Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pytanie do zaznajomionych z tematem - czy wszytko zagra? Chcę wykorzystać moją lampę systemową C430, więc wolałabym się upewnić.
Zastanawiam się więc:
- czy lampa zda egzamin w pomieszczeniu i w plenerze (który również chcę mieć w zasięgu) i czy ma wystarczającą moc: założenie takie, że raczej będę pstrykać w pomieszczeniu, ale chcę też mieć opcję na plener, czego inne lampy w tej cenie nie dają; z tego co czytałam 300-ka za słaba na plener, a 600-ka za mocna na wnętrza
- czy ten wyzwalacz wyzwoli mi prawidłowo lampę Quantuum 300 oraz C430
- czy soft nie powinien być większy (chcę też robić całe osoby)
- czy czegoś nie powinnam dokupić
Nie znam się za bardzo na temacie, więc bardzo proszę o rady i ocenę - ew. wskazówki co zmienić.
A.
___
Blendy nie widze, a to bardzo tani, dobry i poreczny sposob oswietlenia, szczegolnie w plenarze.
Co to jest parasolka transparentna?
Co masz zamiar zalozyc na C430?
Jakos pomyslalem o przezroczystej prasolce i zastanawialem sie po co
dcs [Usunięty]
Wysłany: Czw 15 Gru, 2011
Ania101,
Lampy mają regulację mocy błysku i nie ma za mocnych lamp.
Wielkość boxa zależy od odległości i mocy lamp.
Ile tych lamp będzie, też nie wiadomo.
Płaskie softy są do bani.
Lampy mają regulację mocy błysku i nie ma za mocnych lamp.
To nie jest prawda. Nie wszystkie lampy mają satysfakcjonująco szeroki zakres regulacji (zwłaszcza jeśli mówimy o tanich lampach), a do tego (zwłaszcza w tanich lampach) zmniejszenie energii błysku znacząco wydłuża jego czas, powodując zarówno kłopoty z rejestracją ruchu, jak i niestabilność kolorystyczną.
dcs napisał/a:
Wielkość boxa zależy od odległości i mocy lamp.
Przede wszystkim zależy od efektu jaki chcemy uzyskać i wielkości fotografowanych przedmiotów. Tak, czy inaczej uważam strip 40x80 za zbyt mały do ogólnego zastosowania, ale to tylko IMHO.
dcs napisał/a:
Ile tych lamp będzie, też nie wiadomo.
Z tego co rozumiem jedna Quantuum 300/600 i systemowa 430-stka - dysproporcja możliwych do uzyskania energii błysku w obu wariantach bardzo duża...
dcs napisał/a:
dcs napisał/a:
Ale jeśli dobrze pamiętam koleżanka dysponuje bardzo małym pomieszczeniem - coś za coś.
Ania101 napisał/a:
- czy lampa zda egzamin w pomieszczeniu i w plenerze (który również chcę mieć w zasięgu) i czy ma wystarczającą moc: założenie takie, że raczej będę pstrykać w pomieszczeniu, ale chcę też mieć opcję na plener, czego inne lampy w tej cenie nie dają; z tego co czytałam 300-ka za słaba na plener, a 600-ka za mocna na wnętrza
Moim zdaniem, w Twoim przypadku 300Ws będzie praktyczniejsza - niektórych technik typu przebijanie zastanego w pełnym słońcu oczywiście nią nie wykonasz, ale przynajmniej w domu nie będziesz skazana na kombinowanie z filtrami ND i wiecznie skręconą na minimum lampą z monstrualnie długim czasem błysku, zwłaszcza, jeśli mówimy o łączeniu błysku Quantuuma i słabej systemowej.
Ania101 napisał/a:
- czy ten wyzwalacz wyzwoli mi prawidłowo lampę Quantuum 300 oraz C430
Tak.
Ania101 napisał/a:
- czy soft nie powinien być większy (chcę też robić całe osoby)
Jak dla mnie - tak.
Ania101 napisał/a:
- czy czegoś nie powinnam dokupić
IMHO, ciut większy zarówno BD jak i SB. Za to oba z gridem.
dcs [Usunięty]
jaad75,
jaad75 napisał/a:
To nie jest prawda. Nie wszystkie lampy mają satysfakcjonująco szeroki zakres regulacji (zwłaszcza jeśli mówimy o tanich lampach)
-Zalinkowana ma do 1/32 /nie pisałem o korzystaniu z całego zakresu/. Pisałem o tej i podobnych /600Ws/, a nie o "wszystkich".
jaad75 napisał/a:
Przede wszystkim zależy od efektu jaki chcemy uzyskać i wielkości fotografowanych przedmiotów. Tak, czy inaczej uważam strip 40x80 za zbyt mały do ogólnego zastosowania,
-Moim zdaniem też jest za mały:
Ania101 napisał/a:
(chcę też robić całe osoby)
-wielkość znamy.
jaad75 napisał/a:
Z tego co rozumiem jedna Quantuum 300/600 i systemowa 430-stka
-Jedna?
I używanie albo Beauty dish, albo Snoot, albo Softbox? /z C430/ - Do d...
jaad75 napisał/a:
Ale jeśli dobrze pamiętam koleżanka dysponuje bardzo małym pomieszczeniem - coś za coś.
-Tak... Żeby się coś o tym dowiedzieć przeczytałem posty z lutego/marca. Rozmiary studia się w nich zmieniały. Jak jest dzisiaj wie tylko Ania101.
Wolę "kombinowanie z ND" i dzielić moc, niż mieć za słabe lampy na zewnątrz /po co więc kupować batterypack i lampę mobilną? -wystarczą żarówki/
-Zalinkowana ma do 1/32 /nie pisałem o korzystaniu z całego zakresu/. Pisałem o tej i podobnych /600Ws/, a nie o "wszystkich".
Tylko weź pod uwagę, że żeby używać jej w okolicach możliwości 430EX, studyjna musi być na dzień dobry skręcona do 1/8 (300Ws) lub 1/16 (600Ws) oczywiście możemy używać różnych modyfikatorów/odległości itp. ale mimo wszystko, dysproporcja energii błysku jest spora, a do tego dochodzi ograniczenie wielkością pomieszczenia...
dcs napisał/a:
I używanie albo Beauty dish, albo Snoot, albo Softbox? /z C430/ - Do d...
Jak się nie ma co się lubi...
dcs napisał/a:
Wolę "kombinowanie z ND" i dzielić moc, niż mieć za słabe lampy na zewnątrz /po co więc kupować batterypack? -wystarczą żarówki/
Ja z kolei wolę przykombinować na zewnątrz - "gaszenie" zastanego w jasny dzień, to przecież tylko jedno z zastosowań plenerowych... A żarówki mają marne możliwości regulacyjne i niezbyt wiele do nich modyfikatorów.
dcs [Usunięty]
jaad75,
Lepiej odradzić łączenie systemowej z jedną studyjną.
jaad75 napisał/a:
A żarówki mają marne możliwości regulacyjne
Ale można by było za połowę tej kasy kupić "całe wiadro" o różnych mocach z różnymi modyfikatorami. Możliwości kreacji były nieporównywalnie większe niż "systemowa + jedna studyjna" -gdzie są baaardzo ograniczone /dla mnie żadne/.
Lepiej odradzić łączenie systemowej z jedną studyjną.
Jak się nie ma co się lubi...
dcs napisał/a:
Ale można by było za połowę tej kasy kupić "całe wiadro" o różnych mocach z różnymi modyfikatorami. Możliwości kreacji były nieporównywalnie większe niż "systemowa + jedna studyjna" -gdzie są baaardzo ograniczone /dla mnie żadne/.
Sugerujesz, że grzebanie w poszukiwaniu odpowiedniej żarówki błyskowej (zresztą powszechnie dostępne są bodaj tylko dwie energie błysku) do której pasuje odpowiedni modyfikator jest wygodniejsze, niż użycie "systemowej" (pod tą nazwą rozumiem też manualne lampy do mocowania na stopce)? Już pomijam kwestie czasów błysków dla systemowej i żarowki - samo to, że trzeba podłączać je do źródła zasilania jest bardziej kłopotliwe... Osobiście bardzo często (by nie powiedzieć, że niemal zawsze) łączę studyjne z systemowymi, tyle, że moje studyjne bez problemu schodzą do bardzo niskich energii błysku...
dcs [Usunięty]
jaad75,
Sugerowałem posiadanie np. trzech zestawów: modyfikator + żarówka + oprawka + statyw /z ewentualną zmianą /mocy/ żarówki/.
Żarówek światła stałego nie wykluczam.
jaad75 napisał/a:
...samo to, że trzeba podłączać je do źródła zasilania jest bardziej kłopotliwe...
Dla mnie bardziej kłopotliwe byłoby używanie jednej studyjnej.
Mimo możliwości wyboru /jednego/ modyfikatora "zestaw" ten dawałby nieciekawe oświetlenie. Bez kontry, bez oświetlenia tylnego /tła czy sylwetki/.
Zestaw ten przypomina mi zestaw kluczy i śrubokrętów - ma wszystkie kształty i rozmiary nasadek, ale tylko jedną rączkę/uchwyt.
A jak jest z jakością tych całych żarówek fotograficznych, o których piszecie? Mam na myśli widmo, temperaturę kolorystyczną, powtarzalność i takie tam. Porównywalne ze speedlightami czy gorzej?
Dobra - poczekałam trochę, ale warto było. Coś się dzieje
Zatem wybór padnie na słabszą - to taki wniosek wysnuty w oparciu o całokształt, w szczególności w oparciu o odpowiedź kolegi jaad75 - jak zwykle bardzo dziękuję.
Będzie więc 300-ka, tylko tak się zastanawiam, czy może jednak dać sobie w ogóle spokój z Dual Power, kupić zwykłą R+ i do pleneru mieć na razie samą 430 (wiem wiem słabo i ciemno) i zaczekać na następczynię 580 EXII. Chociaż jak śledzę wpisy o nowościach Canona, to skoro z 5DIII jest taka telenowela brazylijska, to pewnie następczyni też szybko nie wyjdzie. Hmm - ciężka decyzja. Jednak Dual Power 2x droższa.
Co do softa, to kupię chyba właśnie softbox oktagonalny/oktę, bo poczytałam jeszcze i dużo osób stosuje uniwersalnie wewnątrz i na zewnątrz.
Wiem już ze o tym było na forum, ale jeszcze raz podpytam - jaki będzie główny problem przy łączeniu 430 z Q300. Bo nigdy sama nie miałam okazji próbować czy nawet obserwować takiego połączenia i się tak już konkretnie zastanawiam.
Aha - pomieszczenie małe - tak 4x4, max 4x5 metrów. 18-20m2. Niestety tylko tyle. Opcjonalnie rozłożę w salonie - tu już będzie 5x8, więc będzie ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9