Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 17 Gru, 2011 jakie filtry wziac nad polskie morze w zimie
Witam, za kilka tygodni planuję kilku dniowy pobyt w Trójmieście dlatego ten temat.
Posiadam canon 50d z Tamronem 17-50 2.8 i żadnych filtrów:/
Skłaniam się ku polaryzacyjnemu filtrowi marumi DHG Super, plus hoya ND x400 HMC(nie wiem czy nie za mocna) i może jeszcze jakaś polówka w systemie cokin.
Pytanie co wy byście wzięli będąc na moim miejscu proszę o konkretne przykłady.
Przy pogodzie jaka panuje nad polskim morzem to polar nie jest potrzebny - zachmurzenie całkowite.
Chyba o tej porze roku to najbardziej się neutralny szary przyda.
hijax_pl nie duchy tylko fale aby fajnie zostały rozmazane kasiakaaz cele - przywieść fajne zdjęcia i nie myśleć po powrocie że gdyby miał filtr taki a taki to wszystko wyszło by lepiej.
Dlatego ten wątek, pytam doświadczonych użytkowników którzy może mieli styczność z takimi warunkami i doradzą mi co wziąć bo się przyda a czego nie brać.
MC właśnie na takie rady liczę
Odnośnie filtrów szarych np Hoya ND x8 HMC, jak wygląda praca z nią? ustawiam ostrość i wszystkie inne parametry następnie zakładamy go? Z tego co udało mi się wyczytać tak właśnie robimy z ND 400
IMHO wystarczy 3 działki, nie potrzeba 10... No chyba, że będziesz miał piękną słoneczną pogodę
lithium napisał/a:
Odnośnie filtrów szarych np Hoya ND x8 HMC, jak wygląda praca z nią? ustawiam ostrość i wszystkie inne parametry następnie zakładamy go?
To tylko 3 działki. U mnie w aparacie wszystko działa po założeniu filtra. Jak u Ciebie będzie - nie wiem. Jak będzie sobie AF nie radzić, to po prostu ustawiaj ręcznie, albo bez filtra. Ekspozycję ustawiaj z założonym filtrem. Co do 10-ciodziałkowca to raczej przez wizjer już nic nie zobaczysz. Ale znów - u mnie na LV daję radę z ostrością
Jaki efekt chcesz uzyskać? Na jakiej przysłonie chcesz te zdjęcia robić? Jakie czasu chcesz uzyskiwać? Od tych pytań zależy to, który filtr będzie najodpowiedniejszy.
Odnośnie filtrów szarych np Hoya ND x8 HMC, jak wygląda praca z nią? ustawiam ostrość i wszystkie inne parametry następnie zakładamy go? Z tego co udało mi się wyczytać tak właśnie robimy z ND 400
lithium, w przypadku ND 8 nie ma takiej potrzeby, możesz ostrzyć z filtrem, ewentualnie jeśli jest jakiś kłopot - można ostrzyć manualnie.
lithium napisał/a:
hijax_pl nie duchy tylko fale aby fajnie zostały rozmazane
Zależy jaki chcesz uzyskać klimat/efekt na zdjęciu i jaka będzie pogoda/oświetlenie. Mz jeśli chodzi "tylko" o "rozmazane" fale - to ND 8 wystarczy. Jeśli chcesz bardziej mroczne/bajkowe klimaty ND 400 lub 500 się przyda. Rozważ ewentualnie zakup LCW NDx500 ND500 MC HRC. Też jest dobry jakościowo, a trochę tańszy.
MC napisał/a:
Przy pogodzie jaka panuje nad polskim morzem to polar nie jest potrzebny - zachmurzenie całkowite.
Różnie to z tą pogodą może być, ale rzeczywiście, jeśli dopiero planujesz zakup, a budżet masz ograniczony, to możesz go sobie na razie odpuścić. Przyjmując założenia MC o pogodzie - połówkowy także.
hijax_pl czasy około 10s przysłona 13-16,
chyba zostanę przy Hoya ND x8 HMC o polaryzacyjnym jeszcze myślę,
natrafiłem na temat "komara" i trochę mi namieszał z tym marumi
chodzi o kolory przy użyciu marumi, spodziewałem się innego efektu a zdjęcia przedstawione na początku postu " Kolorystyka zdjęć z filtra polaryzacyjnego kołowego" nie wyglądają dla mnie zachęcająco
lithium, na problem opisany w tamtym wątku trzebaby ponownie popatrzeć, to było dawno, a jak już Ci pisałem na priv, niewiele w sumie się tego polaru naużywałem i nie mam nic specjalnego do pokazania nowszego. Może ktoś inny ma jakieś aktualniejsze i pełniejsze doświadczenie z tym filtrem.
hijax_pl spodziewałem że uwydatni niebo i zmniejszy odblaski, nie chciałem natomiast aby całe zdjęcie miało dominantę niebieską.
Jeżeli ktoś dysponuję rawami z użyciem filtra Marumi DHG Circular PL(D) slim to z chęcią bym obejrzał
mam jeszcze pytanie do ND 400.. ekspozycję ustawiam również z filtrem założonym na obiekty? czy muszę sobie sam wyliczyć?
jestem zielony w tych sprawach
[ Dodano: Sro 21 Gru, 2011 12:17 ]
zamówiłem hoye nd 400 jutro odbiór, za kilka dni będę mógł się wypowiedzieć na jej temat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9