Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dyfuzor do lamp wbudowanych
Autor Wiadomość
Simbi 
Uczestnik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią 16 Gru, 2011   Dyfuzor do lamp wbudowanych

Ze względu na absolutny brak zdolności do stworzenia własnoręcznie sensownego dyfuzora potrzebuję namiaru na jakiś gotowiec . Dyfuzor potrzebny mi do fz18 , brak sanek , więc tym większy problem. Można gdzieś coś takiego kupić ?
Zaczynam zabawę z makro, a wbudowanej lampy nie potrafię opanować ;)

Reklama

Warciarz 
Uczestnik

Wysłany: Pią 16 Gru, 2011   

Brak sanek utrudnia nieco sprawa. Ja jednak pokombinowałbym z tego typu dyfuzorami.
http://allegro.pl/dyfuzor...1961492737.html

Może uda się jakąś gumką recepturką, czy też taśmą w miarę sensownie to zamocować.

Simbi 
Uczestnik

No właśnie średnio to widzę, tym bardziej,że dobrze by było w miarę szybko i łatwo montować i demontować dyfuzor. Przydał by się jakiś patent z mocowaniem do takich dyfuzorków.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Warciarz napisał/a:
Ja jednak pokombinowałbym z tego typu dyfuzorami.
Kichowate są...
Simbi napisał/a:
Przydał by się jakiś patent z mocowaniem do takich dyfuzorków.
Wytnij z jakiejś okładki coś takiego, co nałożysz na obiektyw... Coś w tym stylu:

Simbi 
Uczestnik

No to jest całkiem dobry pomysł . Tego typu pokrywki mam,ale nie mleczne. Od czego ten dekielek ? Muszę wypróbować, dzięki za podrzucenie fotki

dcs
[Usunięty]

Simbi,
Lumix Fz18 z raynox-em 250?

Simbi 
Uczestnik

dcs tak. O ile pamiętam już Ci raz odpowiadałam w tym temacie. Nie to żebym wypominała,ale zastanawia mnie to czemu tak złe jest to Twoim zdaniem połączenie ( to ,że nie idealne to zdecydowanie prawda ) ?
Nie mam innego aparatu ( nie licząc kieszonkowca ), na razie muszę się nauczyć podstaw fotografii , a potem pewno przyjdzie czas na konkretny sprzęt. Raynox wydał mi się lepszym rozwiązaniem niż oferowane wszędzie soczewki ( mimo winietowania po połączeniu na redukcji ). Powiedz mi co jest z tym połączeniem nie tak, bo coraz bardziej mnie intryguje Twoje zdziwienie :) Łatwo nie jest,ale nikt nie powiedział,że będzie łatwo ;)
Pozdrawiam

dcs
[Usunięty]

Simbi,
Simbi napisał/a:
O ile pamiętam już Ci raz odpowiadałam w tym temacie. Nie to żebym wypominała,ale zastanawia mnie to czemu tak złe jest to Twoim zdaniem połączenie...?

-Po czym wnosisz, że tak myślę :?: Nie przypominam sobie żebym coś takiego pisał.
Chyba nie po tym / http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#327891 / ?
No i niby co mogłabyś mi wypominać? Że odpowiedziałem na Twoje wątpliwości?

Simbi napisał/a:
Powiedz mi co jest z tym połączeniem nie tak, bo coraz bardziej mnie intryguje Twoje zdziwienie

Żadne zdziwienie, tylko w tym wątku nie wspomniałaś że zamierzasz używać Raynoksa.
A ja pamiętałem.

Simbi napisał/a:
Powiedz mi co jest z tym połączeniem nie tak

Połączenie, jak każde inne " to ,że nie idealne to zdecydowanie prawda".
-Ale nie bądźmy takimi idealistami.

Więc nie masz powodu do frapunku.

Nie wiem co Ci doradzić, bo nie napisałaś co chcesz makrować, z jak bliska, z jakim mieszając światłem.

Simbi 
Uczestnik

Problem w tym ,że na razie fotografuję wszystko ;)
Na co chcę się ukierunkować jeszcze nie wiem,ale najbardziej fascynuje mnie fotografia owadów . Z jak bliska ? Jak najbliżej dam radę - na razie ciężko o stabilizację obrazu robiąć fotki z ręki. Z pełnym manualnem na razie nie daje rady.
Problem w tym,że wiedzy u mnie jak na lekarstwo. Od czegoś zaczynam , małymi krokami,a co z tego wyjdzie zobaczymy.
Co do dyfuzora to widzę,że temat niezbędny. Lampa bez względu na korekcję natężenia psuje połowę zdjęć. Może ten dekielek coś zmieni.
Co do nazwijmy to "niezrozumienia" w wątku i Twoim zapytaniem - wszystko bez pretensji,a z dużą dozą mojego zainteresowania co do połączenia fz-ki z tym konwerterem - bez urazy , i faktycznie nie wspominałam ,a Ty pamiętałeś :)
Wrzuciłam kilka zdjęć do działy fotek z makro . Pewno zbyt wcześnie,ale jak nikt nie oceni i nie wytknie błędów to będę powielać.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 17 Gru, 2011   

Metody na "z bliska" są różne...

Obejrz sobie ten wywiad: http://www.fototv.pl/wide...rski-macro.html

Simbi 
Uczestnik

Wysłany: Sob 17 Gru, 2011   

Dziękuję za linka, wywiad zdecydowanie ciekawy

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Nie 18 Gru, 2011   

Simbi,
http://thesybersite.com/public/macro-diffuser.jpg
bez pokrowca:
http://www.ebay.pl/itm/58...=item4160782893

Simbi 
Uczestnik

Wysłany: Nie 18 Gru, 2011   

dcs Mogę Ci tylko podziękować :) Tak mi się spodobał ten z ebay-a,że przekopałam nasze polskie aukcje i zobacz co znalazłam na allegro
http://allegro.pl/dyfuzor...1995589272.html
I to jeszcze w Łodzi, podjadę w tygodniu i sobie przymierzę czy pasuje. Jest idealny

Odpowiedz do tematu