Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie znalazłem takiego tematu, więc założyłem nowy.
Ciekawe czy jest na forum ktoś, kto stał przed podobnym dylematem.
Czy warto zamienić starą 50 na nową?
A tak na poważnie - na pewno jak ktoś ma body bez silnika. Poza tym jest ostrzejsza więc generalnie raczej warto.
Jak bym dziś miał 1.8D to w zależności od dostępnych funduszy:
A - kupiłbym 1.8G (niewielka dopłata)
B - kupiłbym Sigmę 50/1.4 (nieco większa dopłata)
C - zaczekał na niechybnie planowane 50mm 1.2G od Nikona (tanio nie będzie)
Zanim temat zamkniemy to go najpierw przesunąłem do prawidłowego działu. Dyskusja na taki temat na 100% była, choć nie wiem czy był osobny temat, więc niech zostanie. dragossani, nie wymieniłeś żadnego Nikkora 50/1.4 – czemu?
Bo Nikkora 50/1.4G bym nie kupił - wolałbym tę odrobinę dołożyć do Sigmy 50/1.4 która jest bardziej udana. Co do Nikkora 50/1.4D (którego akurat mam) to ogólnie jest w porządku ale f/1.4 jest w nim (moim zdaniem) raczej nieużywalne (mydło), a jak go przymknąć do 1.8 to okazuje się, że właściwie mamy to samo co w nowym 50/1.8G ale ten drugi ma nowoczesny silnik AF i jest tańszy.
Swoją drogą, czekam z niecierpliwością czy Nikon wypuści udany 50/1.2G - kontrastowy i ostry od pełnej dziury. Pomarzyć można...
dragossani,
Z opcji jakie wymieniłeś, opcja A jest adekwatna do sytuacji (mojej).
Mam kupca na 1.8D za 90 funtów, za 1.8G dopłacić trzeba drugie 90 funtów.
W Polsce jest ciut tańsza 820zeta rtv agd, ale nie wybieram się w najbliższym czasie.
Dwukrotna różnica w cenie nie odzwierciedla może dwukrotnej różnicy w możliwościach tych sprzętów ale poruszamy się tutaj w kwotach bardzo umiarkowanych i myślę, że te 90 funtów warto wyłożyć.
Ja wziąłbym 50/1.4G. Nawet jeśli miałby być używalny od f1.8 to i tak mamy w razie czego f1.4 Inna sprawa, że ja na mydło nie narzekam, do moich potrzeb jest ostry od pełnej dziury.
Ja z reguły za szybko podejmuję decyzje, chciałem tym razem bardziej pokierować się rozsądkiem, dlatego ten temat na forum.
Żeby nie było że sam nic w tym kierunku nie robię..
Zrobiłem chyba coś najlepszego co mogłem.
Wziąłem aparat z 50D, poszedłem do sklepu z małżonką jako modelem, podpiąłem 50G i zrobiłem serię z jednego i drugiego w tych samych warunkach oświetleniowych przysłony 0d 1.8 do 2.5, to mnie najbardziej interesuje do portretu, zresztą dalej są oba ostre, AF nowy, no fajny ale śrubokręt też dobrze ostrzy a różnica w poziomie dystorsji może nie jest duża ale jednak na plus starej 50D.
Nowa wygląda bajerancko ale czy warto dokładać te 90 funtów hmm, oglądając zdjęcia niestety powiem że nie warto, mówię niestety, bo naprawdę się napaliłem.
Porównajcie sami.
Zdjęcia w jpg prosto z puszki (tylko zmniejszone w ps-ie)
Na jednym zamiast na oczy wyostrzyłem na grzywkę.
Akurat to wyostrzone na grzywkę było najważniejsze - pełna dziura w wersji G. Po przymknięciu różnice są mniejsze. Na pełnej dziurze powinny być wyraźnie zauważalne. Swoją drogą - masz dość dobrą sztukę 1.8D. Miałem to szkło i było zdecydowanie bardziej mydlane na pełnym otworze.
Sunders,
No faktycznie śmieje się do G
ale w domu stwierdziła że bardziej podobają się jej zdjęcia z D mimo że nie wiedziała które jest z którego.
Po to właśnie dałem zdjęcia, żeby każdy mógł podjąć swoją decyzję.
dragossani,
Świadom tego, że ostrość jest przesunięta do przodu, zakładam że G jest tak samo dobra jak moja D, no i faktycznie chyba dobra sztuka mi się trafiła, dlatego też zostaje u mnie
I zachwytu nad rozmyciem tła z nowej G też nie rozumiem.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 17 Gru, 2011
raf7775,
Mogłeś na forum nie podpisywać jakim są zrobione. Byłoby ciekawiej.
Mi rozmycie starej bardziej się podoba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10