowodnić niższość SLT? bo ja szczerze jestem zdegustowany. ostatnio chyba MAF na kkmie opisał swoje refleksje z obcowania z A55 - generalnie bardzo pozytywne i bez zbędnego spuszczania się nad religią wizjera optycznego. zwyczajne praktyczne spojrzenie, tak jak kolega tutaj. jakoś nie było wokół tego pospolitego ruszenia aby udowodnić, że się myli...

A ponoć temat o a77 jest....

Zaś co do a55, nie mam większych wątpliwości, że to aparat ze sporym potencjałem (który wspólczesny cyfrak APS-C taki zreszta nie jest?). Kto przyzwyczai się do wizjera powinien być zadowolony. Ja nie przyzwyczaiłem się. Próbowałem kilka razy. Tylko tyle. Nie chodzi o religie OVF, a o to, że w a55 HVF jest jeszcze 'nieco' zbyt prymitywny jak na moje przyzwyczajenia.
Tak aby nawiązac do tematu tego wątku... ten EVF w 65/77 ma parę (nie powiem, w niektórych zastosowaniach bardzo istotnych) wad, jednak zdecydowanie bardziej mi do gustu przypadł. Ma też parę bardzo istotnych zalet.

Generalnie całośc gadania o SLT to IMO jeszcze jakiś czas będzie oscylowało wokół wizjera. I nie ma co się dziwić, cóż innego jest 'ciekawego' w tych maszynkach? Reszta, w sumie się do innych aparatów rózni tak bardzo jak dowolne Sony z OVF od swych odpowiedników w innych systemach. A wizjer jednym się podoba a innych wkurza. Będzie tak, póki EVF wciąz będzie miał gołym okiem widoczne jakieś braki w stosunku do OVF. Po prostu... jednym potrzebny wizjer który nie głupieje przy szybkiej zmianie oświetlenia, który nie zachowuje się dość dziwnie, gdy szybko zmieniamy kadr, innym natomiast do gustu przypada wielkie okno, na dodatek jasne gdy ciemno :-)

pan.tadeusz napisał/a:

już sprostowałem...

A prawda, zmusiłem sie do przeczytania tych przepychanek bez treści i wśród nich znalazłem. Sorry.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

na dzien dzisiejszy EVF ma jedną zasadniczą wadę - dynamika.

wild whisper 
Bywalec

a55 i a77 to podobne rozwiązania ... chodzi o wszystkie te rozwiązania z a55 i jak zostały ulepszone w a7. Chcę pokazać co oferuje a55 i dowiedzieć sie czy a77 jest chociaż o krok lepsza :)

pan.tadeusz
[Usunięty]

wild whisper jeśli wysokie iso w kierunku zastanego to jeden z głównych wyznaczników to w tym względzie A77 raczej Cię mile nie zaskoczy. za to detal na niższych wartościach powinien być lepszy, tak jak i ergonomia samej puszki. patrząc jednak na różnicę w cenie poczekałbym na kolejne FF od Sony. D700 fajna pucha ale niedługo ma też się chyba pojawić nowy Nikon więc warto uzbroić się w cierpliwość. jak będziesz miał okazję to przyjrzyj się K-5, a z bezlusterkowców zarówno 5N jak i nex7 powinny dać Ci dużo frajdy przez możliwość podpinania wszelakich staroci. 5N ma przy tym rewelacyjne wysokie ISO tak jak i K-5. oczywiście ten drugi jest nieporównywalnie bardziej ergo ale jednocześnie mnie kieszonkowy ;)
na cyberfoto.pl Fatman73 ostatnio przesiadł się z D7000 na 5N i bardzo chwali malucha (aczkolwiek tam istotne były możliwości video)

wild whisper 
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
na dzien dzisiejszy EVF ma jedną zasadniczą wadę - dynamika.

dynamika... to pikuś ja daję radę, myślę, że i Wam by się udało przy odrobinie cierpliwości ;) . Z resztą nie chodzi tylko o Was i o Wasze porównanie do lustra standardowego. Chodzi też o to, że są osoby, które nie mają nawyków ze starych aparatów, nie mają wygórowanych potrzeb co do jakości wizjera wartego 8tys złotych. Ja wskoczyłem jako laik w slt i jestem zadowolony. Żadnego dyskomfortu pracy jeżeli chodzi o wizjer, czy jako tako większy problem z jakością. Oczywiście przytrafiło mi się tak, że mam kilka groszy na wydanie... i jeżeli mogę za nie dostać coś o niebo lepszego plus wszystko to co już mam :) ... to wtedy warte zastanowienia. No ale obaczymy. Coś sobie kupię i zrobię kolejnych 50zdjęć przez najbliższy rok ;)

goltar 
Optyczny

Wysłany: Wto 06 Gru, 2011   

Ponieważ prowadzona dyskusja znacząco odbiegała od tematu, pozostanie on zamknięty do czasu publikacji testu A77.

piter2605 
Nowy

Wysłany: Czw 22 Gru, 2011   Kiedy test SLT-A77 ???

i jak z tym testem, pojawi się jeszcze w tym roku ? Mam rebus z wyborem systemu i przyda się rozwianie lub potwierdzenie obaw.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi