Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
MM, Canon ma w kompaktach stabilizacje matrycy i tez sie to podkresla. Oczywiscie, reklama najczesciej klamie, a stabilizacja ruchu oczywiscie nie zatrzyma.
Ale zawsze podkreslam, ze lepiej stabilizacje miec niz nie.
Rzecz mało istotna bo kto by tam zawracałby sobie głowę kompaktami aczkolwiek Canon nie stabilizuje w nich matrycy. Stabilizowany jest sam obiektyw za pomocą jednej z soczewek, która jest ruchoma.
Soczewek jest raczej więcej niż jedna
Co do stabilizacji na statywie... należy ją BEZWZGLĘDNIE wyłączyć. Nowsze obiektywy same "wyczuwają" statyw i ponoć wyłączają stabilizację, ale ja i tak polecam jej mechaniczne wyłączenie.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 08 Maj, 2008
w ogóle, jak czasy masz poniżej 1/400 na 300mm to na co stabilizacja - niezwłocznie ją wtedy wyłączam (bo zazwyczaj mi się bakteria kończy )
mam 70 200 is 2.8 o ile robisz zdjecie na statywie to chyba podstawa ze is ma byc wylaczone
jezeli robisz dluzej niz 1/200 prawie zawsze watro wlaczyc(chyba ze pomagasz sobie lampa blyskowa
jesli robisz szybciej niz 1/200 lepiej wylaczyc (dlatego ze stabilizacje reaguje jakbys mial na statywie)(czyli lekko szkodzi)u mnie jest to granica 1/200 nie wiem jak bedzie na cropie i jak bedzie z innymi obiektywami
ostatnio kupilem kenko 2x moze nienajlepszy konwerter ale chcialem zobaczyc czy warto (warto)
w tym przypadku obojetnie z jaka szybkoscia robisz warto miec is na on (oczywiscie jak 1/4000 nie ma sensu)bo ciezko utrzymac bez ruchu na 400mm no i swiatlo spada o dwa stopnie
is przydaje sie rownierz i pomaga jak chcesz zrobic obiekty w ruchu np samochod w poziomie (funkcja 2)
no i zasada jak ktos byl w wojsku taka jak na strzelnicy wypusc powietrze i wstrzymaj oddech tez pomaga
Chyba Sławku nikt tego nie badał...
Trzeba będzie zrobić własny test! Nie mam jeszcze statywu, ale woreczek z grochem i trochę czasu chyba wystarczy...?
Ile razy mam pisać, że na statywie stabilizacja powinna być wyłączona? Jeżeli to wiecie to co chcecie konkretnie badać? Przy zdjęciach "z ręki", jeżeli czas gwarantuje nieporuszenie zdjęcia to stabilizację też warto wyłączyć.
MM nie rozumiesz - nikt nie mówi o włączaniu IS na statywie! zakładamy:
1, robimy fotkę z ręki np z czasem 1/1000 z IS
2. robimy fotkę ze statywu z czasem 1/1000 bez IS
porównujemy czy uzyskana rozdzielczość jest taka sama. Wiem że to trochę bez sensu przy 1/1000 włączać IS ale tu chodzi tylko o techniczne stwierdzenie czy uzyskany obraz jest gorszy pomimo bardzo dobrych warunków. Jak wcześniej pisałem w kamerach jakość spadała, nie wiem jak jest z obiektywem czy lustrzanką ze stabilizacją matrycy. I tylko o to chodzi a nie o rozpatrywanie czy statyw + IS bo to faktycznie bezsens.
W niedzielę porobiłem trochę zdjęć i tym razem prawie cały czas miałem wyłączony IS (było bardzo słonecznie więc czasy były zadowalające). Zauważyłem wyraźny wzrost odsetek zdjęć idealnie ostrych nawet w cropie! Do tej pory miałem IS włączony stale , tak na zapas! Zdjęcia uzyskane w ten sposób są ostre, ale tak nie do końca. Widac to dopiero po powiększeniu w cropie. Czyli jednak Sławku IS wyłączać jak nie jest potrzebny! Dopiero jak widzimy, że czas spada, to warto z niego skorzystać, żeby pomimo to zrobić zdjęcie! Teraz to troche żałuję, że nie kupiłem 2,8L (niewielka różnica cenowa!), gdybym miał takie pojęcie wtedy... Czyli wszyscy początkujący pamiętajcie, że najważniejsze jest światło! Stabilizacja to sprawa pomocna, ale nie działa cudów!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9