Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam forumowiczów, nastał czas na zakup nowej puszki, do przeznaczenia jest na same body ok.3400.
Do wyboru padło na D90 lub Canona 60D, mówiąc o Canonie 60D, porównując te puszki, to Canon będzie miał na stałe włączone mRAW 10.1Mpix.
Tak poszukując lustrzanki, zastanawiam się nad jedną rzeczą, co by było jakby np. Rawy z 550D zmniejszać do 10Mpix, czy to będzie taki sam zabieg jak mRAW? - mniejsza ilość szumu i czy będzie trzeba wprowadzić korekcję wyostrzenia?
Wiem że dużo wiesz na temat sprzętu foto, ale pewnie wiesz, że skalując zdjęcie z 18 do 12, tracimy po drodze szum i jakość zdjęcia się zmienia. Dlatego w eosie 60D dodali mRaw 10Mpx, bo wiedzą o tym, że jeżeli komuś zależy na niskim szumie i lepszej dynamice to skorzysta z tego kosztem Mpx.
Jakość obrazu RAW z 550D jest – podobnie jak w przypadku zdjęć JPEG – bardzo zbliżona do tego, co oferuje EOS 7D. Szum na zdjęciach staje się widoczny już w okolicach ISO 400. Trzeba jednak wziąć pod uwagę bardzo dużą ilość pikseli, co daje dużą swobodę przy skalowaniu zdjęcia i powoduje polepszenie jakości obrazu. Ponieważ 550D jest modelem skierowanym do amatorów, to bardzo rzadko zdjęcia wykorzystuje się do wydruków, które będą w stanie w pełni wykorzystać dostępne 18 megapikseli.
Będę je oglądał na 100% powiększeniu , jeżeli po skalowaniu zdjęcia są lepsze, to ja chcę lepsze, nie będę trzymał większego pliku, bo mi nie potrzebny taki, dla mnie liczy się jakość a nie rozmiar
[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 14:02 ]
Czy ktoś potrafi mi pokazać różnicę ze skalowania Raw na Mraw w eosie 60D i wywołaniu do jpg, czy różnica jest widoczna, czy to już nie jest tak oczywiste jak w testach?
[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 15:11 ] Widzę że nikt nie odpowiada, to proszę tylko o jedną odpowiedź, czy mraw w eosie 60D da mi mniej szumu i lepszą dynamikę tonalną niż eos 40D , który uważam za bardzo dobry aparat?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9