Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zaczynamy od 'konca' czyli wybor obiektywu.
Autor Wiadomość
Varela 
Nowy

Wysłany: Wto 06 Gru, 2011   Zaczynamy od 'konca' czyli wybor obiektywu.

Witam wszystkich serdecznie,

Jestem amatorka (bez jeczenia prosze) i chce sie rozwijac w moim hobby. Kiedys, dawno temu, zaczelam z kompaktem Cannona i po pewnym czasie (mimo iz bylam pelna podziwu co to 'male pudeleczko moze') bylo mi malo. Dwa lata temu sprawilam sobie prezent na swieta - Nikona D40. Obwozilam go troche po kontynencie, potrenowalam rozne 'sztuczki', przestawilam sie z kompakta na lustrzanke i... Znowu mamy swieta. :) Malo mi. Chce zrobic ten przyslowiowy 'krok narzod' i zaopatrzyc sie w 'maly zestaw bardziej wyspecjalizowanych obiektywow'.
Co zamierzam fotografowac? Ludzi (nie mam tu na mysli studyjnie/portretowych udziwnien, tylko tak normalnie przy kolacji/dyskusji czy innych czynnosciach), architekture (kocham), krajobrazy (uwielbiam) i makro (ciezko nie docenic). Wiecej nie planuje na razie (i pewnie w ogole bo wydaje mi sie, ze paleta i tak dosc szeroka). Pierwszorzedna potrzeba to Makro/krajobrazy. Znalazlam ostatnimi czasy soczewke szerokokatna za niecale 250zl. Poszukam co to za wynalazek byl ale jakos podejzanie tania mi sie wydala. Jezeli chodzi o architekture to podoba mi sie idea tzw. 'shift lenses' ale nie jestem pwena czy moja kieszen podzieli moja fascynacje. 'Fish eye' jest juz na liscie i zostanie zakupiona tak szybko jak wykombinuje jakie soczewki mi potrzeba a co za tym idzie jakie 'body'.
Budzet. No coz... Na razie nie jest wielki. Mysle, ze na 'dzien dobry' 5000pln, ale poniewaz jestem istota raczej cierpliwa to plan jest coby sobie wszystko dokladnie przemyslec, zaplanowac czego mi trzeba a nastepnie systematycznie kupowac.
Teraz tak, wiem, ze podobne watki z pewnoscia byly juz poruszane i znalazlam calkiem kilka dotyczacych wyboru obiektywow jednak zaden nie wydawal sie w 100% odnosic do mojego 'dylematu' a przebrnac przez cala chaotyczna reszte to trzebaby mi bylo chyba tygodnii. Z gory dzieki za rade!

Pozdrawiam

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Wto 06 Gru, 2011   

soczewki sobie podaruj, celuj np w Tamrona 90mm f/2.8 lub 60mm f/2 (ok 1600zl kazdy z nich). ten drugi moglby posluzyc rowniez za portretowke choc wnioskuje, ze tobie bardziej zalezy na takich bardziej "srodowiskowych" portretach, tu sie nada 35mm f/1.8 (mozna dostac za mniej niz 800zl)

uzywanego starego nikonowskiego shifta mozna miec za mniej niz 2000zl jednakze nie bedzie on zbyt szeroki (28mm) na matrycy twojego aparatu. duzo lepiej kupic szklo UWA (ultra-wide angle), chociazby najtansza Tokine 12-24mm (nowa wersje mozna miec za ciut powyzej 2000zl), ktora sprawdzi sie duzo lepiej. jest jeszcze nowoczesniejszy tilt-shift 24mm ale to droga zabawka i nadal niezbyt szeroka na DX. trzeba poczekac az Nikon zrealizuje patent na szkielko tilt-shift 17mm choc nie nalezy oczekiwac, ze bedzie ono po atrakcyjnej cenie

fish eye proste - poczekaj chwilke az wyjdzie Samyang 8mm ze stykami, w odroznieniu od aktualnej wersji bedziesz z nim miala pomiar swiatla. nie powinien kosztowac wiecej niz 1000zl (obecny kosztuje ~900zl)

Tamron 90mm f/2.8 + Nikkor 35mm f/1.8 (lub 50mm f/1.8) + Tokina 12-24mm + Samyang 8mm no i masz, 5000zl ;)

Varela 
Nowy

Wysłany: Sro 07 Gru, 2011   

Dzieki, wielkie. :)

Tak sie tylko zastanawiam czy nie warto by bylo przy tym wszystkim zainwestowac w nieco lepsze body coby w przyszlosci miec wieksze pole do popisu? czy raczej nie ma to wiekszego znaczenia bo w sumie wiekszosc Nikonowskich obiektywow mozna zastosowac do wiekszosci roznego rodzaju 'body'?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

d40 to mały korpusik... Krok na przód to np d90 ale to juz duza sztuka będzie... Najlepiej jakbyś sobie w jakimś sklepie spróbowała sobie jak sie go trzyma i... Ile waży...

Jakie masz w tej chwili obiektywy? Bo może dobrym pomysłem byłaby np zmiana na pentaxa k-r z 10-17, do macro m42 itd?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Varela napisał/a:
Tak sie tylko zastanawiam czy nie warto by bylo przy tym wszystkim zainwestowac w nieco lepsze body coby w przyszłości miec wieksze pole do popisu?
korpus masz skromny, fakt, ale to nie istotne. podstawą są obiektywy. wiec lepiej najpierw "pozbierać" przydatne szkła które beda przeciez na lata niż zmieniać co ileś lat korpus i tkwić z tym samym nieprzydatnym obiektywem/ami ;) owszem , warto wymienić d40 na coś innego, ale nie byłby to dla mnie priorytet.

Varela 
Nowy

Wielkie dzieki. :) Zastosuje sie do waszych rad. :)
A tak jeszcze spytam, jak juz bym sie zdecydowala zainwestowac w korpus to jak sadzicie D90, D7000 czy D300?
Nie, ze od razu polece kupic, ale kto wie, za pare miesiecy pewnie sie zbiore (taki wczesny prezent urodzinowy ;) ).

ophiuchus 
Optyczny

Varela, D300 jest najbardziej zaawansowany z wskazanych przez Ciebie, ale jeśli nie jest to wersja "s", to pewnie nowego egzemplarza już nie dostaniesz. D90 to taki rozsądny kompromis między ceną a jakością korpusu, ale zanim odczekasz te kilka miesięcy to pewnie już będzie zupełnie nieosiągalny (nowy). Zostaje zatem D7000 ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Z tego co piszesz celowałbym w D7000.
Dynamika i rozdzielczość matrycy przyda się do krajobrazów.
Wysokie ISO do kolacji ;-)
Współpraca pełna z manualami do macro...

Varela 
Nowy

Wysłany: Czw 08 Gru, 2011   

Jestescie super! Dzieki wielkie :)

Odpowiedz do tematu