Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma 18-250 vs. Tamron 18-270
Autor Wiadomość
marwil 
Nowy

Wysłany: Czw 22 Gru, 2011   Sigma 18-250 vs. Tamron 18-270

czesc, jestem początkującym, mam cienki sprzet Sony a55, chcę kupić obiektyw uniwersalny ale nie wiem który wybrać, jak w temacie: Sigma 18-250 vs. Tamron 18-270.
pomóżcie proszę.

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Czw 22 Gru, 2011   

marwil, nie rob z lustrzanki kompaktu na sterydach chyba ze szukasz kolejnego powodu by narzekac na sprzet ;)

jaco88 
Bywalec

sigma jest nieco droższa i ma większy rozmiar filtra (czyt. droższy :) ) ale za to ma OS-a i przy zakupach w sklepie Sigmy chyba dorzucają UV-ke marumi gratis :D

mozer 
bo Pentax

jaco88, ale w sklepie sigmy to ceny są gdzieś o 500 zł wyższe niż normalnie, więc nie wiem czy to taki dobry deal ;)

krzysztoff77 
Bywalec

W przyszłym roku ma mieć premierę nowy Tamron 18-300. Więc może warto poczekać... :razz: moronica, ma rację, no ale skoro jest popyt więc siłą rzeczy tworzy się podaż.

jaco88 
Bywalec

mozer napisał/a:
jaco88, ale w sklepie sigmy to ceny są gdzieś o 500 zł wyższe niż normalnie, więc nie wiem czy to taki dobry deal ;)

no wyższe wyższe ale z tego co wiem to są w miarę elastyczni w tej kwestii :)
kumpel robił tam niedawno zakupy i udało mu się wynegocjować naprawdę pokaźny rabat, chociaż trzeba przyznać że zakupy też nie były jakieś bardzo skromne bo kupował za jednym zamachem 17-50 2.8 i 10-20 3.5 :grin:

muzyk 

Wysłany: Pią 23 Gru, 2011   

marwil napisał/a:
mam cienki sprzet Sony a55,

To kupuj do niego (cienkiego sprzętu) porządne szkła, a wówczas sprzęt trochę "odżyje".
Zoomy z zakresu 18- 250/70 i co tam jeszcze wymyślą, to trochę zaprzeczenie sensu używania lustrzanki.

marwil 
Nowy

muzyk napisał/a:
marwil napisał/a:

To kupuj do niego (cienkiego sprzętu) porządne szkła, a wówczas sprzęt trochę "odżyje".
Zoomy z zakresu 18- 250/70 i co tam jeszcze wymyślą, to trochę zaprzeczenie sensu używania lustrzanki.

wiem ze nie bedzie to dobre, ale nie mam tyle tasy na początek by kupic dwa, wiec pomyslałem ze moze cos uniwersalnego, tylko ktory?, bo w testach jeden jest leszy w tym a drugi w innym, a oba sa całkiem nezłe, wiec poprosiłem o pomoc was jako specjalistów lub bardziej napewno zaawansowanych niż ja.

jaco88 
Bywalec

ja na Twoim miejscu 2 tyś. wolałbym przeznaczyć na coś pokroju sigmy 17-70 lub tamrona 17-50 + do tego 50 1.8

maput 
Optyczny

rozumiem uniwersalność, ale bez przesady. Te wielokrotne zoomy to nie jest najlepsza rzecz na którą można wydać kasę.

moronica 

marwil napisał/a:
muzyk napisał/a:
marwil napisał/a:

wiem ze nie bedzie to dobre, ale nie mam tyle tasy na początek by kupic dwa

2000zl to juz sporo kasy jak na obiektyw, mi by bylo szkoda tyle wydac na cos co jak sam stwierdzasz "nie bedzie dobre". ja na zaden z moich obiektywow nie zaplacilam wiecej niz 2000zl

marwil 
Nowy

ale chciałbym cos, co przy normalnym fotografowaniu w razie potrzeby przyblizyc jak sie tylko da. i nie nosić tego w torbie za każdym razem

moronica 

marwil, twoj wybor, twoja kasa. ale skoro pytasz sie o porade to ci t probujemy dobrze radzic. zrobisz jak chcesz. porownaj sobie testy tych dwoch obiektywow i wez ten, ktory ci bardziej odpowiada

marwil 
Nowy

moronica, OK, wiec co byś mi poradziła do sony A55, np. 70-300 czy cos takiego ale dobrego?

muzyk 

marwil napisał/a:
ale chciałbym cos, co przy normalnym fotografowaniu w razie potrzeby przyblizyc jak sie tylko da. i nie nosić tego w torbie za każdym razem

Efekt będzie taki, że niezadowolony z czasem z rezultatów, zniechęcisz do fotografii.
Poza tym, naprawdę szkoda kapuchy na tego typu zuma.

Pamiętaj, że do Sony możesz podpiąć też jakiś manualny obiektyw (poprawcie mnie) minolty.
Dlatego jakiś ciekawy z autofokusem - 17/18-50/55/70 ze światłem 2.8-4, do tego jeśli chcesz tele, spróbuj manualny - na początek. Z czasem kupisz z af.
Ostatnio zmieniony przez muzyk Pią 23 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu