Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam po przerwie spowodowanej kłopotami z dostępem do netu.
W tak zwanym międzyczasie zakupiłem K5 z 2 obiektywami kitowymi 18-55 i 50-200
Co do porównań obu aparatów do samochodów to faktycznie może i Nikon to golf ale plastik jak w seicento. Wykonanie K5 to bajka i nawet lepiej w dłoni leży
Po zagłębieniu się w temat stwierdzam, że moje zestawienie K5 z nikonem 5100 było faktycznie troszkę egzotyczne. Dlatego bardzo dziękuje za wyrozumiałość i porady.
Teraz zostaje mi poznać tajniki aparatu żeby się nie marnował.
Rozumiem, że obiektywy dostałeś (jak to ładnie jaad75 opisuje) w zestawie handlowym?
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło... Pozwolą Ci zorientować się czego tak naprawdę potrzebujesz, bo bez względu na to na ile wydają się dobre, użytkowanie ich z K5 w dłuższej perspektywie, to jak jeżdżenie audi S3 na wielosezonowym chińskim ogumieniu.
Może warto od razu założyć sobie jakiś budżecik (celowo nie napisałem budżet) na poszukiwania np. na allegro czegoś jaśniejszego i ostrzejszego.
Witam,
jak w temacie zastanawiam sie nad wyborem jednej z dwoch lustrzanek, K-5 badz D5100- takze zwracam sie do Was z prosba o pomoc w wyborze lepszego dla mnie wariantu.
Tytulem wstepu nalezaloby podkreslic, ze jestem amatorem i bedzie to moj pierwszy aparat tej klasy, wczesniej latami uzywalem jedynie kilku cyfrowych kompaktow, roznych producentow.
Nie jestem zadeklarowanym fanem zadnej z firm, najwazniejszy jest dla mnie stosunek ceny do jakosci oraz mozliwosci dalszej rozbudowy systemu.
Jestem swiadom moich obecnie, typowo amatorskich umiejetnosci fotograficznych, jednakze naleze do osob, ktore nie kupuja niczego na pokaz a jedynie zeby doskonalic swoj warsztat
Po przeczytaniu wielu testow, obserwacji rynku oraz jego bogactwa postanowilem wyodrebnic z jego ogromu te wlasnie modele. Kazdy z nich ma swoje wady i zalety.
K-5 jest doskonale wykonany, ergonomicznie dopracowany, posiada wbudowana stabilizacje, umozliwia podpiecie wielu starszych, jasnych manualnych perelek. Uszczelniony korpus przyda sie w ciezszych warunkach. Nie posiada niestety automatycznego ustawiana ostrosci podczas filmowania. W tym miejscu zadam moze i bardzo naiwne pytanie ale czy jest mozliwosc w przyszlosci, podczas aktualizacji firmware, zmiany tego parametru. Procesor obrazu nie jest tutaj raczej ograniczeniem
D5100 jest oczywiscie modelem o klase nizszym, mozna jednak uzyskac na nim bardzo dobrej jakosci ujecia. Ma obrotowy wyswietlacz-mily dodatek dla amatora Funkcja filmowania jest na wyzszym poziomie od K-5. Nie posiada jednak srubokreta ani wbudowanej stabilizacji co wiaze sie z koniecznosci(dla wygody) uzywania jedynie nowszych obiektywow z napedem oraz stabilizacja- w przypadku dluuuzszych ogniskowych.
Obecnie mam mozliwosci zakupu obydwu nowych modeli tj K-5 18-55WR oraz d5100 18-105VR w identycznej cenie ok 750€. Optycznie VR jest udanym uniwersalnym obiektywen, WR ma za to uszczelnienia przydatne podczas obecnej niepogody. Do obydwu planuje zakup jasnej portretowej stalki. Dalsza rozbudowa systemu wiazac sie bedzie z lepszym poznaniem wlasnych fotograficznych potrzeb.
Mieszkam w wyjatkowo pieknym, starym miescie, dookola winnice, zamki, doliny itp. Fotografowac bede szeroko pojeta nature od spruchnialego drzewa po skalne urwiska, architekture, spotkania z przyjaciolmi, rowerowe wycieczki itp. Funkcja filmowania jest dla mnie rowniez wazna.
Zwracam sie do wszystkich twardzieli, ktorzy przebrneli przez moj przydluuuugwawy post o pomoc w wyborze optymalnego(istnieje wogole cos takiego? ) dla mnie modelu. Za wszelka pomoc, sugestie bede bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam Cichawoda831
Tutaj pojawi
dcs [Usunięty]
Wysłany: Czw 08 Gru, 2011
Ufff...
A niema tam możliwosci zakupu nowego D7000 18-105VR w cenie ok 750€?
Niestety taka sytuacja byla by juz zbyt optymistycznym, swiatecznym akcentem
Cala tajemnica owej oferty wynika ze stalego powolnego wzrostu cen Nikona oraz corocznej akcji Cash Back od Pentaxa, tym razem 100€
Cichawoda831,
18-55 nie jest ...porywający, chwytający za serce i budzący pożądanie, ale na początek może być. Za to K-5 to cacuszko.
Musisz sam zdecydować, czy filmy są dla ciebie tak ważne. Ja nie wyobrażam sobie kręcenia z aparatem na wysokości oczu /zła perspektywa -wystarczy zobaczyć jak kręci się profesjonalnie. Aparat powinien być poziomo, a nie pochylony obiektywem w dół. Przy szerokim to kłuje/. Dodam, że filmowanie aparatem nie jest takie super: najlepiej ostrzyć ręcznie, bo AF kontrastowy jest baaardzo wolny, otwierająca się przysłona rozjaśnienia chwilowo obraz.
Weź K-5. A do filmów będzie lepsza najtańsza kamera full hd /oprócz małej głębi/.
dcs,
jestem swiadom mozliwosci malej WR´ki; oprocz uszczelnien nie wyroznia sie ona niczym znaczacym na tle konkurencji. Jak juz pisalem zamierzam zakupic jeszcze jakas jasniejsza stalke- nimi wkoncu stoi system Pentaxa- niestety cenowo roznie juz nimi bywa
Czlowiek najczesciej szuka czegos maksymalnie uniwersalnego, w fotografii niestety takie uproszczenia nie istnieja, ani wsrod puszek ani obiektywow.
Trzeba sie wkoncu na cos zdecydowac. Rowniez mysle, ze K-5 bylaby wspaniala podstawa pod budowe czegos, co w przyszlosci spelnilo by moje wymagania, po oczywiscie nabraniu wiekszej bieglosci przy obsludze, jakby nie patrzac dosyc zaawansowanego a przedewszystkim bogatego w mozliwosci konfiguracyjne, korpusu. Kusza mnie jednak mozliwosci fimowe oraz ruchomy wyswietlacz Nikona- coz- idealnie obrazuje to rozterki zwyklego amatora
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9