Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ghost, zgadzam się I powinno to działać w obie strony - Apple powinien być dumny ze składanego mu hołdu
Quaint [Usunięty]
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011
moronica napisał/a:
Quaint, kompletnemu komputerowemu laikowi, ktory wie tylko o istnieniu windowsa i osx, moze i tak ale jesli ty sie do nich nie zaliczasz to nie pisz takich bzdur. dla Apple wygodniej jest przedstawiac sytuacje na rynku komputerowym jako "Mac vs Reszta Swiata czyli Windows" ale moze badz madrzejszy i nie powtarzaj ich symplistycznych sloganow
Po pierwsze nie tym tonem moronica.
Po drugie poproszę o napisanie o co ci chodzi, o podział mac vs windows? czy o to że nie używam mac vs pc, czy o coś zupełnie innego nie związanego z tematem, jak np. vs linux czy beos czy inna nisza?
[ Dodano: Wto 13 Gru, 2011 01:27 ]
moronica napisał/a:
komor, Macintosh to lata 80, ponizej przyklady z lat 60-ych. nie mowie, ze to pomysly kradzione. mowie jedynie o zupelnie innym podejsciu do inspirowania sie czyjas stylistyka i rozwiazaniami
Inspiracja czy wykupienie to nie to samo co kradzież, pisałem o tym. Samsung się nie inspiruje, samsung kradnie. Apple nie. Taka jest różnica i to istotna.
mac vs pc byloby rownym bezsensem a dlaczego to juz sam slusznie napisales. owszem, chodzi o nie wrzucanie ilustam systemow operacyjnych i kilkunastu znaczacych producentow sprzetu do jednego worka i sprowadzanie dyskusji do poziomu przytoczonych tu spotow reklamowych
Quaint [Usunięty]
Wysłany: Wto 13 Gru, 2011
moronica napisał/a:
mac vs pc byloby rownym bezsensem a dlaczego to juz sam slusznie napisales. owszem, chodzi o nie wrzucanie ilustam systemow operacyjnych i kilkunastu znaczacych producentow sprzetu do jednego worka i sprowadzanie dyskusji do poziomu przytoczonych tu spotow reklamowych
Po pierwsze:
Przykro mi ale jeśli 95% rynku PC/windows/bill gates/ chodzi pod systemem windows to reszta się nie liczy w rozważaniach. A tym bardziej w wątku w którym to pasuje jak pięść do nosa.
Po drugie:
czepiasz się jakiegoś "kosmosu" wogóle niezwiązanego z tematem, niech zgadnę masz w komputerze niszowy system, dlatego tak reagujesz. Co masz w komputerze?
Syatem jest na tyle dobry na ile moge znalezdz potrzebne aplikacje, wystarczy brak jednej aplikacji i system jest zamkniety dla urzytkownika. Rynek PC-tow to nie tylko ten "personal komputer" uzywany w domu do odbioru emaili, czytania forum lub zredagowania jakiegos pisama, prezentacji czy arkusza kalkulacyjnego. I tutaj Apple lezy i jeszcze dlugo nie bedzie zagrozeniem. Ja uzywam Win XPprof, bo na innym systemie nic mi nie bedzie dzialac. U nas w firmie nawet operacja przejscia z winXP, ktory juz nie jest rozwijany na win7 to wielka operacja logistyczno-informatyczna, przygotowywana przez wiele miesiecy i poprzedzona "milionem" testow. iGadzety calymi czas pozostana jak narazie modnymi gadzetami, kupowanymi tak jak napisal Quaint za ladny dessign i mily w dotyku "plastik i alumnium". Bardzo dobrze sprawdza sie wlasnie jako domowy PC, w pracy (poza specyficznymi dzialkami) bedzie to ciagle PC (z mozliwosci zainstalowania na nim czego sie chce ).
Cytat:
Jest jeszcze jakaś komercyjna odmiana Uniksa, która jest aktywnie rozwijana
?
A nie ma? Raczej niemozliwe. Kilkanascie lat temu bylem administratorem AIX + Oracla i nie wydaje mi sie zeby IBM zaprzestal rozwoju tego sytemu (chociaz moze sie myle, bo w ststemach juz nie siedze od dluzszego czasu). Wielkie firmy rzadko wybiora linuxa na system operacyjny, oprocz niezawodnosci, potrzebny jest jeszcze ktos, kogo wskazac mozna jako winnego przy "padzie systemu"
Jeszcze takie wtracenie do bezobslugowego systemu. Kupilem Della Alienware, no i gdzies po tygodniu padl system . Odtworzenie bylo dziecinnie proste, pokazaly sie dwa pytania jedno czy chce zbackupowac aktualne dane i ustawienia i drugie po reinstalacji czy chce ten backup odtworzyc, normalnie jak w Apple
Mam w domu i iPoda, i iPada, i iPhona i nie wydaje mi sie zeby iCostam zagrozilo moim laptopa. Najpredzej HTC zaminie na iPhona
[ Dodano: Wto 13 Gru, 2011 10:07 ]
I jeszcze jeden (bardzo specyficzny) przyklad, w pracy uzywamy sterownikow RC (robot controler), i rozwijaly sie nastepujaco:
- osobny sterownik z RTS (real time system)
- "Pecet" z zainstalowanym RTS i obok niego WinXP (Win XP w backgroundzie z malym priorytetem
- najnowszy model to RTS + jakis unix.
Ta unikalna aplikacja to jak MP-E 65. Mogę mieć system Nikona i kupić tylko jedną puszkę Canona do tego szkła i nic wiecej. Tak się dobiera narzędzia do pracy
W serwerowni mi ładne kształty do niczego nie potrzebne. Swoją drogą wiesz jak wyglądają maki xserve?
AIX to nie system do użytku domowego. No chyba jak ktoś ma takie hobby i trzyma w domu R6000 z demobilu
I OSX raczej nie będzie używany w środowiskach embedded. Nie będzie konkurować z takim na przykład VxWorksem.
I tak dalej. I tak dalej...
Ostatnio zmieniony przez goltar Sro 14 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz
zgadzam sie w 100%
- iPhone jako telefon/smartfon
- iPad tam gdzie moge zabrac wiecej niz iPhone
- iMac do zadawania szyku w samolocie lub Starbucks'ie
Ktoś jest "purystą" to kupi Apple, ktoś komu nie zależy na tym aż tak, żeby dopłacać kupi Samsunga.
Zależy, żeby dopłacać? Czyli nic nie zrozumiałeś. Zapytam inaczej: jakiego sprzętu foto używasz i dlaczego nie jest to model z segmentu entry-level z jednym obiektywem megazoom Sigmy albo Tamrona?
ghost napisał/a:
kalkulator w ajfonie, to hołd złożony klasycznemu projektowi Ramsa.
żadne tam kopiowanie.
Chyba mam innego iPhone’a, bo u mnie kalkulator wygląda inaczej. Chyba, że w iOS 5 się coś zmieniło.
Usjwo napisał/a:
iMac do zadawania szyku w samolocie lub Starbucks'ie
No… nie da się ukryć, że jakbyś do Starbucksa przyszedł z własnym iMakiem, to niewątpliwie wzbudziłbyś sensację. A do samolotu raczej by Cię z nim nie wpuścili.
A co do kalkulatora to u mnie wygląda tak (iOS 4.2.1):
A jak się przewróci telefon na bok, to tak:
Może te okrągłe przyciski były we wcześniejszych wersjach? Ale podobieństwo jest z pewnością nieprzypadkowe. Jedną z kluczowych koncepcji aktualnego designu Apple jest imitacja realnych przedmiotów za pomocą GUI. Skórzany notatnik z adresami, kalendarz z powyrywanymi kartkami, itd. Kalkulator się w to wpisuje. Jeśli rzeczywiście były te okrągłe przyciski to z pewnością ktoś się wzorował na klasycznym kalkulatorze i jak widać wybrał dobry projekt uznanego projektanta.
mozer, napisałeś o dopłacaniu, a nie o dopracowaniu…
A Ty nie kupujesz dopracowanych produktów foto? Jak kojarzę Twoje zdjęcia w wątku np. krajobrazów czy podróżniczych, to też są to dość „dopracowane” miejsca, za które trzeba sporo „dopłacić”, a nie byle dolinka w Wielkopolsce czy stawik miejski. Nie widzisz analogii?
komor, napisałem o jednym i drugim - przecież to się wiąże. Ale mniejsza z tym, bo to już przepychanka słowna.
Staram się kupować dopracowane produkty, ale to właśnie jest ten mój wybór. Inni używają korpusów entry level, a jeszcze inni "małpek" i również są przeszczęśliwi. Trzeba zrozumieć racje różnych stron. Nie każdy potrzebuje "top" sprzętu, czy czegokolwiek innego i dla tych ludzi właśnie są "zamienniki" np. Samsunga.
PS. Pisząc "purysta" miałem na myśli miłośnika dopracowania, a nie fana logo. Może rzeczywiście nie było to jasne, przepraszam.
iMac do zadawania szyku w samolocie lub Starbucks'ie
No… nie da się ukryć, że jakbyś do Starbucksa przyszedł z własnym iMakiem, to niewątpliwie wzbudziłbyś sensację. A do samolotu raczej by Cię z nim nie wpuścili.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10