Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zestaw dla początkującej - wnętrze i plener
Autor Wiadomość
Ania101 
Bywalec

Wysłany: Czw 15 Gru, 2011   

Cytat:
A lampie 580EX II czegoś brakuje, że chcesz czekać?

Pewnie niczego - coś czuję, że 680EX/580EXIII brakować będzie jeszcze mniej :mrgreen: :wink:

A na serio - to kupiłam 430EX jak już na rynku była 580II i 430II. Nie wiedziałam wówczas w ogóle o co chodzi w sprzęcie. Wiedząc to co wiem dzisiaj, wybrałabym inaczej. Ale 430 mam i jak coś kupować to coś co będzie jednak brand new, o te 3 lata do przodu technologicznie.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

dcs napisał/a:
Żarówek światła stałego nie wykluczam.
To dopiero skomplikowałbyś koleżance sprawę... :smile:
dcs napisał/a:
Dla mnie bardziej kłopotliwe byłoby używanie jednej studyjnej. :zalamany:
Mimo możliwości wyboru /jednego/ modyfikatora "zestaw" ten dawałby nieciekawe oświetlenie. Bez kontry, bez oświetlenia tylnego /tła czy sylwetki/.
Po pierwsze, nie zawsze potrzeba więcej niż jednego źródła światła, a po drugie, systemowa może właśnie z powodzeniem robić za twardą kontrę, delikatne wypełnienie, hair light, czy oświetlenie tła w zależności od użytego modyfikatora, do tego blenda i już mamy klasyczne trzy punktowe oświetlenie... Nie jest to wypas, ale coś tam da się tym zrobić, IMHO znacznie wygodniej, niż przy pomocy żarówek błyskowych, choćby ze względu na kompaktowość i bezprzewodowość speedlightów.
dcs napisał/a:
Zestaw ten przypomina mi zestaw kluczy i śrubokrętów - ma wszystkie kształty i rozmiary nasadek, ale tylko jedną rączkę/uchwyt. :grin:
To wcale nie znaczy jednak, że nie da się wiele takim zestawem zrobić. Nie wszystko, ale na tyle dużo, że zapewne na początek wystarczy. Niektórym być może wystarczy do wszystkiego na co będą chcieli się porwać... Przecież nikt tu nie ma na myśli warsztatu samochodowego, tudzież komercyjnych sesji trzy razy dziennie... :razz:
komor napisał/a:
A jak jest z jakością tych całych żarówek fotograficznych, o których piszecie? Mam na myśli widmo, temperaturę kolorystyczną, powtarzalność i takie tam. Porównywalne ze speedlightami czy gorzej?
Nie miałem okazji używać ich w takiej ilości, by coś stwierdzić - na pewno mają znacząco dłuższy czas błysku.
Ania101 napisał/a:
Co do softa, to kupię chyba właśnie softbox oktagonalny/oktę, bo poczytałam jeszcze i dużo osób stosuje uniwersalnie wewnątrz i na zewnątrz.
Ale wiesz, że zajmuje też nieco więcej miejsca i daje dość szeroki strumień? Poza tym jest praktycznie okrągła - ja np. w większości przypadków wolę prostokątne bliki (jak od okna), choć to oczywiście kwestia gustu.
Ania101 napisał/a:
Wiem już ze o tym było na forum, ale jeszcze raz podpytam - jaki będzie główny problem przy łączeniu 430 z Q300.
Różnica dostępnych energii błysków - 430EX to max ok. 35Ws (długie ładowanie i długi czas błysku, także w praktyce lepiej skręcić ją conajmniej o działkę), 300-tka ma w prawdzie minimum ok. 9Ws (na 1/32), ale ekstremalnie długi czas błysku na takim ustawieniu i przez to małą stabilność kolorystyczną. Musisz też wziąć pod uwagę różnice w czasach ładowania (zwłaszcza jeśli będziesz pracować w okolicach 1/1 speedlighta) różnice w temperaturze barwowej i nierzadko problemy z kompatybilnością, czy w ogóle mocowaniem modyfikatorów.

Ania101 
Bywalec

Cytat:
Różnica dostępnych energii błysków - 430EX to max ok. 35Ws (długie ładowanie i długi czas błysku, także w praktyce lepiej skręcić ją conajmniej o działkę), 300-tka ma w prawdzie minimum ok. 9Ws (na 1/32), ale ekstremalnie długi czas błysku na takim ustawieniu i przez to małą stabilność kolorystyczną. Musisz też wziąć pod uwagę różnice w czasach ładowania (zwłaszcza jeśli będziesz pracować w okolicach 1/1 speedlighta) różnice w temperaturze barwowej i nierzadko problemy z kompatybilnością, czy w ogóle mocowaniem m
odyfikatorów.

No to ja nie wiem co zrobić... :sad:

Czy sobie może w ogóle zacząć od kupna jakiejś taniej, jednej lampy - właśnie Quantumm 300 zwykłej, pstryknąć parę zdjęć i zobaczyć jak to będzie z Speedlitem wychodziło. Chociaż z drugiej strony, właśnie wybierając Dual Power chciałam uniknąć płacenia dwa razy - bo tak sobie pomyślałam, że DP300+430+następca 580 wystarczy ....

Jak zwykle nie wiem :roll: :wink:

Ps. DP300 ma min skręt mocy na 1/16 z tego co wyczytałam.

[ Dodano: Czw 15 Gru, 2011 23:33 ]
a to w cale nie jest tak że się kupi i będzie się zadowolonym ...
kupiłam 17-55 i niby super obiektyw, bo jest ok, ale drugi raz bym nie kupiła - zasysa paprochy jak odkurzacz i ma jednak kłopoty z ostrzeniem szybkim - ale to inna historia

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 16 Gru, 2011   

Ania101, kolega Jaad przedstawił Ci różne utrudnienia i przeszkody, ale to nie znaczy, że nie możesz spróbować. Nie wiem jaki typ zdjęć chcesz robić, ale mając jedną lampę mocniejszą niż typowe speedlighty możesz pokusić się o sporo zdjęć robionych tę jedną lampą (plus blenda/blendy, jeśli ma kto Ci to trzymać). Problemy z utrzymaniem jednolitej temperatury barwowej też dotkną Cię tylko wtedy, gdy zależy Ci na realnym odwzorowaniu barw, itd. Moim zdaniem nie zrobisz nic złego kupując tego Dual Powera. Dokupując złączkę pozwalającą używać akcesoriów Bowensa ze speedlightami spowodujesz, że przynajmniej część akcesoriów będzie wspólna. Zresztą na 430EX nie będziesz przecież zakładać wielkiej okty czy softu, lampa ta może spełniać inne funkcje, o czym pisał Jaad.

Odpowiedz do tematu