Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
przymierzam się do zakupu stałki i ostatecznie w centrum mojego zainteresowania są cztery modele:
1 - Nikon AF-S 50 f/1.4G - gdzieś wyczytałem, że na DX ogniskowa będzie wynosiła około 75, jeśli się nie pomyliłem to będzie to bardzo dobre uzupełnienie mojego Tamrona 17-50, choć kąt może być problemem
2 - Nikon AF-S 35 f/1.8G DX - jak dla mnie to bardzo uniwersalna ogniskowa, nawet w dość ciasnych pomieszczenia (czyt. Kościołach)
3 - Sigma 30 f/1.4 EX DC HSM
4 - Sigma 50 f/1.4 EX DG HSM
Generalnie to zastanawiam się nad zakupem parami: 1 i 2, 3 i 4 lub 1 i 3. Co myślicie o takim zestawianiu? Czy waszym zdaniem to dobre rozwiązanie? A może są inne szkła warte uwagi?
Jak poprawnie przetestować obiektyw w warunkach sklepowych przed zakupem?
Czyli jakieś bzdury wyczytałem albo mnie zamroczyło Tak czy inaczej źle to zrozumiałem. Reasumując, kąt widzenia będzie wynosił około 35 stopni, czyli o jakieś 12 stopni mniej niż normalnie to szkło posiada. To do jakiej matrycy jest ono dedykowane?
Generalnie potrzebuje ich do reportażu - głównie imprezy okolicznościowe. Zastanawiam się czy dobrym rozwiązaniem było by stosowanie w ciemnych pomieszczeniach dwóch stałek (w zależności od potrzeb) z dobrym światłem o ogniskowych 30 i <50?
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 11 Gru, 2011
damianGR83,
raczej 24mm i 50mm
Ostatnio zmieniony przez dcs Nie 11 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Nie koniecznie na obie. Właściwie to w niczym mi nie przeszkadza ale w lokalach tak oszczędzają na oświetleniu, że jakoś średnio sobie radzi. A może to ja muszę się doszkolić...? Tak czy inaczej chcę się wzbogacić o dobrą stałkę i rozważam różne opcje.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 11 Gru, 2011
damianGR83,
A jakiej ogniskowej najczęściej używasz? I masz odpowiedź. Weź f/1.4.
1 - Nikon AF-S 50 f/1.4G - gdzieś wyczytałem, że na DX ogniskowa będzie wynosiła około 75, jeśli się nie pomyliłem to będzie to bardzo dobre uzupełnienie mojego Tamrona 17-50
Poza tym co już napisał hijax, to 50-tka nijak Ci nie "uzupełni" zakresu Tamrona, bo on przecież też ogniskową 50 ma Da Ci tylko (aż) lepsze światło.
Trudno o jasne stałki z piekielnie szybkim AF, ale myślę że dwie pierwsze poradzą sobie przyzwoicie.
Sigmy za mało testowałem z kiepskich warunkach, żeby się na ich temat sensownie wypowiadać.
Poza tym 35/30mm to na DX już dość wąsko, nie myślałeś raczej nad ogniskowa w okolicach 24 ?
Czyli sprawny AF. Moim zdaniem żaden z przedstawionych tego Ci nie da.
No bez przesady. Reportaż to nie od razu biegający z siekierami stoczniowcy! Skoro na Canonie daję radę z tańczącymi dziećmi w przedszkolu, to kolega z Nikonem i to wypasionym D300s nie da rady? Przecież wszystkie wymienione obiektywy mają ultradźwiękowy AF, nie?
maput napisał/a:
Poza tym co już napisał hijax, to 50-tka nijak Ci nie "uzupełni" zakresu Tamrona
Zakresu nie, ale jasność uzupełni o wartość f/1.4.
Moim zdaniem 30 mm to minimum, sam musisz zdecydować jakie ogniskowe na Tamronie najczęściej używasz, wszystko zależy co kryje się pod pojęciem reportażu, ja używam Sigmy 30/1.4 i jest fajnie ale czasem brakuje szerokości, bo jak się odpowiednio odsunę, to mi ludzie włażą w kadr. Ale jeśli fotografuję jedną-dwie osoby to jest bardzo fajnie.
Reportaż to nie od razu biegający z siekierami stoczniowcy!
No tak - myślałem o bardziej dynamicznych ujęciach... Tak czy siak celność a szybkość to dwa różne pojęcia. Moim zdaniem w/w obiektywy są celne, ale z szybkością nie jest już tak dobrze. Jest po prosty bardzo przyzwoicie.
komor napisał/a:
Przecież wszystkie wymienione obiektywy mają ultradźwiękowy AF, nie?
Super szybkości nie, porównując do np. reporterskich 70-200 ale moim zdaniem do większości zadań wystarczy. Jeśli nie wystarczy to co zostaje?
maput napisał/a:
Sigmy za mało testowałem z kiepskich warunkach, żeby się na ich temat sensownie wypowiadać.
Z mojego doświadczenia z Canonem nowy wypust S 50/1.4 radzi sobie troszkę pewniej niż starszy wypust S 30/1.4 (moja 30-tka jest o jakieś 2 lata starsza od 50-tki) ale obydwoma da się pracować. Zresztą o ile mógłbym namawiać do Sigmy 30 zamiast Nikkora 35 z powodu szerokości i jasności, o czym była mowa w innym wątku, to jeśli chodzi o 50 mm to chyba nie ma specjalnego powodu, żeby rezygnować z systemowego Nikkora G. Ale jak już pisałem, ja bym wolał 30 mm lub szerzej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11