Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Podepnę się pod temat bo borykam się z niemal identycznym problemem wyboru, przy czym nie chcę zmieniać systemu.
Obecnie mam A200 + Sigma 10-20 f3,5 + Sigma 17-70 f2,8-4,5 + flinta.
Zamierzam zamienić body na model z drugiego końca skali. Wyczekiwałem A77 ale po teście A65 mam mieszane uczucia i też przez myśl przeszła mi A850/A900. W najbliższym planie również mam jasną stałkę od minolty.
Patrząc na sample z A77 nie ma się do czego przyczepić. Wysokie ISO mnie nie interesuje bo na obecnej A200 nie używam ISO 800 ze względu na wysoki szum i jakoś potrafię z tym żyć (focić).
Kręcenie filmów nigdy mnie nie kręciło bo brak w tym magii fotografii. Jak będzie taka możliwość to może kiedyś jej użyje, może nie.
Do pełnej klatki to obecne szkła o kant dupy rozbić i wymagałoby to dodatkowego budżetu, a na fotografii nie zarabiam i zarabiać nie zamierzam wiec czy ma to sens?
(dodane 07.44)
Jeszcze jedna możliwość to kupno A700 - zostanie sporo kasy na jakieś dobre szkło.
Wyczekiwałem A77 ale po teście A65 mam mieszane uczucia i też przez myśl przeszła mi A850/A900.
A może niepotrzebnie się stresujesz? Kto wie jakie wyniki będą w teście A77?
klimekkk napisał/a:
Do pełnej klatki to obecne szkła o kant dupy rozbić i wymagałoby to dodatkowego budżetu, a na fotografii nie zarabiam i zarabiać nie zamierzam wiec czy ma to sens?
Pokutuje jakieś dziwne przekonanie, że FF się kupuje jak się zarabia na fotografii... Czy mercedesy też się kupuje tylko jak się chce być taksówkarzem?
klimekkk napisał/a:
Jeszcze jedna możliwość to kupno A700 - zostanie sporo kasy na jakieś dobre szkło.
Jak Ci nie przeszkadzają używki to niezły wybór. Jak nie - to ostatni klasyczny model to A580.
Podepnę się pod temat bo borykam się z niemal identycznym problemem wyboru, przy czym nie chcę zmieniać systemu.
Obecnie mam A200 + Sigma 10-20 f3,5 + Sigma 17-70 f2,8-4,5 + flinta.
Zamierzam zamienić body na model z drugiego końca skali. Wyczekiwałem A77 ale po teście A65 mam mieszane uczucia i też przez myśl przeszła mi A850/A900. W najbliższym planie również mam jasną stałkę od minolty.
Patrząc na sample z A77 nie ma się do czego przyczepić. Wysokie ISO mnie nie interesuje bo na obecnej A200 nie używam ISO 800 ze względu na wysoki szum i jakoś potrafię z tym żyć (focić).
Jeśli nie chcesz wysokich czułości (a to jest w nowych SLT główny słaby punkt) i jesteś w stanie przeżyć telewizor w wizjerze, to właściwie co budzi Twoje mieszane uczucia w nowych SLT? Waga plików?
Pokutuje jakieś dziwne przekonanie, że FF się kupuje jak się zarabia na fotografii...
Dla większości śmiertelników zawsze istnieje granica finansowa jaką można przeznaczyć na hobby. Często FF + komplet szkieł leży za tą granicą.
W tym przypadku używane FF mieści się w zasięgu finansowym ale lepsze szkła już niestety będą tą granicę przekraczać.
Cytat:
Jeśli nie chcesz wysokich czułości (a to jest w nowych SLT główny słaby punkt) i jesteś w stanie przeżyć telewizor w wizjerze, to właściwie co budzi Twoje mieszane uczucia w nowych SLT?
W telewizor patrzyłem przez chwilkę dosłownie, macając ten aparat w sklepie na lotnisku. W lokalnym sklepie jeszcze go nie ma więc nie do końca dobrze mu się przyjrzałem. Co do rodzaju wizjera to nie mam jako takich przekonań/uprzedzeń.
A mieszane uczucia stąd że zawsze oczekujemy że coś nowszego będzie lepsze a tu okazuje się że nie koniecznie tak jest.
Nie mam uprzedzeń co do używek, choć to trochę loteria. Każdy powie że aparat zadbany, nigdy nie upadł itp...
A mieszane uczucia stąd że zawsze oczekujemy że coś nowszego będzie lepsze a tu okazuje się że nie koniecznie tak jest.
Lepsze... hmmm... trudno powiedzieć. Nie pokochałem a580. A77 mi się dużo bardziej podobał. A65 też. No, niestety, trzeba wyłączyć JPEG-i od razu, a wysokiej czułości używać zdecydowanie oszczędnie.
Z drugiej strony - ja staram się patrzeć czy aparat spełnia moje oczekiwania (no +1 stopień), a nie czy jest 'najlepszejszy'.
Np. dziś raczej widzę (nie testy, a ja plus aparat), że zakup a77 lub 7d da mi pi razy drzwi to samo z dokładnością do tego jaki obiektyw założę. No, na kartę przy a77 zmieszczę nieco mniej zdjęć Ale to tak na marginesie i pod moim kątem
Z pierwotnego zestawienia, drogą eliminacji wytypowałem 60D. Ale… na horyzoncie pojawił się nowy zawodnik w postaci K-5, którego jestem w stanie wyrwać (nówkę sztukę) za równowartość 3200zł (640GBP/body). Właśnie dziś dokonałem badania empirycznego w postaci „wymacania” pentaxowej puszki i przyznać muszę, że K-5 kładzie 60D na deski biorąc pod uwagę solidność konstrukcji. W recenzjach, obie konstrukcje wyglądają podobnie… może z niewielką przewagą pentaxa. Czy biorąc pod uwagę wady i zalety obu systemów (nie tylko wymienionych wyżej body) wybór K-5 jest lepszy od 60D?
Chyba sam odpowiedziałem sobie na pytanie „które lustro wybrać”. Jako posiadacz A200 i kompletu szkieł do niej byłem pewien, że jedynie słusznym rozwiązaniem jest kupno A580. Potem jednak pokazała się opcja 60D, który wydaje się być najbardziej perspektywiczną opcją (jeśli chodzi o dobór elementów systemu). W między czasie rozważałem D90, który stał się korpusem wzorcowym (jeśli chodzi o półkę amator+). Dziś wziąłem do ręki pentaxa K-5 i stwierdziłem, że to jest to. Zdarza mi się wyskakiwać na górskie wypady i dłuuuugie spacery a K-5 zdaje się być korpusem wybitnie outdoor’owym. Oczywiście nie przeszkadza to w foceniu imprez (z A200 i 50 1.8 oraz tamkiem 70-200 obleciałem nawet kilka ślubów jako drugi fotograf). Stawiam więc na K-5 godząc się z potrzebą sprzedaży/wymiany szkieł systemu Alpha. Dziękuję za pomoc.
Fakt faktem, oferta szkieł pentaxa jest dość… że tak to ujmę… specyficzna. Brak tu odpowiedników szkieł innych producentów a to co reprezentuje oferta jest albo za ciemne albo za drogie (w większości). FA 50 mm f/1,4 nie odbiega ceną od szkieł innych systemów a dla mnie stanowić będzie podstawę. Do tego wymienię tamka 70-200 2.8 na tego z mocowaniem na pentaxa (podobnie z 8mm smyang’iem). Te trzy szkła zamierzam używać jako podstawowe wobec moich potrzeb. Może z czasem uzupełnię szklarniowe spektrum o coś więcej (gdy najdzie mnie chcica i będą możliwości). Zawsze pozostaje sigma ze swoją „uniwersalną” ofertą.
oferta szkieł pentaxa jest dość… że tak to ujmę… specyficzna. Brak tu odpowiedników szkieł innych producentów
No właśnie o tym mówię - albo wiesz o tym i akceptujesz zanim wejdziesz w ten system, albo póżniej biadolisz na forach jaki to ten Pentax zły i łupi biednych fotografów na "ciemnych" szkłach, które do tego są inne niż u innych...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10