Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 05 Gru, 2011 Radziecka BPC 10x50 w spadku
Witam! Odziedziczyłem z dobrodziejstwem inwentarza również lornetkę, wymienioną w temacie. Niewiele jeszcze przez nią patrzyłem, ale póki co mam pytanie - kiedy wieczorem w pokoju odwracam obiektywy do światła i widzę w nich odbicie lampy, to w jednym obiektywie lampa ma kolor fioletowy a w drugim pomarańczowy. Czy jest to zjawisko normalne czy świadczy o jakieś ułomności (sprzęt ma już chyba z 20 lat) ?
Może nie tyle normalne co czasem spotykane. W mojej BPC jest podobnie i w niczym nie przeszkadza to w obserwacjach.
Rosjanie mimo całego tradycjonalizmu w konstrukcji wprowadzali jak wszyscy (jak jeszcze coś robili zmiany technologiczne, a z przyzwyczajenia składali produkty na rozkaz z czego mieli na magazynie. No i trafiły się obiektywy sprzed i z po zmiany w jednej lornetce
To mozliwe wyjasnienie, ale nie najbardziej prawdopodobne. Sa tam rozne kolorystycznie powloki na roznych powierzchniach i nieznacznie zmieniajac kat patrzenia mozna uledz wrazeniu, ze kazda soczewka inna. Poza tym, wielu rodakow naprawialo lornetki, tak jak samochody: z 3 rozbitych robiono 1 ktora dziala...
ja się skłaniam do tezy, że calość została naprawiona z użyciem szkieł z innymi powłokami. Może być, że soczewka do 10x50 z innej radzieckiej fabryki albo z innego czasu.
Do RB - obalam tę tezę, bo pamiętam, jak moja siostra pod koniec lat 80-tych ub.wieku (a pracowała wówczas w handlu), chwaliła się, że udało jej się zakupić w miejscowym sklepie (po t.zw. znajomości) te właśnie lornetki. Były bardzo mało używane i nigdy nie naprawiane (nie było takiej potrzeby). Pytanie moje postawiłem z czystej ciekawości, gdyż patrząc przez lornetkę nie widzę różnicy między lewym i prawym okiem.
Nie chciałem zakładać nowego wątku a zadać kilka pytań, więc się zapytam tu gdyz temat dotyczy BPCZ. 1. Mam 7x35 BPCZ i:
a. element, który reguluje ostrość centralnym pokrętłem, ten, który jest pomiędzy pokrętłem a okularami, czy można go wyregulowac, podkręcić, bo ciut lata, może nie ma wpływu na ostrość, ale wkurza - czy raczej niech to zrobi optyk???
b. Regukacja ustawu oczu chodzi trudno i twardo, czy można jakoś samemu to usprawnić (smar) czy raczej u optyka???
c. schodzi farba na lornetce, czy jest normalna przypadłość w tego typu lornetkach, czy można ją jakoś odświeżyć??
d. czy jest mozliwość dokupienia gdzieś możliwość dokupienia osłonek na obiektywy i okulary???
Mam też drugą ZENITH 10x50 jest może jakaś informacja o niej? Ma napisane Made in Japan, Field 5 stopni, Multicoated lens TAKIE SĄ NA NIEJ NAPISY. I chciałem się zapytać czy:
a. mozna gdzieś dokupic do niej muszle oczne gumowe by je założyc
b. dokupić osłonki na obiektywy i okulary??
I czy obie powyższe lornetki optyk je przeczyści i ewnetulanie sprwdzi w środku??
I jaka może być orientacyjna cena takiej usługi...
Przeglad mozesz pewnie zrobic w Warszawie lub u Astrokraka w Krakowie:
http://www.astro-optyka.p...owanie-lornetek http://www.astrokrak.pl/content/18-kontakt
justowanie jest drogie, min. 100zł, takie tam drobiazgi, smary to moga ci w punkcie gdzie pracuje mechanik precyzyjny (naprawiajacym obiektywy, maszyny do szycia) zrobic. Farbe tez mozna uzupelnic, ale nie wiem jakiej uzyc. Tu radzilbym zapytac na forach astro i fotograficznych.
Pokaz zdjecia wadliwych elementow. Renowacja antyków i tuning jest kosztowny a najlepiej zarobi Poczta.
Dzięki za pomoc kivirovi. Z tym Zenithem, to jest tak, że mam go z x ręki, obiektywy ma trochę obite z farbym, mostek ma inny niz moje Tento, taki cienki a w Tento jest zabudowany (bardziej masywny), jakbyś myślał o pozbyciu się tych zaślepek???? Ach jesli masz opakowanie to chyba nie Twoja lornetka bo opakowanie mam takie brazowe, skórzane, twarde.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11