Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 23 Gru, 2011 EOS 400D a kolejne generacje serii i ich matryce
Witam, nurtuje mnie jeden temat, co się zmieniło w matrycach w kolejnych aparatach z serii eos z amatorskiej półki w górę od 400D, 450D-1000D-1100D-500D, bo w 550 D jest niby lepsza matryca, tylko z czego to wynika, bo rozmiar matrycy ten sam co w 400D.
Ostatnio miałem okazje zobaczyć zdjęcia z 400D,500D i z 400D były lepsze szczegóły i w ogóle kolorystyka. Czy 500D ma tą sama matrycę i dodano tylko Mpx i wzmocniono odszumianie w Raw?
W których modelach jest rzeczywiście lepsza matryca a nie tylko bardziej odszumiona programowo?
Ostatnio zmieniony przez paul80 Sob 24 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Nie wiele się zmieniło, matryce o jeden milimetr większe i to ma się nijak do 15 Mpx, czy w 500D,550D,600D dodano sztucznie te Mpx?
Wiem że nowszy procesor Digic, ale jak ktoś robi w Raw to nie ma chyba znaczenia, bo to jakość matrycy chyba decyduje o jakości zdjęć.
Chciałbym wiedzieć, czy rzeczywiście w wyższych modelach są lepsze nowsze matryce, czy wspaniały majstersztyk Canona i powiedzmy lepsze algorytmy odszumiające Rawy i ewentualnie lepsze odizolowanie elektroniki od matrycy, czy coś w tym stylu.
Ostatnio zmieniony przez paul80 Sob 24 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz
A mógłbyś to zinterpretować dla mnie, bo mogę błędne wnioski wyciągnąć, bo wedle tego co widzę i rozumiem, to nic nie jest sztucznie zwiększane czy dokładane w kontekście Mpx?
mozer, wydaje mi się, że się mylisz, full frame ma większą matrycę o dwa razy i taki 5D ma 12 Mpx i mniej szumi bo? czy wielkość matrycy nie ma znaczenia?
Matryca tej samej wielkości, a z większą liczbą pikseli, ma te piksele oczywiście mniejsze.
Moim zdaniem, to czy szumi mniej, czy więcej od poprzedniego modelu uzależnione jest od oprogramowania i zastosowanego procesora obrazowego.
Tutaj (kliknij na obrazek i otwórz) masz np. porównanie kilku aparatów, tzn. szumu ich matryc. Jak się dobrze przyjrzeć, to 30D na ISO 1600 szumi delikatniej mniej niż 40D.
Czy tak faktycznie jest? Wątpię. Mam 30D i pomimo pierwszych zachwytów jaki to "boski" aparat ( )
okazuje się, że aż tak cooliście nie jest, ba, ponoć nawet 20D daje minimalnie lepszy obraz, a przecież to starszy model, z tą samą matrycą.
No to mi się rozjaśniło Panowie, a jeszcze jedno, mamy te same matryce jedna ma 10mpx a druga 15mpx, czyli ta druga ma mniejszy pixel i większą gęstość zapisu, czy to wpływa na szum tj. problem nagrzewania się matrycy i przez to wzrost szumu?
W Ful frame matryca ma więszky pixel, przez co jest mniej upakowana i to wpływa na mniejszy poziom szumu?
paul80, generalnie można powiedzieć, że jest taka zależność. Oczywiście sporo zależy też od przetwarzania, wzmacniaczy, konstrukcji ułatwiającej odpływ ciepła i dziesiątków innych czynników.
Chyba najbezpieczniej byłoby powiedzieć, że jest taka zależność dla dwóch matryc wykonanych przez jednego producenta w tej samej technologii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10