Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat dla ambitnego amatora do 3800zł
Autor Wiadomość
geto90 
Nowy

Wysłany: Nie 11 Gru, 2011   Aparat dla ambitnego amatora do 3800zł

Witam!

Bez owijania w bawełnę - to będzie moje pierwsze lustro. Wcześniej pstrykałem Olympusem SP-560UZ i nawet było dobrze gdyby nie siadł obiektyw :/ Szukam aparatu który będzie dobry dla amatora, ale bardzo ambitnego który chce rozwijać się w klimatach fotografii. Olkiem poprzednio robiłem dość sporo zdjęć, przeważały - natura, ludzie (niezbyt udane próby portretów) czasem makro i zdjęcia nocne. Dość istotna sprawa która trochę ogranicza - aparat będę brał na raty w Media Markt lub RTVeuroAGD. Wiec wchodzi w grę tylko oferta MM i ReA. Jest opcja 36x0% i z tego tez chce skorzystać.

Budżet jakieś 3500 do max 3800 na puszke z obiektywem. Myślałem o D90 bo czytałem o nim dość sporo i wszyscy go polecają w tym przedziale cenowym ale niestety go nie maja i mieć nie będą. Ani w jednym ani w drugim sklepie :/ Szukam jakiegoś odpowiednika tzn aparatu który będzie dobry na początek ale z czasem pozwoli tez na rozwijanie swoich umiejętności. D90 chciałem z obiektywem 18-105 ze względu na to, ze jest to chyba najbardziej uniwersalny obiektyw jak na początek. Zastanawiałem się nad Nikonami D3100 (najmniej jestem do niego przekonany) lub D5100 i Canonami 600D, 550D. Co myślicie o tych aparatach? A może macie jeszcze cos innego dobrego, sprawdzonego w tej cenie? Biore kazda opcje pod uwagę. Canony oczywiście z obiektywem 18-135mm, a później gdybym coś dozbierał to jakaś stałka do portretów :) Chce kupić coś czym jak trochę się poduczę będę mógł zrobić dobre zdjęcia. Niestety obsługa z wymienionych wyżej sklepów nie jest zbyt rozgarnięta dlatego tez bardzo proszę Was o pomoc :) Aparat chcę kupić przed świętami. Z góry dziękuje.

Pozdrawiam!

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 11 Gru, 2011   

MM czy RtvAgd? No chyba żartujesz... Nigdy bym tam nie kupił. :???:

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

geto90, ja nie wiem, czy to taka okazja te raty 0% zważywszy, że ceny tam są wysokie.

krewzszafy 
Rozmowny

a nie lepiej na "próbę" swoich sił kupić sprzęt używany? za 1000zł kupisz dobrą lustrzankę z przyzwoitym obiektywem. np nikon d70 ( można na allegro kupić w świetnym stanie za ok 600 ) + nikkor 18-70. Popstrykasz, pouczysz się, zdefiniujesz swoje potrzeby i wtedy kupisz coś droższego już wiedząc czego Ci potrzeba.

krzysztoff77 
Bywalec

W dobrych sklepach fotograficznych też jest opcja zakupów na raty. Wprawdzie są one oprocentowane ale za to cena wyjściowa sprzętu jest z pewnością niższa, no i obsługa w większości na wyższym poziomie. Nie polecam konkretnego sklepu ale skoro bywasz na Optycznych z pewnością jesteś zorientowany o ich istnieniu.
Jeżeli celujesz w obiektywy o ogniskowych od 18 do 105-135 to z powodu mnogości oferty prawdopodobnie ograniczymy wybór do Canona lub Nikona. Może Canon 50d/60d z obiektywem 18-135? Nowego Nikona D90 już zapewne nie dostaniesz ale z pewnością szanowni forumowicze coś Ci konkretnego doradzą.

geto90 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
MM czy RtvAgd? No chyba żartujesz... Nigdy bym tam nie kupił.

Hm co do obsługi - to właśnie dlatego pisze tutaj żeby w którymś z tych sklepów tylko pokazać o który aparat chodzi, spakować i załatwić sprawę z ratami. Liczę, ze to forum będzie dla mnie doradca sprzętu. Nie wiem może się mylę ale wydaje mi się (przykładowo), ze nie ma różnicy w D5100 kupionym w MM czy ReA a takim w fotojoker. No poza cena, ale coś za coś - raty 0%. No chyba, ze się mylę?

mozer napisał/a:
geto90, ja nie wiem, czy to taka okazja te raty 0% zważywszy, że ceny tam są wysokie.

Wiem o co chodzi ale w normalnym systemie ratalnym podzielonym powiedzmy na te 36 rat dokładam od siebie dodatkowo około 1300zł a takiej różnicy cenowej raczej nie ma w innych sklepach.

krewzszafy napisał/a:
a nie lepiej na "próbę" swoich sił kupić sprzęt używany? za 1000zł kupisz dobrą lustrzankę z przyzwoitym obiektywem. np nikon d70 ( można na allegro kupić w świetnym stanie za ok 600 ) + nikkor 18-70. Popstrykasz, pouczysz się, zdefiniujesz swoje potrzeby i wtedy kupisz coś droższego już wiedząc czego Ci potrzeba.

Powiem tak, z jednej strony to jest dobra opcja ale z drugiej strony jestem studentem, dorabiam ile mogę ale ponad 1000zł nie jestem w stanie od ręki wyłożyć tym bardziej, że to nie będzie wszystko bo jeszcze jakaś karta, torba itd itd. Wydaję mi się i mam taką nadzieje że ogarnę z czasem coś z troszkę wyższej półki a chciałbym kupić aparat i mieć go hm z 2lata przynajmniej, bez rozbudowywania - ewentualnie tą stałke dokupić. A 100 czy 150zł miesięcznie bez problemu jestem w stanie odłożyć żeby mieć na te raty. Ale dzięki za radę :)

krzysztoff77 napisał/a:
W dobrych sklepach fotograficznych też jest opcja zakupów na raty. Wprawdzie są one oprocentowane ale za to cena wyjściowa sprzętu jest z pewnością niższa, no i obsługa w większości na wyższym poziomie. Nie polecam konkretnego sklepu ale skoro bywasz na Optycznych z pewnością jesteś zorientowany o ich istnieniu.
Jeżeli celujesz w obiektywy o ogniskowych od 18 do 105-135 to z powodu mnogości oferty prawdopodobnie ograniczymy wybór do Canona lub Nikona. Może Canon 50d/60d z obiektywem 18-135? Nowego Nikona D90 już zapewne nie dostaniesz ale z pewnością szanowni forumowicze coś Ci konkretnego doradzą.

Jak wyżej, obsługa, raty (ponad 1300zł więcej) niestey odpada.
Co do tych obiektywów to nie koniecznie musi być któryś z nich, chciałbym coś co będzie dobre na początek a przede wszystkim uniwersalne, pisałem akurat o nich bo np o 18-105 Nikona przeczytałem bardzo dużo pozytywnych opinii (niska cena, uniwersalność i bdb na początki przygody z lustrzanką) Jeśli jest coś podobnego to też jak najbardziej jestem zainteresowany. Gdybym się obudził miesiąc wcześniej to dorwałbym Nikona D90 z 18-105 za 3499 w ReA, ale za pozno :(

Hm dzięki wielkie wszystkim za rady - są bardzo cenne no i za zainteresowanie tematem i nadal proszę o pomoc w doborze aparatu.

Pozdrawiam!

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

geto90, dlaczego nie jesteś przekonany do D3100? I poszukaj po necie, bo D90 znajdziesz w interesującym Cię przedziale cenowym...

geto90 
Nowy

Tak jeszcze w międzyczasie podsumowując - do tej kwoty raczej nie znajdę nic lepszego niż D90? Nie wiem czy słusznie tak się przy nim upieram.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

geto90 napisał/a:
Nie wiem czy słusznie tak się przy nim upieram.
To naprawdę zacna puszka. Jak kupisz nowy - to śmiało bierz. Możesz jednak mieć problemu ze znalezieniem w sklepach - to model wychodzący już z magazynów, a nakładają się na to problemy Nikona z zalanymi fabrykami w Tajlandii...

Czy coś lepszego? Nowego? K-5 z 18-55VR da się nowy kupić.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

geto90 napisał/a:
do tej kwoty raczej nie znajdę nic lepszego niż D90?

Jeśli bierzesz pod uwagę używki to możesz poszukać canona 50D.
Np. http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=17436 - w tym przypadku zostałoby Ci nawet na nowego canona 18-135IS :smile:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pon 12 Gru, 2011   

Pozostaje kwestia wzięcia tego na raty.
Jeśli nie byłby dostępny Nikon D90 to możesz rozważyć Canona 550D (powinien być tańszy) lub Nikona D5100. Ale myślę, że jak się dobrze rozejrzysz i rozszerzysz krąg poszukiwań na Śląsk, to powinieneś trafić jeszcze D90, być może nawet w zestawie marzeń z 18-105VR.

hijax_pl napisał/a:
Czy coś lepszego? Nowego? K-5 z 18-55VR da się nowy kupić.

Jeśli tylko zmieści się w Twoim budżecie, to nie ma się nad czym zastanawiać.
Ostatnio zmieniony przez Baku Pon 12 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Baku napisał/a:
Jeśli tylko zmieści się w Twoim budżecie, to nie ma się nad czym zastanawiać.
Mieści się. W jednym z tym bardziej sklepów sieciowych jest po 3799zł a w innym 3599zł...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

No to jeśli K5 się mieści, to D7000 tym bardziej, nie?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Baku napisał/a:
No to jeśli K5 się mieści, to D7000 tym bardziej, nie?
Nope.. Ostatnimi czasy sam korpus jest droższy od budżetu kolegi...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ciekawe.. Może mnie pamięć myli ale był moment, gdy to K5 kosztował więcej.
Tak czy siak sprawa dla mnie była by prosta. Dostępności akcesoriów do Pentaxa bym się nie obawiał, a w tym budżecie K5 oferuje w zasadzie wszystko co potrzeba.

Odpowiedz do tematu