Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 07 Maj, 2008 Czy to okazja??? - PILNE
Witam!
Chcę kupić aparat... Do dzisiejszego popołudnia byłem zdecydowany na kompakt (wahałem się pomiędzy Canon S5 IS, Lumix FZ-18 i Lumix FZ-50). Dzisiaj w sklepach fizycznie udało mi się obejrzeć te aparaty i skłaniałem się ku FZ-50 za 390 EUR (jestem w Holandii). Ale...
Coś mnie jeszcze pchnęło do jednego fotografa. I... Zgłupiałem
Nie miał za dużego wyboru, więc stanąłem przed Olympusem E-500 za jakieś 650 EUR. Podszedł sprzedawca i powiedział, że jeśli jestem zainteresowany czymś takim to ma coś okazyjnego.
I pokazał mi Używanego przez niego do tej pory OLYMPUSA E-500, podobno cyknął nim ok. 3000 zdjęć a pozbywa się go bo kupił komputer z drukarką - jakieś bajery - i to współpracuje tylko z NIKONEM.
Olympus jest z obiektywem 14-45. Dodatkowo daje obiektyw 40-150, dobry filtr UV, kartę 1GB i torbę.
Osobno to wszystko wychodzi ok. 450 EUR, ale jeśli wezmę całość to zapłacę 350 EUR (trzysta pięćdziesiąt EURO), czyli niecałe 1200 PLN.
Aparat wygląda jak nowy, na oko wszystko jest OK.
Czy wg WAS warto kupić ten zestaw??? Co o tym sądzicie?
Zdjął go z wystawki i zarezerwował do rana dla mnie, więc decyzję muszę podjąć szybko...
HELP!!!
wszystko jest ok ale cos ci gada ze tylko pracuje z nikonem (wszystko pracuje jak odpowiednio podlaczysz z komputerem
musisz sobie zdac sprawe ze kupujac lustrzanke na tym sie nie skonczy zdjecia troche pepsze niz ponasonikiem fz50 ale przemysl sprawe po co ci ten aparat jesli tylko apatorsko bierz panasonika jedna rzecz i nie nosisz kg
za nowa rzecz masz gwarancje on ci jej pewnie nieda moze mysli ze znalazl naiwnego polaczka a on sobie kupi cos lepszego
olimpus prezentuje sie lepiej on kompaktow ale czy ci nienawali pewnosci nie masz nie jestes tez w stanie sprawdzic ile zdjec nim zrobil
sprawdzales ebay czy jak to sie nazywa w holandii mozesz kupic cos taniego nowego z hong kongu
lustrzanki sa jak trawa kupujac ja zawsze bedziesz cos zmienial(chyba ze nieobchodzi cie jakosc zdjec)a jesli nie to po co ci lustrzanka) no i jeszcze jedno olympus nie da ci takiego wyboru ze szklami jak canon i nicon
ja przestalem kupowac w sklepach 2 lata temu nigdy nie ma okazji zawsze maja przebitke na canonie 5d jestes w stanie zaoszczedzic 500 funtow w uk za nowy aparat
No nie wiem... Ja bym wolal troche dolozyc i kupic np. E-410 lub E-510. Jak by nie patrzec, to ten E-500 jest po prostu stary.
Może i nie jest pierwszej młodości ale wydaje mi sie że i tak z tymi obiektywami będzie robił duuuużo lepsze zdjecia niż fz-50. Wiec jeśli wybierać miedzy fz-50 a E-500 to ten drugi zdecydowanie wygrywa, a jeśli stać Cie na dołożenie do E-410 lub E-510 to oczywiście jeszcze lepiej
10 razy lepszy bedzie ale czy napewno ten system moze jednak inny przynajmniej pozniej nie bedziesz musial wszystkiego od razu zmieniac
[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 19:49 ]
jasne ze lepszy olympus ale sprawdz go dobrze sprawdz matryce czy nie ma martwych pixeli mozy w tym jesy problem przejrzyj sobie jeszcze co ludzie mysla o tym aparacie wejdz na jakis test kiedys mialem podobny dylemat sony h5 i po tygodniu kupilem od sfojego szefa (w promocji:))ale to byla promocja canona 350d
bylem zalamany przez pierwszy miesiac ale pozniej doszly inne obiektywy i bylo ok
sprawdz tesz obiektywy czy nie sa brudne w srobku Chodzi mi o jakies pyly zajrzyi od tylu pod slonce i bedziesz widzial moze to w zdjeciach nieprzeszkadza ale napewno przeszkodzi ci jak bedziesz pozniej sprzedawal
[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 19:50 ]
sorry za bledy ale klawiatura mi nawala
[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 19:51 ]
moze ona tylko dziala z nikonem:)
[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 19:54 ]
350 euro to nie duzo
spytj sie o gwarancje jak to sklep lub komis to ci ja powinien dac (ale zebys mial to na pismie)
nie na ta:)przynajmniej niepamietam ale mam wilgoc w mieszkaniu wiec moze to przyczyna
[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 20:16 ]
moj kolega ma nicona d3 tez mu lezy ale odpowiedz sobie po co chcesz miec aparat jak to nie twoja pasja co wydaj kase na cos innego
mysle ze to dobra rada
nie mowie kup canona bo sam mam canona i zawsze mialem
nikony tez sa dobre d3 to dzielo sztuki
zawsze sie znajda przeciwnicy wszystkiego
ale jak masz zamiar robic zdjecia kumpla na imprezach to po co ten wydatek
sprzet ok wszyscy beda ci go zazdroscic zdjecia tez bedo dobre (dla ciebie) katy jakie ci daja te obiektywy wystarcza ci na jakis rok
na stockach i tak niezaszalejesz z tym sprzetem
sprawdz tylko dobrze najlepiej jakbys poszedl z kims kto ma pojecie o lustrzankach
sprzedawcy zawsze szukaja klientow ktorzy niemaja pojecia o sprzecie (a sprzet jest urzywany)
O kurczę! Dzięki.
Ale dalej nie jestem przekonany ani w tą, ani w tą stronę...
Na dołożenie do 410/510 nie mam kasy - praktycznie 1500 PLN to ten górny limit.
Sprzęt oglądałem z pół godziny - z tego co można zobaczyć nie ma żadnych skaz, wszystko ok.
Jeśli chodzi o tego NIKONA z komputerem to chyba trochę mnie poniosło. Napisałem "tylko z Nikonem" - źle to ująłem. Tak teraz po przemyśleniu (mój angielski nie jest rewelacyjny, ale on też dziwnie szeleścił w tym języku) to raczej chodziło o coś w stylu, że to lepiej współpracuje z Nikonem bo to ta sama firma, albo (bo konsultuję teraz z dziewczyną, która była ze mną) że kupił ten sprzęt - komputer i jakaś dziwna dla mnie duża maszyna i NIKONA dostał z tym. Ale to akurat jest szczegół techniczny. Gość ma spory sklep i niezłe studio, w którym stał na statywie do tej pory ten OLYMPUS, a teraz jest NIKON. Nawet jeśli po prostu wymienił sobie aparat na nowszy, to w przypadku profesjonalisty jest to chyba normalne. To nie jest żaden komis i gość nie handluje używanym sprzętem - to był jedyny aparat tak dostępny.
Oficjalnej gwarancji już nie ma, ale mogę ten zestaw przetestować przez kilka dni i jeśli mi się nie spodoba albo będą wady to oddaje kasę. Bardzo sympatyczny i normalny człowiek.
Tak na marginesie powiem, że na podobnej zasadzie kupiłem tu niezłą brykę, z której jesteśmy z dziewczyną bardzo zadowoleni. I gość nam wtedy wyjaśnił jedną rzecz.
Jak ktoś w małych miasteczkach handluje z Polakami, ma dzieci i mieszka na miejscu, to nie pozwoli sobie na kant, bo boją się tu polskiej i ruskiej mafii
Na ten aparat patrzę przede wszystkim przez pryzmat jakości zdjęć i ceny. Jest dla mnie atrakcyjna, a przy założeniu, że jest rzeczywiście w dobrym stanie, to jakość zdjęć powinna być dużo lepsza od kompaktu. Chyba się nie mylę...
zeczywiście w dobrym stanie, to jakość zdjęć powinna być dużo lepsza od kompaktu. Chyba się nie mylę...
Napewno ten olympus zrobi ładne zdjęcia, ale ja ze swojej strony mogę powiedzie że panas fz30/fz50 też zrobi ładne zdjęcia, nawet w dużym formacie. I jeśli nie zamierzasz bawić się w foto sportowe, gdzie potrzebny jest bardzo szybki AF, to spokojnie możesz wziaść fz50, będziesz miał gwarancję, uchylny ekran i brak kłopotów ze zmienianiem obiektywów. Starym fz30, który sprzedałem, robiłem zdjęcia podczas zamieci śnieżnej. Przetrwał wszystko i działał i działa- z tego co słyszałem- nadal sprawnie.
sprawdz matryce czy niejest brudna bo czyszczenie cie wyniesie 40 euro(zrob zdjecie nieba na f 16 lub F22 obojetnie z jakim czasem ale niemachaj rekami)(czas bedziesz mial okolo 1/60 wiec nie obawiaj sie ze poruszysz)wrzuc zdjecie na kompa i zobacz w powiekszeniu 100%czy nie ma ciemnych plam jak sa to znaczy ze matryca brudna.moze tylko pylki a moze martwy pixel jak plamla jest mala
sprawdz obiektywy czy nie ma piasku jak poruszasz pierscieniami9bedziesz slyszal zgrzyty lub cos bedzie przeskakiwalo)
karte bedziesz musial sobie dokupic bo 1g to zamalo
jak niby mozesz oddac to ok ale jak wiesz nie jestes z tamtego kraju ankielski nie jest very good wiec w sadzie nie wygrasz ,no i jak mu to udowodnisz ze cos bylo popsute i ze ty tego niezrobiles
,ale nikt z mafia polska nie zadziera
NIE MA POLSKIEJ MAFII
zawsze go moze pozniej komus sprzedac
moze z aparatem jest wszystko ok koles kupil lepszego nikona i chce sie tego pozbyc
niezaryzykujesz to sie nie dowiesz
znajdz kogos kto ma lustrzanke nawet w naszej klasie ktos sie znajdzie odpal mu kilka euro i idz z nim niech ci sprawdzi
powodzenia
napisz jaki byl rezultat
[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 21:30 ]
no i zalatw sobie cos o fotografii (wiecej niz instrukcja obslugi) zebys sie niedolowal ze robisz zdjecie w sloneczny dzien a wszystko nie jest ostre:)a tyle kasy w to wpakowales:)
milych wrazen
sprawdz matryce czy niejest brudna bo czyszczenie cie wyniesie 40 euro(zrob zdjecie nieba na f 16 lub F22 obojetnie z jakim czasem ale niemachaj rekami)(czas bedziesz mial okolo 1/60 wiec nie obawiaj sie ze poruszysz)wrzuc zdjecie na kompa i zobacz w powiekszeniu 100%czy nie ma ciemnych plam jak sa to znaczy ze matryca brudna.moze tylko pylki a moze martwy pixel jak plamla jest mala
Akurat poruszenie nie będzie miało wpływu na wynik próby czystości matrycy, skoro zabrudzenie znajduje się na przetworniku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9